Ισχυροί και πολυεπίπεδοι αποδεικνύονται οι δεσμοί της ΕΕ με την Τουρκία. Εκτός από τη γεωστρατηγική της θέση και το ρόλο της ως ασπίδα στο μεταναστευτικό, η Τουρκία αποτελεί και τον βασικό εισαγωγέα ευρωπαϊκών απορριμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε 32,7 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων το 2020, σύμφωνα με την Eurostat, αύξηση κατά 75% από το 2004. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα προορισμού για τα απόβλητα της ΕΕ πέρυσι με περίπου 13,7 εκατομμύρια τόνους να αποσταλούν εκεί – τρεις φορές περισσότερο από το 2004
Η Ινδία έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα αποβλήτων στην ΕΕ πέρυσι με περίπου 2.9 εκατομμύρια τόνοι. Ακολούθησαν δύο ευρωπαϊκές χώρες – το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία – με 1,8 και 1,6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα Η Eurostat αναφέρει ότι ο όγκος των αποβλήτων που αποστέλλονται από την ΕΕ στην Κίνα έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, μετά την κορύφωσαν στα 10,1 εκατ. τόνους το 2009. Πλέον στην Κίνα αποστέλλονται 0,6 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020.
Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει κεντρική στρατηγική αλλαγής βασικού εταίρου διαχείρισης απορριμμάτων, κίνηση που λέει πολλά τόσο για τις διμερείς σχέσεις ΕΕ – Κίνας, όσο και για αυτές με την Τουρκία.
Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν έχει αναβαθμιστεί σημαντικά ως προορισμός για τα απόβλητα της ΕΕ, με όγκο που αυξάνεται από 0,1 εκατομμύρια τόνους το 2004 σε 1,4 εκατομμύρια τόνους το 2020.
You will find more infographics at Statista