Η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν ρούχα αξίας 69 δισεκατομμυρίων ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ το 2020. Μια πιο ενδελεχής ανάγνωση των στοιχείων αναδεικνύει εξαρτήσεις και σκιαγραφεί την πορεία του χρήματος, της μόδας και τις νέες τάσεις.
Η λίστα της Eurostat για τους βασικούς προμηθευτές ρούχων της ΕΕ επιδέχεται πολλών αναγνώσεων. Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη η πρωτοκαθεδρία της Κίνας, η οποία πούλησε στην ΕΕ ρούχα αξίας 21 δισ. ευρώ, η τρίτη θέση της Τουρκίας με εξαγωγές ρούχων 8 δισ. προς την ΕΕ είναι όπως ζήτημα.
Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη χώρα προέλευσης εκτός ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 21 δισεκατομμύρια ευρώ εισαγωγές ρούχων ή 30 % του συνόλου.
Ακολούθησε το Μπαγκλαντές με 12 δισεκατομμύρια ευρώ (18%) και τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της Τουρκίας (12%).
Όσον αφορά στην Τουρκία, οι συνολικές εισαγωγές στην ΕΕ -αν και υψηλές- εν τούτοις βαίνουν μειούμενες με ρυθμό της τάξης του 10% ετησίως, καθώς βρίσκονταν στα 12 δισ. το 2018.
Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας ρούχων της ΕΕ το 2020, αντιπροσωπεύοντας 17 δισεκατομμύρια ευρώ των συνολικών εισαγωγών. Ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία, με εισαγωγές 10 δισ. ευρώ έκαστη.
Η ΕΕ εξήγαγε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ρούχα προς την αντίθετη κατεύθυνση σε κράτη μέλη εκτός ΕΕ πέρυσι.
Το ισοζύγιο παραμένει θετικό, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Ευρώπη παράγει ποιοτικό προϊόν που ακόμα σε υψηλότερες τιμές βρίσκει ικανό αγοραστικό κοινό..
You will find more infographics at Statista