Νέες εξελίξεις δρομολογεί για τις τράπεζες η διαφαινόμενη αλλαγή του status του ΤΧΣ, από Soverign σε απλό Fund, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη ρεαλιστική αποτίμηση της ανακτισημότητας των κεφαλαίων και περιορίζεται ο ρόλος -άρα και οι ευθύνες του- απέναντι στις κινήσεις των τραπεζών.
Της νομικής του υπόστασης ως Sovereign Fund απεκδύεται το ΤΧΣ, με τη σύμφωνη γνώμη και του επικεφαλής του ESM, διευκολύνοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων για τη μείωση της συμμετοχής του στις τράπεζες.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ είχε τεθεί επί τάπητος από καιρό, ωστόσο ο ΄μέχρι πρότινος CEO Μάρτιν Τζούρντα αντιδρούσε στην υπονόμευση του ρόλου και διεκδικούσε λόγο στη λήψη αποφάσεων τραπεζών. Η απομάκρυνση του Τζούρντα όμως αλλάζει τα δεδομένα για το ΤΧΣ. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θέλει το ΤΧΣ να μετατρέπεται σε ένα απλό επενδυτικό Fund, έναντι του Sovereign Fund που είναι σήμερα. Στην πρόταση αυτή διαρρέεται ότι έχει συναινέσει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το θέμα θέτουν από καιρό μετ επιτάσεως οι τραπεζίτες μεμονωμένα και θεσμικά μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στον πρωθυπουργό το θέμα ετέθη μέσω του συμβούλου του, Αλέξη Πατέλη, ενώ είχε τη σύμφωνη γνώμη και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Σοτυρνάρα, καθώς και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού.
Η επόμενη μέρα
Η υποβάθμιση του ρόλου του ΤΧΣ, εφόσον υλοποιηθεί, το θέτει πλέον εκτός της εξίσωσης λήψης αποφάσεων και διευκολύνει τις κινήσεις των τραπεζών για την άντληση κεφαλαίων. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη λογιστική καταγραφή μεγάλων ζημιών από το Δημόσιο, καθώς θα αναθεωρηθεί -με πιο ρεαλιστικούς όρους, το πλάνο ανάκτησης κεφαλαίων.
Το ζήτημα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση που είχε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου δανειστή της ελληνικής οικονομίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε να προωθηθούν οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου και μετόχου του τραπεζικού συστήματος.
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει τη μετατροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από sovereign fund σε απλό επενδυτή όσον αφορά τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών και την απεμπολή του δικαιώματος veto που κατέχει από την πλευρά του μετόχου, αλλά και μια σειρά από έξτρα δικαιώματα που έχει σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ιδιώτες μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ανοίγει ο δρόμος για νέες αμκ
Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς και το 11% της Alpha Βank.
Η υποβάθμιση του ρόλου του ΤΧΣ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για ολοκλήρωση της διαδικασίας αποεπένδυσής από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022.
Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ αναμένεται να δρομολογηθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, την οποία είχε μπλοκάρει κατ επανάληψη ο Μάρτιν Τζούρντα. Για να ξεκαθαρίσει η διοίκηση της ΕΤΕ τα σχέδια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και την εκκαθάριση του ισολογισμού.
Τα σχέδια, ωστόσο, μπορεί να επισπευστούν αν προχωρήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.