Ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε ενεργά διάφορα διαδικτυακά εργαλεία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να φροντίσουμε και για την ευημερία μας.
Έχοντας αυτό κατά νου, η Kaspersky δημιούργησε το ψηφιακό SPA, έναν μοναδικό ψηφιακό χώρο όπου οι χρήστες μπορούν να εξασκήσουν διάφορες διαδικτυακές τεχνικές χαλάρωσης με στόχο να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το ψηφιακό τους στρες και άγχος.
Σήμερα, περνάμε ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας στο διαδίκτυο – από μελέτη, εργασία και αγορές μέχρι αναζήτηση της αγάπης και οικοδόμηση κοινοτήτων.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να μαθαίνουμε να καλλιεργούμε αυτήν τη σχέση με την τεχνολογία, ώστε να μπορούμε να εμπιστευόμαστε καλύτερα τα συστήματα και τις συσκευές με τα προσωπικά μας δεδομένα και να τα χρησιμοποιούμε πιο προσεκτικά για να αποφύγουμε πιθανό άγχος ή εξάντληση.
Οι δυνατότητες της πλατφόρμας
Στην πλατφόρμα «Ψηφιακό SPA», οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν διάφορες διαδικασίες χαλάρωσης:
- «Endless serenity» (ένα σύνολο οπτικοακουστικών διαλογισμών)
- «Sound therapy» (ηχητική χαλάρωση με φουτουριστικό ήχο)
- «Fitness selfie» (ένα σύνολο ασκήσεων προσώπου που αποσκοπούν στην απομάκρυνση σημαδιών άγχους και αρνητικών συναισθημάτων)
- «Digital stress balls» (διαλογισμός κατά του άγχους μέσω της αφής)
Όταν εισέρχονται στην αρχική σελίδα, οι επισκέπτες του ψηφιακού SPA μπορούν να επιλέξουν το εργαλείο που πιστεύουν ότι θα τους ωφελήσει περισσότερο εκείνη τη στιγμή, ή μπορούν να περάσουν από ένα διαγνωστικό τεστ για να μάθουν τα συνολικά τους επίπεδα άγχους. Μετά τη δοκιμή, η πλατφόρμα προσφέρει ένα σύνολο τεχνικών χαλάρωσης στην πιο κατάλληλη σειρά.
Όλες οι διαδικασίες βασίζονται σε αποδεδειγμένες τεχνικές αυτο-χαλάρωσης και οι επιπτώσεις τους μπορούν να ενισχυθούν μέσω της επανάληψης. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια σειρά από ειδικούς ήχους – το Jupiter techno, το άπειρο μιας μαύρης τρύπας και ο ψίθυρος ενός φιλικού cyborg – αποκλειστικά για τη θεραπεία «Sound therapy» του ψηφιακού SPA.
Δηλώσεις
«Η πανδημία είχε έντονο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων – υπήρξε τεράστια αιτία άγχους και αύξησε το αίσθημα τρωτότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η βασική μας ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια – όπως αναφέρεται στην πυραμίδα του Maslow – απειλήθηκε. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί και πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί στην τηλεργασία, σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο ελεύθερο χρόνο και μικρότερες πιθανότητες να μειώσουμε το άγχος από την εργασία και να αποσυνδεθούμε από αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της τηλε-υγείας και των ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας έχει ενισχυθεί»,
σχολιάζει σχετικά η Berta Vall, Dr. in Psychology, associate professor at Faculty of Psychology, Education and Sports Sciences, Blanquerna (Ramon Llull University).
Και προσθέτει:
«Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 70% των χωρών που ερωτήθηκαν έχουν υιοθετήσει τηλεϊατρική ή τηλεθεραπεία για ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (MHPSS). Αυτές οι νέες ψηφιακές λύσεις υγείας βοηθούν τα άτομα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της ψυχικής τους ευημερίας. Επιπλέον, επιτρέπει στους οργανισμούς να προωθήσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία».