Ανακοίνωση που καλεί σε τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει ομοφωνία. Έτσι, η θέση της ΕΕ δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε δράση και σίγουρα όχι σε πρωτοβουλίες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τη σταθεροποίηση της περιοχής. Στο ανακοινωθέν η ΕΕ επιχειρεί να στείλει μήνυμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναλογικότητα της βίας, το οποίο όμως δεν θα έχει την απαραίτητη ισχύ ώστε να εισακουσθεί.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ ξεκίνησε με στόχο την επίτευξη συναίνεσης στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αντ αυτού πέτυχε να αποτυπώσει ανάγλυφα την εσωτερική κρίση συνοχής και να πιστοποιήσει ότι η ΕΕ αδυνατεί να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο όταν αυτός απαιτείται.
Η διαφωνία μιας χώρας-μέλους της ΕΕ επί κοινού ανακοινωθέντος αποτελεί ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων στην Ένωση, τα οποία πλέον διαχέονται και καταγράφονται σε όλες τις εκφάνσεις και τις λειτουργίες της. Αν μη τι άλλο, το γεγονός αυτό υπονομεύει την ισχύ της ΕΕ και περιορίζει de facto το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.
Τα 26 από τα 27 κράτη μέλη στήριξαν μια κοινή προσέγγιση – καταγραφή του Υπάτου Εκπροσώπου για την κατάσταση σχετικά με τη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ουγγαρία.
Κατάπαυση του πυρός
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση παύση της βίας και την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.
Όπως είπε ο σκοπός είναι η προστασία των αμάχων και η πλήρης ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση της βίας κατά τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων, και τραυματιών, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός παιδιών, και ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί δεν ενέκριναν συμπεράσματα, καθώς η τηλεδιάσκεψη ήταν άτυπη, αλλά ο ίδιος απλά μεταφέρει τη γενική αίσθηση από τη συνεδρίαση.
Το άτυπο της συνεδρίασης στόχο έχει να αποτρέψει μια ουσιατική πολιτική διαβούλευση που θα οδηγούσε σε νέο κύκλο εσωτερικών διαπραγματεύσεων. Η αδυναμία αυτή, ωστόσο, αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα.
Τα κομβικά σημεία
Ο κ. Μπορέλ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
“Για άλλη μια φορά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, απαιτούμε την ανάγκη σεβασμού των καθιερωμένων ιερών τόπων και του δικαιώματος λατρείας”, ανέφερε και εξέφρασε την αντίθεση της ΕΕ στις εξώσεις και τον εποικισμό.
Όπως είπε, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση, διότι “μόνο μια πραγματική πολιτική λύση μπορεί να φέρει ειρήνη”.
“Τώρα η προτεραιότητα που είναι επείγον, είναι να σταματήσει η βία – η κατάπαυση του πυρός, όμως αύριο, όποτε πρέπει να δεσμευτούμε, για να ανοίξουμε εκ νέου τον πολιτικό ορίζοντα”, με “ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και ειρηνευτική διαδικασία”.
Οι υπουργοί θεωρούν επίσης ότι η διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα και ζητούν από όλους να μην παρεμποδίσουν και να διευκολύνουν αυτήν την εκλογική διαδικασία, ανέφερε.
Τέλος η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με τους βασικούς εταίρους, περιλαμβανομένης της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.