Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η τηλεργασία τον καιρό της κρίσης ήταν περιορισμένη και ως εκ τούτοι οι αρχικές διαπιστώσεις για νέες τάσεις στο εργασιακό περιβάλλον τουλάχιστον… πρώιμες.
Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που εισήχθησαν ως απάντηση στην πανδημία Covid-19 ανάγκασαν εργαζομένους σε όλο τον κόσμο να εργαστούν από το σπίτι.
Η Eurostat δημοσίευσε μερικά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία που δείχνουν το μερίδιο των εργαζομένων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών στην Ευρώπη που συνήθως εργάζονται από το σπίτι. Κατά την περασμένη δεκαετία, το ποσοστό αυτό κινούνταν πέριξ του 5%. Τώρα, με την πανδημία έχει αυξηθεί στο 12,3%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας στην ΕΕ απολαμβάνει η Φινλανδία, όπου το 25% των εργαζομένων δουλεύει από τα σπίτια του. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, και οι δύο έχουν μερίδιο εργασίας κατ ‘οίκον άνω του 20%.
Τα επίπεδα του teleworking είναι πολύ χαμηλότερα σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς κινούνται στο 1,2% και 2,5% αντίστοιχα.
Αυτό το γράφημα δείχνει την κατάσταση σε ολόκληρη την ήπειρο και περιλαμβάνει επίσης τιμές σε χώρες του ΕΟΧ – Ισλανδία, Ελβετία και Νορβηγία.
Η Ελλάδα, που πολύς λόγος έγινε για την τηλεργασία κατατάσσεται επίσης πολύ χαμηλά, μόλις στο 7%…
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που παρουσίασε το Crisis Monitor πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εκφράζουν ανασφάλεια για την τηλεργασία.