Νέα, δυναμική στα σενάρια εκλογών δίνει η εσπευσμένη απόφαση της Alpha Bank να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μεσούντος του θέρους. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης διαβεβαίωνε μέχρι πρότινος ότι δεν υπήρχε λόγος για την αμκ και το γραφείο Τύπου της τράπεζας διακινούσε σχετικά non papers. Τώρα, η αμκ λανσάρεται ως αναπτυξιακή.
Τα οικονομικά δεδομένα της Alpha Bank ήταν γνωστά. Τα προβλήματα υπαρκτά αλλά περιορισμένα. Η κεφαλαιακή δομή σταθερή, αλλά με ανοιχτή την πληγή του αναβαλλόμενου φόρου. Ζήτημα υπάρχει επίσης με το κόστος του ομολόγου των 500 εκατ. καθώς και με παλαιότερες τιτλοποιήσεις στην Κύπρο. Η αμκ στοχεύει αφενός να κλείσει τρύπες αποτιμήσεων και αφετέρου να θωρακίσει την τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου για τη δραστική μείωση των NPL’s.
Στο μυαλό του Βασίλη Ψάλτη
Όλα αυτά όμως ήταν γνωστά και νωρίτερα, όταν δηλαδή ο Βασίλης Ψάλτης δεν έβλεπε λόγο για την έξοδο στις αγορές. Τί άλλαξε και ο CEO της Alpha Bank αναγκάστηκε να διαρρεύσει και να επιβεβαιώσει την προτελευταία Παρασκευή του Μαΐου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. Και… γιατί αφού τη διέρρευσε και άρα διαμόρφωνε τη δυναμική, δεν φρόντισε εξ αρχής για τη δημοσιοποίηση των όρων, αλλά επέτρεψε πρώτα να φτάσει στο -30% και μετά να ανακάμψει;
Η μεταστροφή του Βασίλη Ψάλτη δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ίσως τον πιο σταθερό και… προγραμματισμένο τραπεζίτη. Ο CEO της Alpha Bank χαρακτηρίζεται ως “control freak” στις επενδυτικές εταιρίες, ενώ όσοι βρίσκονται στον στενό του κύκλο υπογράφουν NDA’s. Υπ αυτό το πρίσμα, καμία από τις αποφάσεις δεν ελήφθη χωρίς ενδελεχή ανάλυση και χωρίς διεξοδικό σχεδιασμό.
Η προοπτική άρσης των μέτρων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος στις χρηματαγορές, αποτελεί πάντα παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη. Ωστόσο, δεν μεταβλήθηκε ούτε ουσιωδώς, ούτε απρόσμενα. Η εξέλιξη της κατάστασης στο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό πεδίο είναι εν γένει γραμμική και προβλέψιμη, με βραχύβιες εξάρσεις. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ. Συνεπώς, ο Βασίλης Ψάλτης εντόπισε άλλες δυναμικές που τον ανησύχησαν.
Τούτων δοθέντων, η απόφαση του CEO της Alpha Bank φαίνεται είναι απόρροια της άρδην μεταβολής της πολιτικής δυναμικής.
Macro… politics
Τα τμήματα αναλύσεων και οι επενδυτικοί οίκοι λαμβάνουν πάντα υπόψη τους τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου στις εκθέσεις που υποβάλλουν τους πελάτες τους. Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί και ο τουρισμός ανοίγει με πολύ υψηλά κρούσματα, όλα δείχνουν πως η αναπτυξιακή δυναμική θα εστιαστεί στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του έτους εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε διπλές εκλογές, καθώς η ΝΔ που φαίνεται να διατηρεί το πολιτικό πλεονέκτημα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την διαφαινόμενη έστω και οριακή της επικράτηση για να κάψει την απλή αναλογική.
Έτσι, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει και συμπαρασύρει άλλες δρομολογημένες εξελίξεις. Για να γίνουν όλα πριν τον Οκτώβριο όταν τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και η ανάπτυξη να τίθεται εν αμφιβόλω, οι πρώτες εκλογές θα πρέπει να γίνουν είτε Ιούλιο, είτε Σεπτέμβριο. Γι αυτό άλλωστε και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Alpha Bank θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.
Micro… politics
Σε αυτό το πεδίο, τόσο οι κινήσεις της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, δείχνουν υψηλό επίπεδο προεκλογικής ετοιμότητας. Η εμμονή στο άνοιγμα αγνοώντας τα κρούσματα, η κινητικότητα σε επίπεδο μεσαίων στελεχών και οι “ειδικές” αποστολές του Νίκο Δένδια σε περιοχές με εδραιωμένες ελληνικές κοινότητες ενισχύουν την αίσθηση αυξημένης εκλογικής επαγρύπνησης.
Από την άλλη πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κινείται σε εκλογικό ρυθμό, καθώς παρά τη χαλάρωση των μέτρων δεν προετοιμάζει το έδαφος για συνέδριο διεύρυνσης, αλλά επιλέγει τις χειρουργικές και άνωθεν παρεμβάσεις στο σαρκίο της κομματικής δομής.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πληθύνει οι επιθέσεις αντιπολιτευόμενων media στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αντιστοίχως στα social media επιχειρείται η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα από γνωστούς αλλά και νέους λογαριασμούς…
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι στις 15 Ιουνίου, που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του NATO ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί μόνο με τον Ταγίπ Ερντογάν και όχι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τα ζητήματα που θέτουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι αφορούν συνολικά την ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά των Βαλκανίων.