Κινήσεις που φέρουν μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η σκληρή εγκληματικότητα εμφανίζει ενδείξεις έξαρσης. Η απόφαση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με τα πρόσωπα, τη διάρθρωση και τη δράση ομάδων της νύχτας στην Αττική και τη Μύκονο, φαίνεται ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για διάχυση της ευθύνης, ενώ υποκρύπτει και αναγνώριση βαθύτερων εσωτερικών προβλημάτων και δομικών ανεπαρκειών στην Αστυνομία.
Οι εν ψυχρώ δολοφονίες του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, της Καρολάιν στα Γλυκά νερά και σειρά εκτελέσεων, στην Ζάκυνθο, την Αττική και αλλού, δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, αλλά η βιαιότητα με την οποία διαπράχθηκαν προδίδει τη δραστηριοποίηση εκπαιδευμένων εκτελεστών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα σε ρεπορτάζ που δεν διαψεύδεται, αναβαθμίζει την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Ωστόσο, οι περισσότερες υποθέσεις και οι ιδιαίτερα οι δολοφονίες αφορούν τη Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Επίσης, αρκετές από τις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος χειρίζεται το Τμήμα Εκβιαστών, που ανήκει στην ΥΔΕΖΙ. Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε ότι θα υπάρξει ευρεία αναδιάρθρωση της Ασφάλειας, είτε ότι οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων θα ενταθούν. Σε ένα τόσο πολύπλοκο σκηνικό, ρόλο παίζουν άλλοι παράγοντες, όπως ο βαθμός, η αρχαιότητα και τα ερείσματα του εκάστοτε διοικητή των υπηρεσιών.
Παράλληλα, η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να καταθέσει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη, αποτελεί κίνηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επικοινωνιακά με τον τρόπο αυτό ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ αντιμεταθέτει τις ευθύνες στη Δικαιοσύνη. Πολιτικά, φαίνεται να επιζητά τη διεύρυνση της νομιμοποίησης και την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης ως εγγυητή της αξιοπιστίας των ερευνών. Η παραδοχή αυτή, ωστόσο, μπορεί να υποκρύπτει το γεγονός ότι μεταξύ των εμπλεκομένων που έχει εντοπίσει η Ασφάλεια είναι και πρόσωπα που απολαμβάνουν πολιτικής κάλυψης, ή που έχουν σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Διαδικαστικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φαίνεται να παραδέχεται ότι η Ασφάλεια δεν έχει την ικανότητα να σχηματίσει δικογραφίες που στέκονται και πετά το μπαλάκι των ευθυνών στη Δικαιοσύνη.
Τα κίνητρα του Χρυσοχοΐδη
Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, οι δολοφονίες και η ανταπόκριση κυβέρνησης και αστυνομίας σε αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις για ακόμα βαθύτερα προβλήματα. Η μετάθεση της ευθύνης των ερευνών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να στοχεύει στην επίκληση του τεκμηρίου της ανεξαρτησίας. Τέτοιες κινήσεις αποτυπώνονται στους διεθνείς δείκτες διαφάνειας, όπως και οι δολοφονίες δημοσιογράφων. Εκτός από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ανεπίλυτη παραμένει και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Για την εκτέλεση του Καραϊβάζ, μάλιστα, παρενέβη και η πρόεδρος της Κομισιόν. Μείζον ζήτημα αποτελεί όμως και η εξιχνίαση των δύο δολοφονιών στη Ζάκυνθο. Ο επιχειρηματίας που εκτελέστηκε φέτος ήταν μάρτυρας που κατέθεσε σε βάρος βρόμικων αστυνομικών, αν και επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί προφίλ εμπλεκόμενου σε εμπόριο ναρκωτικών και εν γένει υπόπτου.
Για την ώρα, η δολοφονία της νεαρής μητέρας Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, μέχρι στιγμής, προβάλλεται ως αποτέλεσμα ληστείας από βίαιη συμμορία. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί ζήτημα που πλήττει την αξιολόγηση της χώρας στο εξωτερικό. Ως τέτοια, όμως, αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας.
