Η ελληνική κυβέρνηση χαλαρώνει όλους τους περιορισμούς και ανοίγει τον τουρισμό επενδύοντας στα εμβόλια, ως ασπίδα και μοναδικό όπλο, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, χώρες με πολύ υψηλότερο βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης, που φτάνει ακόμα και το 60%, εμφανίζουν έκρηξη κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του τουρισμού.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων μόλις υπερβαίνει το 14%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η θετικότητα υποχωρεί αλλά δεν είναι αμελητέα, η εμβολιαστική διάθεση προβληματική, όπως άλλωστε και η ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων.
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, αντιλαμβανόμενη ότι: τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αργούν, το χρέος αυξάνεται και εν τέλει ότι οι συνθήκες στις αγορές θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αναδιπλωθούν για να αποφύγουν πληθωριστικές εκρήξεις, επιλέγει στρατηγική jump-start για τον τουρισμό.
Η διαφορά
Στις Σεϋχέλλες η χαλάρωση ξεκίνησε με πλήρως εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού. Το εγχείρημα της Ελλάδας ξεκινά με πλήρως εμβολιασμένο το 14% του πληθυσμού. Τα μαιθηματικά και επιδημιολογικά μοντέλα πρόβλεψης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν απαισιόδοξα πριν τη χαλάρωση. Οι νέες συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε έξαρση και υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας.
Είναι λοιπόν αλήθεια ότι τα εμβόλια είναι αποδοτικά, ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρύτερα και ότι περιορίζουν τη μεταδοτικότητα. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνεται και ότι η άρση μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το πάρτι και η διασκέδαση είναι κουλτούρα, δεν μπορεί να οριοθετηθεί ο πληθυσμός και ιδιαίτερα ο νεανικός. Κατ επέκταση, ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι το βασικό ζητούμενο.
Στην Ελλάδα, τα νησιά που θα υποδεχθούν τουρισμό είναι ήδη στο βαθύ κόκκινο. Η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού γενικά και ειδικά στα νησιά είναι πολύ χειρότερη από των Σεϋχέλλων, που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΄Παγκόσμιας Τράπεζας το ποσοστό του πληθυσμού 0 έως 14 ετών στην Ελλάδα είναι στο 13,8% στην Ελλάδα και στο 24% στις Σεϋχέλλες.
Δυναμική πληθυσμού
Ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων
Τί συνέβη στις Σεϋχέλλες
Οι Σεϋχέλλες, χώρα με αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ελλάδα από τον Τουρισμό, άνοιξε τις πύλες της στους τουρίστες με την εμβολιαστική κάλυψη να υπερβαίνει το 60%. Εκεί, η άρση των μέτρων σήμανε επιστροφή στην καθημερινότητα των πάρτυ και της κοινωνικοποίησης χωρίς μέτρα.
Ρυθμός αναπαραγωγής
Συνολικά, στις Σεϋχέλλες το 37% των κρουσμάτων είναι εμβολιασμένοι. Το ποσοστό αυτό αποδεικνύει ότι οι μολύνσεις είναι σε αναλογία με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τον βαθμό εμβολιασμού. Επίσης, το 20% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν εμβολιασμένοι, η κατάστασή όμως δεν ήταν κρίσιμη, κανείς δεν εισήχθη σε εντατική και ουδείς… πέθανε.
Αυτό αποδεικνύει ότι τα εμβόλια μπορούν να αποφορτίσουν το σύστημα υγείας και να βελτιώσουν τους δείκτες θνητότητας.
Στις Σεϋχέλλες, οι κάτω των 60 ετών εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Sinopharm και οι άνω των 60 με το Covishield της AstraZeneca. Εν συνόλω, το 57% έλαβε το κινεζικό εμβόλιο και το 43% αγγλο-σουηδικής εταιρίας.