Κρίσιμες στιγμές διέρχονται Ισραήλ και Παλαιστίνη, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για την απειλή μαζικού πολέμου. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οργιώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση, οι ΗΠΑ καθυτερούν τη συδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενόσω επιχειρείται να βρεθεί διπλωματική φόρμουλα υπέρβασης της κρίσης, η βία κλιμακώνεται. Το Ισραήλ βομβαρδίζει από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς απαντά με μπαράζ ρουκετών. Συνολικά 84 Παλαιστίνιοι -μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους και 7 Ισραηλινοί.
Καθώς η βία κλιμακώνεται και οι μεμονωμένες ενέργειες αποδεικνύονται ατελέσφορες, προγραμματίστηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κυριακή. Σύμφωνα με το BBC αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν πλέον φόβους για το ξέσπασμα πολέμου στην περιοχή. Η καθστέρηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών δίνει χρόνο στο Ισραήλ να ολοκληρώσει τις επιθετικές του ενέργειες, θέτοντας εκ των πραγμάτων τους Παλαιστινίους σε δυσμενέστερη θέση.
Οι αμερικανικές πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι τώρα. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε με δηλώσεις του από τη Χαμάς να μειώσει σημαντικά τις επιθέσεις με ρουκέτες. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντoνι Μπλίνκεν είχε επικοινωνία τόσο με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και με την ηγεσία της Χαμάς, ζητώντας αποκλιμάκωση.
Η χειρότερη κλιμάκωση από το 2014
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο IDF βομβάρδισε από ξηράς και αέρος στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα για εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία διαψεύστηκαν τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τους κατοίκους της Γάζας.
Η κλιμάκωση αυτή καθιστά τα γεγονότα τα πλέον βίαια από το 2014. Ωστόσο, περισσότεροι ήταν οι νεκροί μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Συνολικά ο IDF έχει πλήξει πάνω από 1000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων το αρχηγείο της Αστυνομίας της Χαμάς και μια τουρκική ΜΚΟ. Από την άλλη πλευρά από τις ρουκέτες της Χαμάς ο σημαντικότερος στόχος που επλήγη ήταν μια δεξαμενή σε ένα διυλιστήριο, όπου και ξέσπασε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.
Παρασκήνιο
Το νέο ξέσπασμα βίας στη Μέση Ανατολή ξέσπασε μετά την -κατά πολλούς καθοδηγούμενη- θρησκευτική βία που άσκησαν Ισραηλινοί φονταμενταλιστές κατά των Αράβων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στην περιοχή του Τζαμιού Αλ Ακσα.
Η Ισραηλινή αστυνομία απέτυχε να ελέγξει την κατάσταση και σύντομα τα επεισόδια διαχύθηκαν σε πολλές πόλεις.
Τα κίνητρα της βίας όμως φαίνεται να έχουν τη βάση τους -κυρίως- στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ και λιγότερο στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους και σε θρησκευτικά θέματα.
Χρονικά, το νέο ξέσπασμα βίας στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας συμπίπτει με την επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνσηης από τον Νετανιάχου. Τα υπόλοιπα κόμμα της Κνεσέτ, μάλιστα, δήλωναν αποφασισμένα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Λικούντ, το οποίο ελέγχει τις περισσότερες έδρες.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της οποίςα προκύπτουν διαρκώς νεότερα και επιβαρυντικά στοιχεία για τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Υπ αυτό το πρίσμα, τα γεγονότα εξυπηρετούν την ατζέντα του Νετανιάχου και θα μπορούσαν να συσχετιστούν με αυτή. Η ισραηλινή αντιπολίτευση, άλλωστε, χρεώνει στον Νετανιάχου την εργαλειοποίηση της έντασης.