Δύσκολες ερμηνείες
Η συνεκτίμηση των παραπάνω γεγονότων, δεν παράγει αυτόματα συμπεράσματα, δημιουργεί όμως μια νέα γραμμή σκέψης, η αξιοποίηση της οποίας πολιτικά και επιχειρησιακά θα μπορούσε να φωτίσει έτι περαιτέρω τις αποφάσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι δολοφονίες δημοσιογράφων και οι στυγνές εκτελέσεις αποτελούν παράγοντες αξιολόγησης της ασφάλειας πολιτών και επισκεπτών, η πρόοδος των ερευνών συνδέεται όχι μόνο με την αποκαστάσταη του αισθήματος ασφάλειας, αλλά και με τις συστάσεις για ταξίδια.
Παραδοσιακά, πάντως, οι δολοφονίες δημοσιογράφων του αστυνομικού ρεπορτάζ και δη οι ηχηρές, αποτελούν μήνυμα που προέρχεται από τα σπάργανα μεγάλων οργανισμών που απολαμβάνουν κάλυψη είτε πολιτική, είτε επιχειρησιακή μέσω προσβάσεων στον μηχανισμό λειτουργίας της αστυνομίας.
Εν τέλει, οι πρωτοβουλίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φαίνεται να δημιουργούν ζώνη ασφαλείας για τον ίδιο και ενδεχομένως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως έκβασης των υποθέσεων που περιγράφονται στον ογκώδη φάκελο. Η διαρροή, δε, ότι πρόκειται για φάκελο με πλήρως στοιχειοθετημένες υποθέσεις, επιχειρεί να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη και να υπονομεύσει τον τρόπο χειρισμού του, εξαναγκάζοντας το χέρι των δικαστών, υπό την απειλή να χρεωθούν την ευθύνη.
Ο φάκελος του οργανωμένου εγκλήματος
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη κατέθεσαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, έρευνα-μελέτη που περιλαμβάνει όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η διαδικασία διερεύνησης από την Ασφάλεια διήρκεσε ένα μήνα, ενώ η περίοδος που καλύπτεται είναι 10ετής. Ειδικότερα, ο φάκελος φέρεται να περιλαμβάνει όλη τη «νύχτα» της Αθήνας. Συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο. Οι ίδιες διαρροές, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν γενικόλογες αναφορές, αλλά ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις, από την εποχή της οικονομικής κρίσης, το 2008 και μετά.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης και στη… Μύκονο, γεγονός που επίσης αποτελεί μήνυμα, καθώς η δράση της μαφίας δεν προσδιορίζεται στην υπόλοιπη χώρα.
Η λειτουργία του Οργανωμένου Εγκλήματος
Αντιμετάθεση ευθυνών
Επίσης, στη συνέχεια το ρεπορτάζ ψέγει, εμμέσως πλην σαφώς, τη Δικαιοσύνη, καθώς αναφέρει ότι:
Το απίστευτο είναι ότι τα περισσότερα από τα 500 ονόματα έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, κάποιοι πέρασαν και από τη φυλακή, όμως όλοι συνέχιζαν την παράνομη δραστηριότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 58χρονος δολοφονηθείς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Μεταμόρφωση, με το προσωνύμιο «Κεφάλας», από το 2011 που συνελήφθη, δεν δικάστηκε ποτέ!
Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τη Δικαιοσύνη. Δεν προκύπτει όμως ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης, πέρα από τα επικοινωνιακά οφέλη της αντιμετάθεσης ευθυνών από έναν κυβερνητικό οργανισμό, σε έναν απρόσωπο… θεσμό.
Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στη διασύνδεση των υποθέσεων, ως εφαλτήριο για την αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας της Ασφάλειας…
Με δεδομένο ότι η μελέτη της Ασφάλειας περιλαμβάνει όχι μόνο ονόματα, αλλά και διευθύνσεις, τις ομάδες-συμμορίες, αλλά και τις διασυνδέσεις μεταξύ τους, η έρευνα αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα και να υπάρξουν άμεσα εξαρθρώσεις, εξιχνιάσεις και συλλήψεις. Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη φάση, αλλά και όλες τις μεγάλες υποθέσεις.
Η εγκληματικότητα στην Ευρώπη 2016-2018
Η θέση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό δείκτη εγκληματικότητας την περίοδο 2016-2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Σύντομα αναμένεται και η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων για τη διετία 2018-2020. Σε αυτά θα καταγραφεί ο αντίκτυπος και συνεπώς η απόδοση, του δόγματος αστυνόμευσης από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, σε αυτά δεν θα περιλαμβάνονται τα τελευταία δεδομένα, θα αποτελούν όμως μια ακόμη ένδειξη…