Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ήταν και αυτή της Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το rotation των χαρτοφυλακίων να συνεχίζεται προξενώντας μια γόνιμη κινητικότητα σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ.
- Κλέβει την παράσταση στο Χ.Α. ο Mid Cap, κυρίαρχος το 5μηνο
- Θετική εικόνα στο ταμπλό, παρά το ήπια αρνητικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη
Η αγορά, μολονότι παρουσιάζει κάποια φυσιολογικά σημάδια κόπωσης αλλά και εύλογης διάθεσης για διόρθωση – κατοχύρωση κερδών, ύστερα από το τρίμηνο ράλι (Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου) όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 21,47%, δείχνει διαρκώς αντανακλαστικά, «ανταμείβοντας» τις θετικές ειδήσεις.
Έτσι έγινε και σήμερα όπου παρά την οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,15%, η εικόνα του ταμπλό στην πλειονότητά της ήταν θετική, καθώς 63 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν. Παράλληλα, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν την τιμητική τους, ξεχωρίζοντας με έμφαση, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα όγκους και τζίρους το τελευταίο διάστημα, δίνοντας ξεχωριστό «χρώμα» στις συνεδριάσεις.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων με 21,16%, ενώ και τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 7,92%. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αντανακλά τη γενικότερη κινητικότητα που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, μια εκ των οποίων είναι η σημαντική αύξηση των ενεργών κωδικών.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Σήμερα, ο δείκτης Mid Cap έκανε ράλι +2,70%, την ώρα που ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,15%, ο FTSE 25 έχασε 0,44% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 1,40% της αξίας του. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μερικής μετατόπισης ενδιαφέροντος για μετοχές πέρα από το «γκέτο» του Large Cap.
Όπως σημειώνουν στο CrisisMonitor.gr παράγοντες της αγοράς, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για μετοχές του μεσαίου χώρου, αλλά και το «ξύπνημα» τίτλων ακόμη και της ακραίας περιφέρειας με ορισμένες εξ αυτών να βγαίνουν από μακροχρόνιο λήθαργο, ασφαλώς μαρτυρά ότι ένα τμήμα μικροεπενδυτών, του λεγόμενου retail, έχει επιστρέψει στην αγορά, βλέποντας ότι κάτι ουσιαστικό «χτίζεται» σταδιακά.
Οι λόγοι που εκτόξευσαν μετοχές του μεσαίου χώρου
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για ακόμη μια φορά η Πλαστικά Θράκης, με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 50,5%, EBITDA κατά +278% και καθαρών κερδών κατά +598%, έδωσαν ώθηση στη μετοχή που έκλεισε σε νέα υψηλά 20ετίας! Ο τίτλος έκλεισε στα 5,78 ευρώ με ράλι +14,68%, διακινώντας όγκο 462.582 τεμαχίων μέσω τζίρου 2,62 εκατ. ευρώ. Εμφάνιση δηλαδή μετοχής που δε συνάδει με το χώρο της… μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Παιχνίδι στην Attica BanK
Η Attica Bank μετά τους πρόσφατους ισχυρούς κλυδωνισμούς την Τρίτη αντέδρασε σε ποσοστό 20,15%, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 11,80%. Βεβαίως, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική με αυτή την περίπτωση.
Ασυνήθιστο ράλι για το συντηρητικό προφίλ της μετοχής έκανε η Πλαίσιο Computers που ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,55% στα 4,13 ευρώ, ύστερα από τα πολύ καλά αποτελέσματα 2020, όπου μέσα στην πανδημία αναπτύχθηκε πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου από το 2007, με αιχμή τις πωλήσεις από το διαδικτυακό κανάλι.
Η μετοχή της AVAX συνεχίζει την καλή εικόνα όλου του τελευταίου διαστήματος, καθώς θυμίζουμε το 2020 επέστρεψε στην κερδοφορία, ύστερα από δέκα ζημιογόνα χρόνια. Η μετοχή διόρθωσε λίγο πρόσφατα, αλλά μετά το +2,97% της Δευτέρας και το +3,85% της Τρίτης, σήμερα ενισχύθηκε κατά 9,26% κλείνοντας στα 1,18 ευρώ που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών. Παράλληλα διακινήθηκε όγκος 662.581 τεμαχίων, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η AVAX έκανε ράλι 41% το Μάρτιο και +26,7% τον Απρίλιο, ενώ σε επίπεδο τετραμήνου έχει άνοδο περί το 65%.
Η Intracom Holdings ενισχύθηκε κατά 3,05% με όγκο 416.743 τεμάχια, προερχόμενη από ράλι κατά 40% το Μάρτιο και +23,4% τον Απρίλιο, βγάζοντας το πρώτο τετράμηνο στο +68,50%. Η θυγατρική της Intrakat ενισχύθηκε κατά 1,80%.
Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε σήμερα κατά 3,56% στα 2,91 ευρώ, ενώ κέρδισε το πρώτο 4μηνο +63,60%, ευρισκόμενη στην αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, με τις δύο θυγατρικές της, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου να αναλαμβάνουν σημαντικά projects για κομβικά έργα διεθνώς. Κέρδη 3,20% είχε η MIG, +2,90% η Έλτον Χημικά, +3,41% η Ικτίνος και +2,04% η Τεχνική Ολυμπιακή.
Η εικόνα του Large Cap
Η εικόνα του Large Cap βελτιώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν θετικά, μολονότι στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας υποχωρούσαν. Με απώλειες 4,29% έκλεισε η Εθνική καθώς όσοι είχαν «χτίσει» στην προοπτική εισόδου στον MSCI Standard Greece διαψεύστηκαν, στο -2,42% η Μυτιληναίος και στο -1,45% η Eurobank, καθώς η είσοδός της στον προαναφερθέντα δείκτη είχε προεξοφληθεί από την αγορά.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ αντέδρασε σε ποσοστό 1,49% ύστερα από 7ήμερο σερί διόρθωσης άνω του 8%, η Jumbo στο +1,27%, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Coca Cola HBC, Alpha Bank, Lamda Development, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894,70 μονάδες με οριακή πτώση 0,15%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διαδρομή δέκα μονάδων, με χαμηλό στις 890,76 μονάδες (-0,59%) και υψηλό στις 901,88 μονάδες (+0,65%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 6,10 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε άνω του 50% με 47,7 εκατ. ευρώ, ενώ και οι τέσσερις συστημικές ήταν στην κορυφή των συναλλαγών.