Διαρροές για τον ρόλο της Τουρκίας στο πλαίσιο του NATO και ιδιαίτερα στην υπόθεση της Λευκορωσίας αναδεικνύουν σήμερα το Reuters και τα media στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τα οποία επιδιώκουν να καταδείξουν και να εμπεδώσουν την απομάκρυνση της Άγκυρας από την αμερικανική πολιτική και την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδρασή του κατά της Λευκορωσίας, όσον αφορά στην υπόθεση της «αεροπειρατείας».
Η Συμμαχία έδωσε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα μια δήλωση δύο παραγράφων, καταδικάζοντας το περιστατικό που οδήγησε στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Στη δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε καμία τιμωρητική κίνηση κατά του Μινσκ, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι βαλτικές χώρες, αλλά και η Πολωνία.
Επιπλέον, η δήλωση ήταν σαφώς πιο επιεικής από την προγενέστερη τοποθέτηση του γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό» περιστατικό.
Το παρασκήνιο
Παράγοντες, αποκαλύπτουν ότι η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου.
Η στάση της Τουρκίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ιδιαίτερα ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να διευρύνει τα άνοιχτα μέτωπα και να ενισχύσει το διαπραγματευτικό της χαρτί.
Η στάση της Ελλάδας και των ελληνικών media σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να εξυπηρετεί εσωτερικά την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, παράλληλα, όμως, ενισχύει την τουρκική θέση. Επίσης, η τροφοδότηση αντιτουρκισμού ενώ οι δύο χώρες επιχειρούν να εμπλακούν σε παραγωγικό διάλογο αποτελεί ένδειξη που ερμηνεύεται ως υποκριτική από τρίτους και υπονομεύει την αξιοπιστία σε επίπεδο συνομιλητών.