Το ζήτημα της επανάληψης των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα έθεσε επιτακτικά ο Νίκος Δένδιας στον Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Σότσι, τη θερινή πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά ζήτησε την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων, αλλά η ρωσική ανταπάντησε ότι προαπαιτούμενο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Η επανεκκίνηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αποτέλεσε το μείζον θέμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Σότσι. Αν και το θέμα τέθηκε επιτακτικά από τον Νίκο Δένδια η απάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δεν ήταν η αναμενόμενη.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε θέμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ρωσίας. Από το ύφος και την ένταση των δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ, πριν και μετά τη συνάντηση προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ολιγωρήσει και ως εκ τούτου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων και δη των τουριστικών ροών.
Δηλώσεις
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι:
«Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό, ως έναν τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει κι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον». «Εμείς, εδώ και μία εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Όμως, ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Επαναλαμβάνω το θέμα αυτό και στο δημόσιο λόγο, όπως το ζήτησα έντονα και κατ’ ιδίαν από τον κ. υπουργό»,
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε:
“Σήμερα εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και τις αποφάσεις που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μ.Μισούστιν με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους συνομιλία στις 5 Μαΐου».
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και τη διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών και συμφωνήθηκε να ξεπεραστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεων, την υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον επιστημονικό, ενεργειακό τομέα και την επανάληψη των τουριστικών ροών. Υποστηρίχθηκε, δε, η σύγκληση των ομάδων εργασίας της Μικτής Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ώστε να συνέλθει σε ολομέλεια το συντομότερο δυνατό εφέτος.