Τουλάχιστον 153 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 42 παιδιών, καθώς και 10 Ισραηλινοί -δύο εκ των οποίων είναι παιδιά. Αυτός είναι ο έως τώρα απολογισμός της νέας έντασης που ξέσπασε στη Ιερουσαλήμ και γρήγορα στρατιωτικοποιήθηκε.
Η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προειδοποιήσεις και τις επαφές, όμως η αποκλιμάκωση της διαμάχης φαίνεται ότι θα απέχει ακόμα. Τα ξημερώματα της Κυριακής, το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα. Ταυτόχρονα, οι σειρήνες προειδοποίησαν για επιθέσεις με ρουκέτες στις ισραηλινές παραμεθόριες πόλεις. Έτσι ξεκίνησε η έβδομη ημέρα της αντιπαράθεσης.
Νωρίτερα, παρά τις επικοινωνίες Μπάιντεν – Νετανιάχου και τη διεθνή κατακραυγή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Ντόχα του Κατάρ, ο διοικητής της Χαμάς προειδοποίησε τον Νετανιάχου να “μην παίζει με τη φωτιά”. Παράλληλα, ο ίδιος απέδωσε το νέο ξέσπασμα βίας στην προσπάθεια “των σιωνιστών” να κατεδαφίσουν το τζαμί Αλ Άκσα και να εκτοπίσουν τους Παλαιστινίους από την ιερή πόλη.
Οι ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει -μετά από αναβολή- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αρχικά, οι ΗΠΑ φάνηκε ότι προωθούσαν ανακοινωθέν που ζητούσε το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών, ενώ αναζητούσαν διατυπώσεις για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση. Εν τέλει, όμως, οι ΗΠΑ απέρριψαν προτάσεις για την υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος και επέμειναν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Έτσι, η Ουάσιγκτον έστειλε στο Ισραήλ εντεταλμένο διαμεσολαβητή, ενώ μπαράζ επικοινωνιών είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Η στάση της Ρωσίας και της Κίνας αναμένεται να δώσουν τον τόνο. Η Γαλλία εκτιμάται ότι θα επιμείνει σις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Περιορισμένος είναι ο ρόλος που έχουν τα μη-μόνιμα μέλη που για το 2021 είναι η Εσθονία, ο Νίγηρας, η Τυνησία, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος – Γρεναδίνες.
Εγκλήματα πολέμου
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τον ΟΗΕ βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά, χρόνια τώρα, καθώς Νετανιάχου και Τραμπ αποφάσισαν να αγνοήσουν επιδεικτικά τα ψηφίσματα του Σ.Α. και να εφαρμόσουν το δόγμα της ωμής δύναμης και των τετελεσμένων προκειμένου να αναδιατάξουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ μπλόκαρε ακόμα και προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Το Σάββατο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του: Βομβάρδισε το κτίριο των γραφείων του Associated Press στη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο βρίσκονται και τα γραφεία του Al Jazeera. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπενθύμισε προς όλες τις πλευρές “ότι κάθε αδιάκριτη στόχευση πολιτών και μέσων μαζικής ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος”.
Σε διεθνή απομόνωση ο Νετανιάχου
Η δήλωση Γκουτιέρες αποτελεί σαφή προειδοποίηση για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της διεύρυνσης του χάσματος που χωρίζει τον Νετανιάχου από τη διεθνή κοινότητα.
Το πλήγμα του Νετανιάχου κατά του AP, ακολουθεί αντίστοιχα αυτό κατά του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και μιας ακόμη τουρκικής ΜΚΟ στη Γάζα. Χρονικά, όμως, έρχεται τη στιγμή που τα διεθνή media εντοπίζουν το θέμα.
Καθώς ο Νετανιάχου συνεχίζει να τραβά το σχοινί, τα περιθώρια “κατανόησης” στην Ουάσιγκτον στενεύουν, ενώ φέρνει τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με τις εξαγγελίες του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ήδη, η ηχηρή αντίδραση του Μπέρνι Σάντερς εκλαμβάνεται ως “καμπανάκι” για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς ολοένα αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών νιώθουν ότι χρησιμοποιούνται ως πολιτικές ασπίδες για την πολιτική διάσωση του Νετανιάχου.
Σε άρθρο του στους NY Times ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς -αν και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα- διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί ως προς τα όρια και την αναλογικότητα. Παράλληλα, ο Σάντερς, ο οποίος αποτελεί πρακτικά κυβερνητικό εταίρο, μίλησε και για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Παρασκηνιακές διεργασίες εξελίσσονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να έχει συκγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για το θέμα. Ωστόσο, δεν αναμένεται η υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος. Αντ΄αυτού, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν τον Μπόρελ να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την αποκλιμάκωση.