Mini sell-off στο Bitcoin προκάλεσε η απόφαση του Έλον Μασκ να διακόψει την αποδοχή του κρυπτονομίσματος από την Tesla στη σκιά περιβαλλοντικών ανησυχιών. Για την παραγωγή και τις συναλλαγές του Bitcoin καταναλώνονται μακρόν τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα η υιοθέτησή του από την Tesla να θέσει την εταιρία στο στόχαστρο ακτιβιστών επενδυτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η Tesla, εταιρία με αποκλειστική δραστηριοποίηση στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης οικονομίας, θα ήταν οξύμωρο να αποδέχεται και να ευνοεί συναλλαγές με ένα τύπο νομίσματος η παραγωγή του οποίου επιβαρύνει δυσανάλογα το περιβάλλον.
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη του Bitcoin αλλά και για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα.
Η Tesla, ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα μήνα ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολάαρίων από τα διαθέσιμά της. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποδοχή του bitcoin ως αποδεκτού μέσου συναλλαγών για την αγορά οχημάτων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και ποικίλα σχόλια για τα κίνητρα και τον αντίκτυπό της.
Μπορεί ο Μασκ να αλλάξει τον κόσμο;
Το ερώτημα που δημιουργείται τώρα είναι αν τα σχόλια και οι αποφάσεις του Έλον Μασκ έχουν την απαιτούμενη βαρύτητα για να προκαλέσουν ανακατατάξεις στο χαοτικό πεδίο των κρυπτονομισμάτων ή αν η ισχύς τους περιορίζεται σε βραχυχρόνιες διακυμάνσεις.
Το ζήτημα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κρυπτονομισμάτων, πάντως, τίθεται καιρό τώρα και με εντεινόμενο τρόπο. Καθώς η συζήτηση για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων στην πραγματική οικονομία ανοίγει, η επιβολή κριτηρίων θα είναι αναπόφευκτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι παρρεμβάσεις προσωπικοτήτων όπως ο Μασκ, θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο εάν μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που θα αλληλεπιδράσουν οι χώρες και οι θεσμοί με αυτά.
…ζήτω το Dogecoin
Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της Tesla, Έλον Μασκ, τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ ενός άλλου κρυπτονομίσματος, του Dogecoin. Πρόκειται για meme το οποίο εξελίχθηκε σε κρυπτονόμισμα με κέρδη της τάξης του 11.000% από τις αρχές του έτους και προοπρική υπερδιπλασιασμού τιμής ακόμα και από τα τρέχοντα επόπεδα.
Το 2021 τείνει να εξελιχθεί σε έτος κρυπτονομισμάτων, καθώς εκτός από το Bitcoin μια σειρά άλλα, λιγότερο προβεβλημένα κρυπτονομίσματα αναδεικνύονται και συγκεντρώνουν δημοσιότητα. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε -δια του αντιπροέδρου της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας- ότι το Bitcoin αποτελεί εναλλακτική μορφή επενδύσεων.
Spillover effect
Η πλεονάζουσα ρευτότητα που έχουν χορηγήσει οι κεντρικές τράπεζες και οι risk-sharing πλαρφόρμες έχουν προκαλέσει πλημμυρίδα ρευστότητας.. Οι επενδυτές, αν και έχουν διάθεση ανάληψη ρίσκου, εν τούτοις δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, εξαιτίας της έλλειψης προβλεωιμότητας και της διαδιακασίας επανεκτίμησης κινδύνου που έχει ανοίξει επ αφορμής της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.
Έτσι, μέχρι τώρα, τα κεφάλαια αυτά ανακυκλώνονταν από τις αγορές μετοχών, στα εμπορεύματα και εν τέλει στα κρυπτονομίσματα. Το μεγάλο οικονομικό πλήγμα ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εκδώσουν νέο χρέος και να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα, σε μια προσπάθεια να παράσχουν οι ίδιες ρευστότητα στην οικονομία. Πάλι όμως, μέρος των κεφαλαίων που καταλήγει στις επιχειρήσεις βρίσκει διόδους διαφυγής είτε ως επένδυση, είτε ως hedging και καταλήγει στις αγορές.
Πληθωρισμός… στις αγορές
Ο πληθωρισμός των τιμών των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων μπορεί να μην αποτελεί επίσημο κριτήριο, δεν παύει όμως να δίνει μια αρκετά καλή αίσθηση της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Τώρα, η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 4,2%, υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη, αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη σταδιακή αναθεώρηση της πολιτικής της Fed. Όπερ σημαίνει ότι επανέρχεται επί τάπητος το ζήτημα περιορισμού της ανακυκλούμενης ρευστότητας, που σε δεύτερη φάση θα οδηγήσει σε ανατίμηση του κινδύνου και κατ επέκταση σε αύξηση του κόστους του χρήματος.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η απόσυρση κεφαλαίων θα ξεκινήσει από τις πλέον ευέλικτες και πιο ασταθείς μορφές επενδύσεων, ήτοι τα κρυπτονομίσματα. Σε πρώση φάση θα καταγραφεί ως μια ακόμη περίοδος αύξησης της μεταβλητότητας, εν συνεχεία όμως τπ sell-off θα επιταχυνθεί. Εκεί θα δοκιμαστούν οι μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου και θα αναδειχθεί η ανάγκη συνδυαστικών τοποθετήσεων με δυνατότητες internal και external hedging. Παράλληλα θα δοκιμαστεί η διαθεσιμότητα και αμεσότητα των μετατροπών, καθώς και ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα των ανταλλακτηρίων.