«Η Ελλάδα είναι η χώρα του ευ ζην, είναι η πατρίδα της ευζωίας, μπορεί η χώρα να γίνει το παγκόσμιο κέντρο ευζωίας και καλής ζωής. Η αυθεντική ελληνική μεσογειακή δίαιτα και όλα τα προϊόντα της πατρίδας μας, είναι το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και μια πρόταση τρόπου ζωής».
Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Forum των Δελφών σε εκδήλωση με θέμα της σύνδεσης του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας με τη μεσογειακή διατροφή.
Ήταν μια εκδήλωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας με θέμα τη σύνδεση και την ανάδειξη της οικονομίας της φιλοξενίας και της ελληνικής διατροφής με την οικονομία της παραγωγής, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πρότασης για βιώσιμα διατροφικά οικοσυστήματα και ευζωία. Κατά κοινή ομολογία, ήταν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες θεματικές που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 6ου Delphi Economic Forum 2021.
Μάλιστα, η κα Γκερέκου γνωστοποίησε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στην Ελλάδα μεγάλο συμπόσιο με εκλεκτούς καλεσμένους για την προβολή της ελληνικής διατροφής, του πολιτισμού και όλων όσων «εμπλέκονται» σε αυτό.
Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία
Ανοίγοντας την παρουσίαση, η Πρόεδρος του ΕΟΤ υπογράμμισε ότι το όραμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής μεσογειακής δίαιτας και των προϊόντων της ως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας και ως πρόταση τρόπου ζωής, που απαντά στην αγωνιώδη αναζήτηση της ανθρωπότητας για ευζωία – «wellness» και του πλανήτη για περιβαλλοντική αειφορία – «sustainability».
Παράλληλα επισήμανε ότι βασική αρχή της ελληνικής-μεσογειακής διατροφής αποτελεί το τρίπτυχο «Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία» και πως η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση τόσο στην παραγωγή όσο και στην μεταποίηση ποιοτικών προϊόντων.
«Η φιλοξενία και η ελληνική διατροφή πρέπει να πηγαίνουν μαζί» σημείωσε η κα Γκερέκου και συμπλήρωσε: «Ο ΕΟΤ θέλουμε να αποτελεί για την προβολή της Ελλάδας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα αυθεντικά ελληνικά τοπικά προϊόντα και τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που τα προτιμούν. Δημιουργούμε ένα ευρύ πεδίο συνεργείων, με τον ΕΟΤ αρωγό ως εθνική πύλη της χώρας μας προς το εξωτερικό».
Συνάμα, η κα Γκερέκου υπενθύμισε τη φράση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη πως «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι», υπογραμμίζοντας πως αυτή την κληρονομιά της Ελλάδας χρειάζεται απλά να την ανακαλύψουμε ξανά και να την προβάλουμε με πιο σύγχρονο και άμεσο τρόπο για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.
Και κατέληξε, λέγοντας: «Η ανάγκη για αλλαγή και δράση είναι το κλειδί για τον ολικό μας μετασχηματισμό. Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το “προκαλούμε”. Σε αυτή την Ομάδα Πρωτοβουλίας αλλάζουμε και οραματιζόμαστε το μέλλον και για τις επόμενες γενιές και αυτό κατευθύνει τις ενέργειές μας. Η όποια αλλαγή διορθώνει το παρελθόν και ο κάθε μετασχηματισμός δημιουργεί το μέλλον».