Σκληρή πτώση, με μεγάλο τζίρο: Τα βασικά χαρακτηριστικά έναρξης μιας πτωτικής αγοράς. Αυτά εμφάνισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης έσπασε πτωτικά τη στήριξη των 880 μονάδων, γεγονός που προκάλεσε την επιτάχυνση της πτώσης. Το Χ.Α. διαχώρισε την πορεία του από τα διεθνή Χρηματιστήρια εξαιτίας της είδησης για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Βαριές απώλειες 2,35% με τζίρο σχεδόν 199,3 εκατ. ευρώ σημείωσε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε όρους κεφαλαιοποίησης, από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου εξανεμίστηκαν 1,1 δισ. ευρώ, μόνο από από την πτώση της Παρασκευής.
Πρόκειται για αντίδραση επιπέδου μετατραυματικού σοκ (PTSD), καθώς η αγορά βλέπει το στόρι της Πειραιώς να επαναλαμβάνεται στην Alpha Bank. Η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη είχε τροφοδοτήσει τα media με non paper που εξηγούσαν γιατί δεν θα κάνει αύξηση κεφαλαίου και ξαφνικά πρώτα διαρρέει και μετά επιβεβαιώνει με ανακοίνωση ότι θα αντλήσει 800 εκατ. με αμκ. Ωστόσο, η διοίκηση της Alpha Bank δεν ανακοίνωσε τους όρους, με την αγορά να υποθέτει -μάλλον βάσιμα- ότι ακολουθεί το μοντέλο της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι την μη έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης για τους παλαιούς μετόχους.
Η αμκ της Alpha Bank
Στόχος του εγχειρήματος αυτού για την Alpha Bank θα είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχος μείωσης των NPL’s χωρίς να απογυμνωθεί κεφαλαιακά και να φτάσει να βασίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο που είναι… αέρας. Παράλληλα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πειραιώς, ο Βασίλης Ψάλτης επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη θετική πολιτική συγκυρία και το αποδυναμωμένο ΤΧΣ για να περιορίσει το ποσοστό του και να ενισχύσει την αυτονομία του.
Μετά το σκληρό σοκ που υπέστη το Χ.Α από την αμκ της Τράπεζας Πειραιώς, τώρα η Alpha Bank ξύνει πληγές και πυροδοτεί το PTSD
Επίσης, η Alpha Bank φαίνεται να επισπεύδει τώρα τις διαδικασίας για την αύξηση κεφαλαίου καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζουν το παράθυρο ευκαιρίας και η συζήτηση για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων ρευστότητας επανέρχεται στο τραπέζι των κεντρικών τραπεζών. Καθώς ο πληθωρισμός ανακάμπτει, οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν το ρίσκο στις τιμές των μετοχών και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η εικόνα της αγοράς
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας διαφοροποιήθηκε από τις διεθνείς αγορές που αντιδρούν από το πτωτικό σερί και βυθίστηκε σε βαθύ κόκκινο. Αιτία; Η αμκ της Alpha Bank που οδήγησε σε sell-off και βαριές απώλειες τη μετοχή της και συμπαρέσυρε το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, υπό το φόβο ότι θα ακολουθήσουν και οι επαπομείνασες Εθνική και Eurobank. Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, όμως, αντέδρασε ακαριαία διαψεύδοντας τις φήμες που ήθελαν την ΕΤΕ να ακολουθεί. Έτσι, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιόρισε αισθητά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν στο -11%, για να κλείσει στο -3,65%.
Στο ταμπλό του Χ.Α το “αιματοκύλισμα” είναι ξεκάθαρο με 35 ανοδικές και 92 πτωτικές. Η Alpha Bank έκλεισε στο limit down με απώλειες 30% και μεγάλο ανεκτέλεστο, ενώ η Εθνική Τράπεζα μάζεψε αρχικές ζημιές και συνέβαλλε στην απομάκρυνση του ΓΔ από τα χαμηλά ημέρας.
Η intraday πορεία του Γενικού Δείκτη
O Γενικός Δείκτης έγραψε απώλειες 2,35% υποχωρώντας στις 867,56 μονάδες. Η εικόνα της συνεδρίασης δεν είναι αποκαρδιωτική, καθώς ο ΓΔ κατάφερε να ανακτήσει ενδοσυνεδριακά κάποιες από τις απώλειες του. Ο συνολικός τζίρος ήταν 199,3 εκατ., ενώ ο καθαρός διαμορφώθηκε στα 152 εκατ. Η αξία συναλλαγών είναι τριπλάσια από τον τριμηνιαίο μέσο όρο, που σηματοδοτεί μεγάλη κινητικότητα. Η πτώση με μεγάλο τζίρο θεωρείται αρνητική ένδειξη, καθώς αποκαλύπτει ότι παρά τις αθρόες ρευστοποιήσεις οι πιέσεις δεν απορροφήθηκαν.
Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 4,36%. Οδηγός της πτώσης ήταν οι τράπεζες, καθώς ο κλαδικός τους δείκτης έχασε 12,95%.
Από την αρχή του έτους ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 7,24%, ενώ ο ΔΤΡ μπήκε στο κόκκινο με απώλειες 2,61%.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται καθοριστική για τον επαναπροσδιορισμό της βραχυχρόνιας τάσης της αγοράς. Αν ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει να ανακτήσει άμεσα το επίπεδο των 880 μονάδων, τότε αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα πωλήσεων που θα οδηγήσει στη δοκιμασία της ζώνης των 840 μονάδων.
Στο ταμπλό
Βαρύ ημερολόγιο
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, καθώς έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και ενημερώσεις αναλυτών από πολλές μεγάλες εταιρίες και τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του ταμπλό και ιδιαίτερα μετοχών με βαρύτητα στη διαμόρφωση του ΄Γενικού Δείκτη.
Ξεκινώντας από τη Δευτέρα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα και η Aegean κόβει δικαίωμα για την αμκ. Εν συνεχεία την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα Πειραιώς και ΔΕΗ. Την Τετάρτη σειρά παίρνουν οι Eurobank, Alpha Bank και ΕΛΠΕ.
Την Πέμπτη επίσης αναμένεται και η ανακοίνωση των δεικτών MSCI, στον οποίο θα συμμετάσχει πλέον και η Eurobank, ενώ παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς. Τα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν αναδιάταξη κάποιων χαρτοφυλακίων. Όπερ σημαίνει ότι θα αυξηθεί η βραχυχρόνια μεταβλητότητα.
Τέλος, την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα -μεταξύ άλλων- η Εθνική Τράπεζα και η Viohalco.