Πάθος για τη ζωή, η ελληνική τέχνη της απόλαυσης της ζωής, η λαϊκή – πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου (οικογένεια, φιλία, παρέα, φιλοξενία), η ελληνική δίαιτα ως προληπτική ιατρική και προϋπόθεση για την ευζωία, η δημιουργική εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Έλληνες σεφ!
- Πως το ελληνικό τουριστικό brand μπορεί να απογειωθεί και μέσω της γαστρονομίας
- Γιατί η φιλοξενία είναι συνυφασμένη με το γαστρονομικό πολιτισμό
- Φιλοξενία, πολιτισμός, γαστρονομία, μεσογειακή διατροφή – Αυτή είναι η Ελλάδα
Μπορούν αυτές οι θεματικές να αποτελούν μέρος ενός οικονομικού forum όπου συμμετέχουν πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και επενδυτές με… γραβάτα; Και όμως μπορούν και μάλιστα πολύ ευχάριστα και αποτελεσματικά.
Γιατί, κατά κοινή ομολογία, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικές του 6ου Οικονομικού Forum των Δελφών, ήταν η εμπνευσμένη εκδήλωση για την ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, που αποτελούν το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό μας κεφάλαιο όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου.
Σε πάνελ στο Delphi Economic Forum 2021 το Σάββατο 15 Μαΐου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκφράζοντας το όραμα και τους στόχους για τη Σύνδεση και την Ανάδειξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας και της Ελληνικής Διατροφής: Μια πρόταση για βιώσιμα διατροφικά οικοσυστήματα και ευζωία.
«Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία
Ανοίγοντας την παρουσίαση, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισήμανε ότι το όραμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής μεσογειακής δίαιτας και των προϊόντων της ως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας και ως πρόταση τρόπου ζωής, που απαντά στην αγωνιώδη αναζήτηση της ανθρωπότητας για ευζωία – “wellness” και του πλανήτη για περιβαλλοντική αειφορία – “sustainability”.
Υπογράμμισε ότι βασική αρχή της ελληνικής-μεσογειακής διατροφής αποτελεί το τρίπτυχο «Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία» και πως η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση τόσο στην παραγωγή όσο και στην μεταποίηση ποιοτικών προϊόντων.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας δημιούργησε το Μανιφέστο της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής που είναι ένας Δεκάλογος, ο οποίος περιγράφει και αναλύει τις αξίες της με στόχο να αποτελέσει «οδηγό» για τους φορείς που συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία της φιλοξενίας.
Ο Δεκάλογος
Οι ομιλητές παρουσίασαν τον Δεκάλογο και συγκεκριμένα ο Άρης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην Ελληνική τέχνη της απόλαυσης της ζωής και στην Ελληνική διατροφή που λειτουργεί ως προληπτική ιατρική και είναι προϋπόθεση για την ευζωία καθώς και στην ελληνική («χωριάτικη») σαλάτα ως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής.
Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη αναφέρθηκε στη λαϊκή – πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου περιγράφοντας τον όρο Ελληνική οικογένεια, τη φιλία, την παρέα, τη φιλοξενία καθώς και τη διάσωση και βελτίωση της καλλιέργειας γηγενών ποικιλιών. Ο Άγις Πιστιόλας, επεσήμανε την αξία της δημιουργικής εξέλιξης της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Έλληνες μαγείρους (σεφ) με σεβασμό στην παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με τη νέα πραγματικότητα για την υγεία και την ευζωία αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές και ποικίλες συνταγές με φυτικής προέλευσης υλικά (vegetarian & vegan).
Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταμάτης αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή στην περιβαλλοντική αειφορία και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (food waste), που πραγματοποιείται με την κατανάλωση ελληνικών, εποχιακών προϊόντων. Επίσης, ο κ. Σταμάτης τόνισε πως
«έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες, είναι εισαγόμενα. Αυτό, θα έπρεπε ήδη να μας έχει σηκώσει από τις καρέκλες μας. H Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, μια χώρα boutique»
και συμπλήρωσε:
«Θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιγράφουμε τη φύση, ακόμη και στα οικονομικά μοντέλα. Η αρμονία που υπάρχει στη φύση, η συνεργασία, όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν και στην οικονομία. Ως… Εθνική ομάδα. Εθνική συνεννόηση. Όχι μόνο δείκτες «ξερά» οικονομικοί. Υπάρχουν και άλλοι δείκτες. Θα πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Αν αγαπάμε κάποιον, τον προσέχουμε»,
τόνισε ο κ. Σαμάτης.
Η Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολίασε τη συμβολή των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων τα οποία είναι πρεσβευτές της χώρας και συνετέλεσαν στην αύξηση των εξαγωγών στον καιρό της πανδημίας. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η φιλοξενία και τα εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα αποτελούν αλληλένδετους κρίκους της αλυσίδας που υποστηρίζει την οικονομία της χώρας μας. «Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι από χώρες της Ε.Ε. Άρα χώρες υψηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου, είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας», τόνισε η κα Σακελλαρίδη.
Η φιλοξενία συνυφασμένη με το γαστρονομικό πολιτισμό
Εκτενής αναφορά έγινε και στην οικονομία της φιλοξενίας, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον γαστρονομικό πολιτισμό και τη γαστρονομική διπλωματία. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, που πρέπει να δοκιμάζουν οι επισκέπτες ώστε, έχοντας βιώσει μια μοναδική εμπειρία στην Ελλάδα, να τα αναζητούν κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα για τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα να έχουν πολύ πιο αισθητή παρουσία στο χώρο της φιλοξενίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος του ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι σύντομα η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση ενός μεγάλου Συμποσίου στο τέλος του καλοκαιριού, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
Το μανιφέστο
Το όραμά μας είναι να αναδείξουμε την αυθεντική Ελληνική Μεσογειακή δίαιτα και τα προϊόντα της ως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό μας κεφάλαιο και ως πρόταση τρόπου ζωής, που απαντά στην αγωνιώδη αναζήτηση της ανθρωπότητας για ευζωία – “wellness” και του πλανήτη για περιβαλλοντική αειφορία – “sustainability”.
Οι αξίες της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής:
- Το πάθος για τη ζωή, η Ελληνική τέχνη της απόλαυσης της ζωής
- Η λαϊκή – πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου: Ελληνική οικογένεια, φιλία, παρέα, φιλοξενία. (ethos)
- Η διάσωση και βελτίωση της καλλιέργειας των γηγενών ποικιλιών
- Η Ελληνική δίαιτα, ως προληπτική ιατρική και προϋπόθεση για την ευζωία
- Η δημιουργική εξέλιξη της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Έλληνες μαγείρους (σεφ)
- Οι πολλές και ποικίλες συνταγές με φυτικής προέλευσης υλικά (vegetarian & vegan).
- Η συμβολή στην περιβαλλοντική αειφορία
- Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων (food waste), καταναλώνοντας τοπικά, εποχιακά προϊόντα
- Η Ελληνική (χωριάτικη) σαλάτα ως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο της Ελληνικής Μεσογειακής δίαιτας
- O γαστρονομικός πολιτισμός και η γαστρονομική διπλωματία μας χαρακτηρίζονται από τα αυθεντικά ποιοτικά προϊόντα του κάθε τόπου της Ελλάδας.
Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας
Τα Μέλη που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία είναι η Άτζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και στέλεχος της εταιρείας Agrino, o Άρης Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος Legendary Food ΑΕ, ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, η Άννη Καραγκιουλέ, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oni Communications και η Άννα Παπαδημητρίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και συντονίστρια των δράσεων της Ομάδας.