Πιέσεις σε χρηματιστήρια, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στην εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να βλέπουν στον ορίζοντα το τέλος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους του χρήματος.
Η προοπτική αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη. Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού θα ερχόταν και άπαντες γνώριζαν ότι θα ξεκινούσε από τις ΗΠΑ. Χθες έπεσαν Wall Street και ευρωαγορές, διόρθωση που παρατείνεται και σήμερα, ενώ πλέον οι πιέσεις διευρύνονται στα εμπορεύματα. Πτωτικά κινούνται και τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα.
- Ξεκινάει το deleveraging
- Μίγμα κινδύνων ανασφαλειών
- Ανοίγει η κουβέντα για απόσυρση μέτρων στήριξης
- κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για αγορές risk-weighted assets
- Αυξάνεται η μεταβλητότητα, οι διακυμάνσεις και οι… κίνδυνοι στο trading
Πρόκειται για ξεκάθαρη risk-off αντίδραση, καθώς επιθετικά χαρτοφυλάκια και day traders κατοχυρώνουν κέρδη και εξαερώνουν. Αν όμως δεν υπάρξει άμεσα εισροή φρέσκου χρήματος, τότε η βραχυχρόνια τάση θα μεταβληθεί σε πτωτική και ο όγκος των πωλήσεων θα αυξηθεί. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει μείωση του open interest των long στα Παράγωγα και αύξηση των θέσεων short. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει και uptick στα ομόλογα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τον αντίκτυπο της υπέρβασης του ορίου του 2% στον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Η αύξηση της αβεβαιότητας όμως σε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο δεν επιτρέπει τη ριζική και άμεση μεταστροφή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Οι μετοχές σε ΗΠΑ και ΕΕ υποχωρούν σε χαμηλά 6 εβδομάδων. Ο χαλκός διορθώνει από τα υψηλά 14 ετών. Το Bitcoin δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις της Tesla. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύονται.
Ο δείκτης φόβου ανεβαίνει
Το τοπίο στις αγορές αλλάζει δυναμικά, όχι όμως ραγδαία. Η Fed συνεδριάζει τον Ιούνιο, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για αναδιάταξη θέσεων και επανακαθορισμό ισορροπιών. Η ρευστότητα στο σύστημα παραμένει άπλετη. Ουσιαστικός φόβος δεν υπάρχει και οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις πανικού.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εδραιωθεί τάση αποχώρησης από τα super-risk assets, όπως τα κρυπτονομίσματα. Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει προσπάθεια αποτίμησης των real market conditions, ιδιαίτερα σε μέταλλα και ενέργεια.
Ο δείκτης μεταβλητότητας εκτοξεύθηκε σε χθες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα που προσεγγίζουν αυτά του Φεβρουαρίου, μετά από πτώση τριών μηνών. Αφού ο VIX εκτινάχθηκε χθες τις 27,59 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια κέρδη της τάξης του 30%, σήμερα υποχωρεί κατά 8,48% στις 25,25 μονάδες. Είναι προφανές ότι το τοπίο δεν θα αλλάξει overnight, η αντίδραση του δείκτη “φόβου” όμως δείχνει με σαφήνεια ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για αλλαγή.
Η πρώτη αντίδραση είναι παραδοσιακά βίαιη, ενώ στη συνέχεια η αγορά “χωνεύει” το σοκ και το εκλογικεύει.
Στο εξής, τα οικονομικά και εν γένει τα μάκρο στοιχεία θα αρχίσουν να έχουν βαθμιαία μεγαλύτερη βαρύτητα στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Ο δείκτης μεταβλητότητας θα σταθεροποιηθεί, όχι όμως ΄κοντά στα χαμηλότερά του επίπεδα, αλλά σχετικά ψηλά και με ξεκάθαρη ανοδική δυναμική. Οι μετακινήσεις κεφαλαίων θα είναι συχνότερες και οι κίνδυνοι θα αποτιμώνται με μεγαλύτερο βαθμό ρεαλισμού.
Ο Χαλκός “ξαποσταίνει”
Το πετρέλαιο
Οι αρκούδες επανέρχονται…
Η επικράτηση των “αρκούδων” βραχυχρόνια δεν είναι απίθανο σενάριο, μεσοπρόθεσμα όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η ρευστότητα δεν θα λείψει και τα κέρδη δεν θα στερέψουν. Οι φοβίες θα επιστρέψουν και συδυαστικά με ad hoc ειδήσεις και εξελίξεις θα διαμορφώνουν σποραδικά τον τόνο.
Υπάρχουν ακόμα αρκετές αβεβαιότητες και κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία. Από τη μια πλευρά ο κορονοϊός δεν φαίνεται να υποχωρεί όσο εύκολα αρχικά αναμενόταν. Ο αντίκτυπος του εμβολιασμού είναι είναι μεν αισθητός, όχι όμως καθολικός. Όπερ σημαίνει ότι η παγκόσμια κινητικότητα θα αργήσει να αποκατασταθεί και αυτό μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για τουρισμό, μεταφορές και αυξημένα κόστη. Από την άλλη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται, καθώς η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ αρχίζει τώρα να αποτυπώνεται στις θέσεις, τις προθέσεις και την ατζέντα. Η δυναμική γεωπολιτικής και γεωοικονομικής επαν-εξισορρόπησης θα δημιουργήσει de facto κύματα.
Σε ένα τέτοιο τοπίο, Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποσύρουν μαζικά τα μέτρα στήριξης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σοκ. Ωστόσο, μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν σε μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση του κινδύνου.