Υπερπαραγωγική ήταν η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αν και κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε ευθαρσώς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο τέλος.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια στη συνάντηση αναλύθηκε η πλήρης ατζέντα ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών θεμάτων. Κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σε κανένα πλαίσιο, που συνεπάγεται ότι τέθηκε εκτός ατζέντας.
Τόσο ο Νίκος Δένδιας, όσο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στη θετική ατζέντα, την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την προσδιόρισε ασαφώς ως ” ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας”.
Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε Τούρκους Δημοσιογράφους κατά την αναχώρηση από την Αθήνα, έγινε πιο συγκεκριμένος αναφερόμενος σε συμφωνία 25 σημείων.
Ο περιορισμένος… κατάλογος 25 συμφωνιών
Ο προσδιορισμός “περιορισμένος” δίπλα από τον κατάλογο και η αναφορά σε 25 σημεία ως προσδιοριστικό της συμφωνίας, αποτελούν εκφράσεις που συνδυαστικά σκιαγραφούν με αρκετή λεπτομέρεια όχι τόσο τα συμφωνηθέντα, αλλά την επικοινωνιακή στρατηγική των δύο πλευρών. Ο Νίκος Δένδιας δεν ήθελε να φανεί στο εσωτερικό ενδοτικός προς την Τουρκία, ενώ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι δεν φεύγει με άδειες βαλίτσες.
Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι πρόωρη και πρώιμη. Στόχος της κατάρτισης του καταλόγου ήταν η εμπέδωση της διακηρυχθείσας ισχυρής πολιτικής βούλησης για την προώθηση θετικής ατζέντας. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η δυναμική της επαναπροσέγγισης, αλλά επιδεικνύεται η βούληση.
Αποδέκτες των δηλώσεων αυτών δεν είναι τα εσωτερικά ακροατήρια αλλά ο διεθνής παράγοντας που καλείται να κρίνει αμφότερες τις πλευρές με βάση τις κινήσεις και τη διάθεση που επιδεικνύουν.
Από το υπουργείο Εξωτερικών αργά το απόγευμα και μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους, δόθηκε στους δημοσιογράφους non paper με τις 25 συμφωνίες και τους αντίστοιχους τομείς που αφορούν, χωρίς ωστόσο να δίδονται λεπτομέρειες.
Οι τομείς ενδιαφέροντος
- Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές),
- Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές),
- Τεχνολογία (2 θεματικές),
- Ενέργεια (1 θεματική),
- Τουρισμός (1 θεματική),
- Ναυτιλία (3 θεματική),
- Εκπαίδευση (1 θεματική),
- Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική),
- Υγεία (1 θεματική)
- και Περιβάλλον (1 θεματική).
Το Video των δηλώσεων του Νίκου Δένδια
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο μου και ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών μας σχέσεων, αλλά και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία.
Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε, επίσης, στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές μας βιομηχανίες.
Η σημερινή συνάντηση ήταν και μία ευκαιρία να συμφωνηθεί μία συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Με αυτά τα λόγια, αγαπητέ μου Μεβλούτ, επίτρεψέ μου να σε καλωσορίσω στην Αθήνα, αλλά με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα και να σε συγχαρώ για τη χθεσινή κατάκτηση από την Αναντολού Εφές, της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ. Τα θερμά μου συγχαρητήρια».