Γύρω από την κερδοφορία των φαρμακευτικών και στα έσοδα από τα εμβόλια στρέφεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας -όχι μόνο της επενδυτικής-, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, άνοιξε τη συζήτηση για την άρση των πατεντών στα εμβόλια του Covid-19.
Τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών και η αναγκαιότητα έγκαιρης και μαζικής παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, καθώς και η ισόρροπη κατανομή τους, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για την άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του Covid-19. Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο Τζο Μπάιντεν, εξασφαλίζοντας τη στήριξη Γαλλίας και Ρωσίας και ανοίγοντας μέτωπο με τις φαρμακευτικές εταιρίες και τη… Γερμανία. Παράλληλα, υπέρ της άρσης των πατεντών και της κοινής ιδιοκτησίας των εμβολίων έχει ταχθεί εξ αρχής ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ.
Τα αποτελέσματα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών δείχνουν ότι οι κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 όπως οι Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν καταγράφουν μεγάλη αύξηση κερδών.
Ενδεχόμενη άρση των πατεντών θα έχει σαφείς επιπτώσεις στο bottom line των φαρμακευτικών εταιριών, μακροπρόθεσμα.
Τα εμβόλια κατά του Covid-19 αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τζίρο και έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Στην περίπτωση της Pfizer η αύξηση των κερδών σε ετήσια βάση ήταν 45%.
Για τη μικρότερη AstraZeneca, τα έσοδα από το εμβόλιο κατά του Covid-19 οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό κερδών.
Στην περίπτωση της Moderna, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού συνέβαλλε στην δραστική αντιστροφή της οικονομικής της εικόνας. Έτσι από ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του 2020 πέρασε σε ικανή κερδοφορία το Q1 του 2021. Αντίστοιχη είναι η εικίνα και για τη γερμανική BioNTech, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Pfizer.
Ακόμα δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες.