Την ώρα που οι διεθνείς αγορές φλερτάρουν με νέα υψηλά όλων των εποχών, τον EuroStoxx 600 σε νέο ρεκόρ ιστορικό ρεκόρ και τον DAX της Φρανκφούρτης πολύ κοντά σε αυτό, το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε τα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων.
- Ισορροπία δυνάμεων και μειωμένο τζίρος στην πρεμιέρα του Ιουνίου
- Εναλλαγές θέσεων και… αμηχανία πριν τις 900 μονάδες
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι αγορά μετοχών και όχι δεικτών, κάτι που πιστοποιεί όλο το τελευταίο διάστημα όπου μολονότι οι κεντρικοί δείκτες κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς ξεκάθαρο momentum, εντούτοις αρκετές μετοχές του Large Cap, του Mid Cap αλλά και της περιφέρειας, έχουν εξαιρετικές αποδόσεις.
H αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά από τότε που υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες (προ οκταετίας περίπου) έχασε την επαφή της με το διεθνές κλίμα. Έως ότου υποβαθμιστεί, το ελληνικό χρηματιστήριο συμβάδιζε με απόλυτο τρόπο με τις ευρωπαϊκές αγορές, όμως η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες την έφερε σε μια μικρότερη «πίτα» επενδυτικών κεφαλαίων.
Το μικρό, αναδυόμενο Χ.Α.
Πολλά funds λόγω καταστατικού απέσυραν την έκθεσή τους σε αναδυόμενες αγορές, ενώ και μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία Ολλανδίας, Νορβηγίας και άλλων χωρών, απαγορεύεται να επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η διεθνής… υπόσταση της ελληνικής αγοράς, εν μέσω μνημονίων, δημοσιονομικής κρίσης, υποβαθμίσεων αλλά και έντονο φλερτ με το Grexit. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε στο δείκτη MSCI Standard Greece συμμετείχαν δέκα μετοχές του Χ.Α., οι οποίες μειώθηκαν στις τρεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η Eurobank.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά «αναμετράται» όχι με το διεθνές status quo αλλά με τον…. εαυτό της. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον το 2021 δείχνει βελτιωμένο προφίλ, μολονότι ακόμη δεν έχει υπερκεράσει πλήρως τη ζημιά από τον Covid-19, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες από τα μέσα του 2020 έχουν υποσκελίσει τις απώλειες της πανδημίας.
Μετά το τρίμηνο ράλι Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που έδωσαν κέρδη 21,47% στο Γενικό Δείκτη, ο Μάιος κινήθηκε ήπια διορθωτικά με το Γ.Δ. να χάνει 1,70%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,92%, ο τραπεζικός δείκτης -10,16%, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε θετικά με άνοδο 4,24%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος τζίρος του Χ.Α. το Μάιο ανήλθε στα 111,14 εκατ. ευρώ και ήταν ο πρώτος μήνας ύστερα από δύο χρόνια που ξεπέρασε το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είναι μόλις ο 4ος μήνας από το Δεκέμβριο του 2015 με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.
ΑΜΚ και ομόλογα στερούν στραγγίζουν την αγορά
Η αγορά λοιπόν εύλογα παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης, καθώς «τρέχουν» αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις που σε κάθε περίπτωση σηκώνουν μέρος της ρευστότητας από το σύστημα.
Πλην των ΑΜΚ Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και Ελγέκα, σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι και η AVAX δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου, κάτι που η εταιρεία διέψευσε με επίσημη ανακοίνωση. Παρά τη διάψευση όμως, οι πιέσεις στη μετοχή – αν και περιορίστηκαν – εντούτοις δεν εξαλείφθηκαν.
Με φόντο αυτές τις διαρροές, η μετοχή της AVAX έφτασε σήμερα να υποχωρεί έως και 22,85% πέφτοντας έως το χαμηλό των 0,9490 ευρώ, ενώ παρά το μερικό μάζεμα, έκλεισε στο τέλος με πτώση 10,73% στα 1,0980 ευρώ. Μάλιστα διακινήθηκε κολοσσιαίος όγκος 2,98 εκατ. τεμαχίων – ο μεγαλύτερος 151 μηνών – μέσω 3,16 εκατ. ευρώ τζίρου και 2.535 πράξεων. Η αποτίμηση του ομίλου διαμορφώθηκε στα 158,5 εκατ. ευρώ. Η αντίδραση της αγοράς λοιπόν – και μετά τις διαψεύσεις – έδειξε ότι φοβάται το ενδεχόμενο ΑΜΚ. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα…
Πάνω από το 50% του τζίρου στις τράπεζες
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο ο Γ.Δ. έκλεισε στις 894,13 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διαδρομή μόλις οκτώ μονάδων, με χαμηλό στις 890,94 μονάδες (-0,44%) και υψηλό στις 898,65 μονάδες (+0,42%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,80 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν άνω του 50%, ήτοι 38,1 εκατ. ευρώ. Alpha Bank, Εθνική και Eurobank διακίνησαν 12,74 εκατ., 10,99 εκατ. και 10,31 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στον Large Cap θετικά ξεχώρισαν οι Εθνική και Motor Oil με άνοδο 2,94% και 3,24% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Aegean Airlines, Eurobank, Ελλάκτωρ, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον Mid Cap, πλην της AVAX, με πτώση -διόρθωση έκλεισαν οι Attica Bank (-4,23%), Ικτίνος (-3,23%) και Intracom Holdings (-3,10%). Αντιθέτως, σε νέα υψηλά 20ετίας έκλεισε η Πλαστικά Θράκης (+2,64%), ενώ κέρδη είχαν και οι Cenergy Holdings, MIG και BriQ Properties.
Στις μικρότερες αποτιμήσεις θετική κινητικότητα έδειξαν μετοχές όπως Βαρβαρέσος, Σωλ. Τζιρακιάν, ΑΝΕΚ, Μύλοι Λούλοι, Ελγέκα, Λανακάμ, Μαθιός, Επίλεκτος, Κλωστ. Ναυπάκτου, Χαϊδεμένος, Λεβεντέρης, Βογιατζόγλου, Δομική Κρήτης, Φιερατέξ, Μουζάκης και Frigoglass. Αντιθέτως, με πτώση έκλεισαν οι Μινέρβα, Μπήτρος, IDEAL, Αλουμύλ, Intralot, Byte Computer, Ευρωσύμβουλοι και Κορδέλλου. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.