if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Συνάντηση Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Να θέσει το πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενόψει της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιχείρησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είχαν ΗΠΑ και Τουρκία, με το State Department να ανακοινώνει την ατζέντα της συζήτησης,

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του State Department, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι:

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σήμερα. Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Ο υπουργός σημείωσε τη συνέχιση των ΗΠΑ
υποστήριξη για συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας και τόνισε τη σημασία της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι ερμηνείες

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η διαδικασία επανοριοθέτησης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας εξελίσσεται ομαλά. Κατ αρχήν οι ΗΠΑ κάνουν πλέον λόγο για κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στη Συρία.

Επίσης, αναφορά γίνεται για τον εξελισσόμενο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υπό το πρίσμα του NATO. Η διατύπωση που επιλέγεται δεν είναι ενοχλητική για την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανησυχητική. Το NATO είναι ένα φόρουμ που η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να δεχθεί για τον διάλογο με την Άγκυρα. Εκτός ατζέντας παρέμεινε το Κυπριακό, ένδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω την αρχική ατζέντα.

Τέλος, η επισήμανση του Άντονι Μπλίνκεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες αποτελεί σαφές μήνυμα για τις ενέργειες που οφείλει να κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, προσεχώς, έτσι ώστε συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τις συμμαχικές από τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Ακόμα δεν έχει καταγραφεί η αντίδραση της Άγκυρας στην επιβολή νέου πλαισίου από την Ουάσιγκτον.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version