Τ
ο άγριο sell-off στα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται. Bitcoin και Ethereum βρίσκονται 50% από τα υψηλά τους και οι πιέσεις δεν υποχωρούν. Το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα κρυπτονομίσματα σημειώνουν απώλειες της τάξης του 20 έως 30%.
Το Bitcoin κινείται στα 32.297,15 $, καταγράφοντας απώλειες 14,95%. Νωρίτερα το απόγευμα είχε φτάσει τα 31.179,69 $,. Την ίδια στιγμή το Ethereum υποχωρεί στα 1868,79 $, με απώλειες 17,8%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τα 1.733,58 $.
Το Bitcoin αντέδρασε αφού πρώτα διέγραψε όλα τα κέρδη του σε ετήσια βάση. Τώρα, βρίσκεται 15% υψηλότερα. Το Ethereum, από την άλλη πλευρά, ακόμα και με τη σημερινή πτώση, συνεχίζει να γράφει κέρδη 159% σε ετήσια βάση.
Τα κρυπτονομίσμτα βρίσκονται σε πτωτική τροχιά μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που άνοιξε τη συζήτηση για την προοπτική σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, τη δυναμική επέτεινε η διαφοροποίηση της στάσης του Έλον Μασκ απέναντι στο Bitcoin και το νέο πογκρόμ της Κίνας κατά των mners. Ειδικότερα, μετά από την εισαγωγή νέων περιορισμών αποό τις κινεζικές αρχές, το ανταλλακτήριο Huobi, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει σε κάποιες χώρες.
Η πορεία του Bitcoin
Τεχνικά
Το Bitcoin αναμένεται σύντομα να δοκιμάσει το ψυχολογικό και τεχνικό -κατά πολλούς- φράγμα των 30,000 δολαρίων.
Ο πληθωρισμός αυξάνει νομοτελειακά τπ ρίσκο και παράλληλα τη μεταβλητότητα. Καθώς οι κερδισμένοι κατοχυρώνουν κέρδη και πολλοί ανοίγουν short θέσεις επωφελούμενοι από την πτωτική δυναμική, δημιουργούνται προϋποθέσιες arbitrage με παραδοσιακά νομίσματα και με τα ομόλογα.
Παράλληλα, όμως, η βιαιότητα της πτώσης και οι διαβεβαιώσεις για διατήρηση των μέτρων στήριξης και της πλεονάζουσας ρευστότητας από την Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συμβάλλουν σε ένα ικανοποιητικό rebound. Κρίσιμο σημείο θα είναι τα 30.000 δολάρια για το Biticoin.
Στο μεταξύ, πολλά τεχνικά προβλήματα και αναστολή συναλλαγών σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων υπονομεύουν την αξιοπιστία των συστημάτων και την πεποίθηση ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων και ανταλλακτηρίων.