if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Το ομόλογο της Costamare σπάει το… ταμπού της ναυτιλίας στο Χ.Α. 

Το ομόλογο της Costamare σπάει το… ταμπού της ναυτιλίας στο Χ.Α. 

Το ομόλογο της Costamare σπάει το… ταμπού της ναυτιλίας στο Χ.Α. 

Μετά από πολλές προσπάθειες που ξεκίνησαν προ 15ετίας, «σπάει» το ταμπού της ναυτιλίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ανοίγει… παρτίδες με την πιο διεθνοποιημένη ελληνική βιομηχανία παγκόσμια και ηγέτιδα δύναμη στις θάλασσες της υφηλίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία λοιπόν, μια ναυτιλιακή εταιρεία θα εκδώσει ομόλογο το οποίο θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, εξέλιξη που ασφαλώς θα αναβαθμίσει το προφίλ όλης της αγοράς. 

Ο λόγος για τη μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Hilton Athens κ.α.), εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE) που προχωρά στην έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη 18/5 θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης, ενώ οι δημόσιες εγγραφές θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21/5. Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι πενταετής. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία τόσο μεγάλου εκτοπίσματος, εκ των leaders  στην ποντοπόρο ναυτιλία με 82 πλοία στις θάλασσες του κόσμου συνολικής χωρητικότητας πάνω από 560.000 TEUs και εισηγμένη στη Wall Street, έρχεται να σηκώσει κεφάλαια μέσω της ελληνικής αγοράς. H Costamare σήμερα αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ιδιοκτήτη container πλοίων παγκοσμίως, ενώ έχει  παρουσία 47 χρόνια στην παγκόσμια ναυτιλία. 

Η Costamare θα κάνει πρεμιέρα λοιπόν σ’ αυτή τη νέα αγορά, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του CrisisMonitor.gr, έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για δεύτερη – εξίσου μεγάλη – ομολογιακή έκδοση επί άλλη ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένη στη Wall Street. 

Η νέα έκδοση αναμένεται να είναι έτοιμη προς υλοποίηση το προσεχές φθινόπωρο, ενώ θα γίνει από εταιρεία όπου επικεφαλής είναι Έλληνας εφοπλιστής, εξαιρετικά δραστήριος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε αρκετούς τομείς. 

Οι λεπτομέρειες της έκδοσης της Costamare 

Σε ό,τι αφορά την έκδοση της Costamare Shipping Co S.A. αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο βαθμός υπερκάλυψης αλλά και η εν γένει υποδοχή που θα έχει από τους επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, το οποίο θα αποτελεί πρόκριμα για τις μελλοντικές κινήσεις. Η έκδοση θα γίνει από την κυπριακή θυγατρική της Costamare με την επωνυμία Costamare Participations PLC, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Εγγυητής της έκδοσης είναι η Costamare Inc. 

Πρόκειται για σύνθετη έκδοση, με πολλές παραμέτρους που πρέπει να τακτοποιηθούν, δεδομένου ότι είναι η πρώτη εταιρεία που προβαίνει σε κάτι τέτοιο ενώ είναι εισηγμένη στο NYSE, έχοντας και διάσπαρτα στις θάλασσες του κόσμου 82 πλοία, η πλειονότητα των οποίων είναι υπό διαφορετική επιχειρησιακή ή νομική «ομπρέλα». 

Με κεφαλαιοποίηση ύψους 1,29 δισ. δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Costamare Inc. έκλεισε το 2020 καταγράφοντας συνολικά έσοδα 460,3 εκατ. δολ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 300,4 εκατ. δολ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στο τέλος του περασμένου έτους ανήλθαν σε 191,9 εκατ. δολάρια. 

Οι επενδύσεις του Ομίλου Costamare από την αρχή του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 204,4 εκατ. δολ. και οι υπό εκτέλεση επενδύσεις για έξι υπό παραλαβή πλοία, καθώς και ενός υπό ναυπήγηση εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν σε 241,1 εκατ. δολ.

Στόχος της έκδοσης του ΚΟΔ, από τη θυγατρική εταιρεία Costamare Participations Plc, είναι να εκδοθούν έως εκατό χιλ. (100.000) άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, συνολικού ποσού έως 100 εκατ. ευρώ, συνολικής διάρκειας πέντε ετών, με δυνατότητα μερικής ή πρόωρης εξόφλησης την 1η περίοδο εκτοκισμού του 3ου έτους. Το ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ. 

Η ιστορία και το εκτόπισμα της Costamare Shipping

Η Costamare Shipping Co S.A. ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το πρώτο καράβι του στόλου ήταν ένα μικρό cargo το οποίο μετονόμασε σε CARMEN, προς τιμής της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και το Χρήστο. 

Με τα χρόνια η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια. Επικεφαλής είναι ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην 61η θέση του Top 100 του καταλόγου της Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από τον Νοέμβριο του 2010, η Costamare Shipping Co S.A. είναι εισηγμένη στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, τη Wall Street.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είναι πολύ δραστήρια με πολλαπλές ναυπηγήσεις νέων πλοίων, αυξήσεις κεφαλαίου και συνεργασίες μεγάλου ειδικού βάρους. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 58% της εταιρείας, καθώς φροντίζει να συμμετέχει στις όποιες νέες εκδόσεις μετοχών, διατηρώντας στο ακέραιο το ποσοστό της. Η Costamare Shipping Co S.A. έχει ενεργητικό πάνω από 3 δισ. δολάρια με ρευστότητα 209,8 εκατ. δολάρια, ενώ δεν επίκεινται σημαντικές αποπληρωμές δανειακών απαιτήσεων έως το 2024.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version