Απομακρύνεται η προοπτική έγκαιρης συμφωνίας για την έκδοση Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της ΕΕ και Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν χθες, Τρίτη, το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τα τρία συννομοθετικά όργανα αναζητούν modus vivendi για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, χωρίς ωστόσο οι διαβουλεύσεις να έχουν καρποφορήσει. Οι χώρες του νότου, καθοδηγούμενες από την Ισπανία, με την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία επιζητούν τρόπο για την fast track άφιξη και αναχώρηση των εμβολιασμένων.
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορονοϊό.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όμως, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται, δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν την επιστροφή πολιτών τους χωρίς pcr test, ούτε τους εμβολιασμένους. Το ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την αδυναμία της Ελλάδας και άλλων χωρών να εκπληρώσουν μαζικά εκατοντάδες χιλιάδες προαναχωρησιακούς ελέγχους. Ζήτημα ανακύπτει επίσης και με τη διαχείριση του κόστους αυτού, καθώς οι tour operators επιχειρούν να περάσουν στις χώρες και αυτές με τη σειρά τους αναζητούν στήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Auditor’s note
Ακόμα όμως και να βρεθεί η χρηματοδοτική φόρμουλα εγκαίρως, το πραγματικό πρόβλημα είναι η δυνατότητα και ικανότητα χωρών να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κατά την περίοδο της αναχώρησης των τουριστών. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν πρόκειται για νησιωτικούς προορισμούς, όπου οι δυνατότητες είναι de facto περιορισμένες.
Νέες διαβουλεύσεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και εναλλακτικές για χρηματοδότηση μέσω του ESM, κάτι που συνεπάγεται νέο μνημόνιο, το οποίο πολιτικά αποτελεί ζήτημα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων χθες, Τρίτη, το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.