Επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που σημειώνουν ότι μόνο με πειστική διάσπαση των 910 και κατόπιν των 920 μονάδων θα αλλάξει επίπεδο το Χρηματιστήριο και θα ξεμπλοκάρει από την πολυήμερη συσσώρευση, την Τρίτη ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η κόπωση και η αδυναμία υπέρβασης.
- Εγκλωβισμένος μεταξύ 900-910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
- Τεχνικό «μπλοκ» και στέγνωμα τζίρου στο Χρηματιστήριο
- Ο χαμηλότερος τζίρος 28 συνεδριάσεων ο σημερινός
- Έβδομη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον Mid Cap, υψηλά 21 μηνών
Η αγορά είναι σαφές ότι μετά από το τρίμηνο ράλι όπου κέρδισε 21,47%, το Μάιο παρουσιάζει εύλογα σημάδια κόπωσης, ενώ αρκετοί ισχυρίζονται ότι η αγορά χρειάζεται ουσιαστικότερη διόρθωση από την πρόσφατη έως τις 880 μονάδες, ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική και να μπει νέα ρευστότητα στο σύστημα.
Θυμίζουμε ότι παραδοσιακά ο Μάιος είναι διορθωτικός για την αγορά, ενώ πρόσφατα (την περασμένη Πέμπτη) ο Γ.Δ. κύλησε ενδοσυνεδριακά έως τις 880,03 μονάδες, όπου και βγήκε αντίδραση. Κάποιοι αναλυτές όμως πρόσφατα σημείωναν ότι μια διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά της αγοράς σε ποσοστό 8-10% θα λειτουργούσε εποικοδομητικά, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική.
Προς το παρόν αυτό δεν έχει γίνει καθώς η αγορά επέστρεψε ταχύτατα στη γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδα όμως που αδυνατεί να κατοχυρώσει με πειστικότητα και να κινηθεί με αξιώσεις προς τα περυσινά υψηλά και τις 950 μονάδες. Το τεχνικό μπλοκάρισμα και η κόπωση είναι εμφανέστατη και στις ημερήσιες συναλλαγές, που μετά τη χθεσινή επίδοση με τζίρο μόλις 72,60 εκατ. ευρώ, σήμερα Τρίτη οι συναλλαγές έπεσαν στα 61,38 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 28 συνεδριάσεων!
Autidor’s note: Risk Assessment
Η αποστράγγιση του τζίρου και η αδυναμία στα βαριά χαρτιά είναι συμπτώματα της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων και της ανάσχεσης στην εισροή φρέσκου χρήματος. Η προοπτική σταδιακής απόσυρσης των υποστηρικτικών μέτρων σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο παγκοσμίως, “τρομάζει” τους επενδυτές.
Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχουν και ειδικοί παράγοντες που ενισχύουν το ρίσκο. Οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο υπονομεύουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα. Επίσης, ανησυχίες το βεβιασμένο restart της οικονομίας και η πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων αποτελούν στοιχεία που καταδεικνύουν την εντεινόμενη ανησυχία για την έγκαιρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και τη δυνατότητα απορρόφησης τους. Καθώς η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης καθυστερεί και ενώ έλλειμμα, χρέος και ύφεση διογκώνονται, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.
Οι κίνδυνοι, όμως, από τις βεβιασμένες κινήσεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι ρεαλιστικοί. Με δεδομένα παραδείγματα όπως αυτό των Σεϋχέλλων, το ενδεχόμενο νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο θα αλληλεπικαλυφθεί με το τρίτο και θα τσακίσει το ήδη πληγωμένο ΕΣΥ είναι περισσότερο από πιθανό…
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν αποκλείεται να εισέλθει σε περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων και βραχύβιων κινήσεων. Τέτοιες καταστάσεις τείνουν να επιβάλλουν μορατόριουμ στην εισροή νέων κεφαλαίων. Άλλωστε, οι μεγάλες εταιρίες έχουν τραβήξει από τις αγορές πολλά δισεκατομμύρια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων. Όπερ σημαίνει ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν αναζητούν τώρα leverege, αποδόσεις και hedging. Χωρίς φρέσκο, εγχώριο χρήμα η συνέχιση της ανοδικής κίνησης τίθεται εν αμφιβόλω. Η έλλειψη ειδήσεων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο καταλύτη δεν βοηθάει επίσης.
Προβληματισμός για την πορεία του τουρισμού
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι πάνε λίγο πιο… πέρα το θέμα και τον προβληματισμό της αγοράς, τονίζοντας τους τεράστιους σκοπέλους που αντιμετωπίζει στην έναρξή της η τουριστική σεζόν που τουλάχιστον προς το παρόν δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο για επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019. Το κλείσιμο – προς το παρόν – της βρετανικής αγοράς, είναι μεγάλο χτύπημα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας σε έσοδα μετά τη Γερμανική, αλλά ουσιαστικά την πιο «απλωμένη» και με τη μεγαλύτερη διασπορά.
Από εκεί και πέρα, στο κάδρο κάποιοι αναλυτές βάζουν και τα υποτιθέμενα σενάρια πρόωρων εκλογών που κάποια κέντρα καλλιεργούν, κάτι που η αγορά de facto απεχθάνεται, καθώς αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές αλλά και ένα διάστημα μετά, «νεκρώνουν» τα πάντα στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα εθισμένη στην εκλογολογία και σ’ όλη την παρασιτική «αγορά» που διαμορφώνεται πέριξ αυτής από μιντιακά και διαφημιστικά κέντρα.
Σε μια τέτοια συγκυρία πανδημίας με τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και με την αγορά ακυρωμένη σε όλους σχεδόν τους κλάδους, το τελευταίο που επιθυμεί είναι οι εκλογές και αυτό θα το γράφαμε όποιο κόμμα κι αν κυβερνούσε και ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών ή δημοσκοπήσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εικόνα της αγοράς αυτή την εβδομάδα προβληματίζει, όχι γιατί δε συνεχίζεται η άνοδος, αλλά γιατί υπάρχει μείωση ανάληψης ρίσκου, κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών και απουσία momentum. Έτσι, οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν προς τα που θα κατευθυνθεί ενδεχόμενο «σπάσιμο» της συσσώρευσης μέσα στο πολύ στενό εύρος διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος.
Το ταμπλό – Ξεχώρισε ξανά ο Mid Cap
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 900,65 μονάδες με πτώση 0,31% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ήταν στις 910,28 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.180,59 μονάδες με πτώση 0,35%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 584,23 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε για 7η σερί συνεδρίαση ανοδικά. Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 1.386,90 μονάδες με άνοδο 0,41%, ανεβάζοντας περαιτέρω το ράλι το 2021, ενώ σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Αύγουστο του 2019.
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Τιτάν, Εθνική, Jumbo, Viohalco και ΕΧΑΕ, ενώ υποχώρησαν άνω του 2% οι ΔΕΗ και Aegean Airlines και άνω του 1% οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 5% είχε η Intrakat, άνω του 4% ενισχύθηκε η Quest Συμμετοχών που έφτασε στα 13,14%, άνω του 3% η Κρι Κρι, ενώ θετικά έκλεισαν οι Ικτίνος, BriQ Properties, Ευρωπαϊκή Πίστη, AVAX, Παπουτσάνης, Έλτον και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Logismos, ΑΝΕΚ, Μουζάκης, Ελγέκα, Κτήμα Λαζαρίδη, Κυριακούλης, Αμουμύλ, Premia, Unibios, Entersoft, Intralot και Epsilon Net. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ. το ταμπλό ήταν μοιρασμένο με 56 ανοδικές και 60 πτωτικές μετοχές.