Σκηνικό εσωστρέφειας διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα με το Μάιο να αποδεικνύεται διορθωτικός – επιβεβαιώνοντας την παράδοση – με την αγορά σήμερα να παρουσιάζει κάποια «έκτακτα» σημάδια ανησυχίας, που οδήγησαν σε πωλήσεις και στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας.
Βεβαίως και η αγορά προερχόμενη από ένα τρίμηνο ράλι όπου ο Γ.Δ. είχε άνοδο 21,47% είχε και έχει λόγους διόρθωσης, όμως οι αφορμές εσχάτως δίνονται από την ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει λόγω των ΑΜΚ των τραπεζών και της ευρύτερης σύγχυσης που δημιουργείται.
Συνδυαστικά με αυτό, αρνητικά επιδρούν στην αγορά οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πολύ αργό άνοιγμα της οικονομίας και την καθυστέρηση της επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ πληθαίνουν και τα ερωτήματα για την πορεία του τουρισμού. Παράλληλα, τα σενάρια πρόωρων εκλογών «σκοτώνουν» την ψυχολογία της αγοράς, σε μια συγκυρία που το «τρέξιμο» της οικονομίας προς το μέλλον ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος είναι μονόδρομος.
Σε μια ημέρα λοιπόν που οι διεθνείς αγορές κινούνται εξισορροπητικά, με πολύ ήπιες πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς, το ελληνικό χρηματιστήριο «βυθίστηκε» στο φινάλε κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας, αναιρώντας σχεδόν εντελώς τη χθεσινή αντίδραση. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868,11 μονάδες με απώλειες 1,38%, σχεδόν στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 868,02 μονάδες (-1,39%), ενώ το υψηλό ήταν στις 883,17 μονάδες (+0,33%).
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρο Τσούρτη, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι διαδοχικά οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 887 και 900 μονάδες.
Σημαντικές συναλλαγές για Alpha Bank – Eurobank
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα γνώριμα επίπεδα των 92,98 εκατ. ευρώ με τα 7,06 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Τιτάν, Eurobank και Motor Oil. H Alpha Bank δέσποσε ξανά με τζίρο 21,04 εκατ. ευρώ, ενώ 13,52 εκατ. ευρώ διακίνησε η Eurobank. Γενικώς στις τράπεζες διακινήθηκε πάνω από το 50% των συναλλαγών, ήτοι 47 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν για το momentum αλλά και το βάθος του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.090,49 μονάδες με πτώση 1,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 530,76 μονάδες με απώλειες 1,27%. Στα αξιοσημείωτα της αγοράς που πιστοποιεί το momentum αυτού του χώρου, ήταν ότι ο Mid Cap παρά τη μεγάλη πτώση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έκλεισε ξανά θετικά! Πιο αναλυτικά, ο Mid Cap έκλεισε στις 3.328,93 μονάδες με άνοδο 0,29%, έχοντας το μήνα Μάιο μόνο τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις, έναντι 11 θετικών.
Ο συγκεκριμένος χώρος εξακολουθεί να έχει καλύτερη συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου 5μήνου του 2021, όπου αρκετοί τίτλοι έχουν σημαντικές αποδόσεις.
Στο χώρο του FTSE 25 ισχυροί πωλητές βγήκαν σε blue chips όπως Viohalco και Fourlis που υποχώρησαν 4,80% και 4,58% αντίστοιχα, ενώ πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν μετοχές όπως Μυτιληναίος (-2,78%), Aegean Airlines (-2,80%), Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Στις τράπεζες, πτώση 4% είχε η Εθνική, στο -2,15% έκλεισε η Πειραιώς Financial, η Eurobank -0,66%, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,05%.
Ξεχώρισε ξανά ο Mid Cap
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά ήταν οι περιορισμένοι όγκοι και τζίροι. Κέρδη 4,66% είχε η AVAX, +3,13% η Quest Συμμετοχών, +3,29% (νέο υψηλό 20ετίας που στην ουσία είναι ιστορικό υψηλό τα 13,20 ευρώ), η Attica Bank, +2,38% η MIG και +1,10% η Porfile. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι Intrakat, Intracom Holdings, Έλτον, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Lavipharm, Μινέρβα, Epsilon Net (εξαιρετικά αποτελέσματα με αύξηση κερδών άνω του 110% το πρώτο τρίμηνο), CPI, Medicon και Revoil. Αντιθέτως, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Λανακάμ, Βιοκαρπέτ, Λεβεντέρης, Χαϊδεμένος, Μαθιός, Inform Λύκος, Δρομέας, Μοτοδυναμική, Byte Computer κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που υποχώρησαν.