if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Alpha Bank πάει σε αμκ έως 800 εκατ.

Με sell-off στη μετοχή και το συμβόλαιο της Alpha Bank αντιδρά η αγορά στη… θεσμική διαρροή του σεναρίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Το εγχείρημα είχε προετοιμαστεί από καιρό, η διοίκηση όμως το διέψευδε θέλοντας να προλάβει να διαμορφώσει off-table τις ισορροπίες με τους υφιστάμενους και τους νέους μετόχους.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διαρρέονται η Alpha Bank αναμένεται να βγει άμεσα στις αγορές αναζητώντας 800 εκατ.  μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η αμκ, ήταν αναμενόμενη και απαραίτητη προκειμένου η Alpha Bank να ολοκληρώσει την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια και να διατηρήσει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες. Επίσης, η κίνηση αποτελεί μονόδρομο από τη στιγμή που ο CEO, Βασίλης Ψάλτης επιμένει στη διατήρηση της τράπεζας σε αυτόνομη πορεία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μέχρι τώρα, η διοίκηση και ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Alpha Bank διέψευδαν σε όλους τους τόνους τα σενάρια αυτά. Η διαρροή τώρα, μέσα από τα parapolitika.gr, που επικαλούνται μάλιστα και πηγή δίπλα στον Βασίλη Ψάλτη, αποτελεί ένδειξη ότι το σχέδιο διέρρευσε όχι… τυχαία. Μετά τη δημοσίευση επικρατεί κάποια ένταση στον όροφο της διοίκησης και στο γραφείο του Βασίλη Ψάλτη. Η έξαρση αυτή όμως δεν είναι απαραίτητα απόρροια του απρόσμενου, αλλά ενδεχομένως μια καλά προετοιμασμένη αντίδραση στο… προσχεδιασμένο σκηνικό.

Τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μοντέλο της αύξησης κεφαλαίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί μια παραλλαγή αυτού της Τράπεζας Πειραιώς ή παροχή Warrants στους παλαιούς μετόχους.

Το Sell-off στη μετοχή

Η Alpha Bank πάει σε αμκ έως 1 δισ. για να "διορθώσει" το ομόλογο και να σβήσει NPL's
Η Alpha Bank πάει σε αμκ έως 1 δισ. για να “διορθώσει” το ομόλογο και να σβήσει NPL’s

Η αμκ, δεν είναι βέβαια αυτόνομη, αλλά μέρος του ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωση της Alpha Bank. Παράλληλα, από Δευτέρα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Alpha Bank, το οποίο στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα και θέσεις. Ειδικότερα πρόκειται για πρόγραμμα σχεδιασμένο για υπαλλήλους με τον βαθμό του υποδιευθυντή και εστιάζει κυρίως σε διευθύνσεις. Η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών σε αυτό το βαθμό προέρχονται από την παλαιά Τράπεζα Πίστεως, και ανήκουν εσωτερικά σε συγκεκριμένες διοικητικές κλίκες, τις οποίες αποψιλώνει μεθοδικά ο Βασίλης Ψάλτης.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι ολοκληρώθηκε και μια ακόμη διοικητική αλλαγή με την αποχώρηση του Δαμιανού Χαραλαμπίδη και την αντικατάσταση του από τον Δημήτρη Στρογγυλόπουλο.

Για πως και τα γιατί

Τεχνικά, η Alpha Bank ήταν αναγκασμένη να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου καθώς το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ αποδείχθηκε λάθος κίνηση που ανεβάζει πολύ το κόστος και επιβαρύνει τις χρηματοροές, μιας και η απόδοση του φτάνει στο 5,5%. Συνεπώς, ο Βασίλης Ψάλτης αναζητούσε τρόπο να διορθώσει το στραβοπάτημα αυτό. Παράλληλα, για την Alpha Bank η ισχυρή δυναμική εξυγίανσης του ισολογισμού έχει επιπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από τις προσδοκώμενες, Την ίδια στιγμή, η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου αποδεικνύεται πρόκληση, ενώ και η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν είναι όσο εύκολη φαινόταν αρχικά.

Συγκυριακά, η ειλημμένη απόφαση του Βασίλη Ψάλτη να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές θεωρείται ελαφρώς καθυστερημένη. Ο CEO της Alpha Bank δεν ήθελε να βιαστεί να βγει στις αγορές, ώστε να μη δείξει ότι η τράπεζα είναι “διψασμένη” για κεφάλαια. Τώρα, όμως, οι αγορές αρχίζουν να μπαίνουν σε μοτίβο αυξημένης μεταβλητότητας, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επαναφέρουν επί τάπητος την προοπτική απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Συνεπώς, οι αγορές αρχίζουν τώρα να αποτιμούν το ρίσκο, που συνεπάγεται ότι το παράθυρο ευκαιρίας έχει αρχίσει να κλείνει.

Πολιτικά, η διαρροή της αμκ μέσα από τα parapolitika.gr τώρα, φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα. Η δυναμική των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ενισχυθεί προσεχώς, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ανακοίνωση της Alpha Bank

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον τύπο, η “Alpha Services and Holdings S.A.”, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Alpha Bank”), ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων.

Η Alpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version