Χαρακτηριστικά διευρυμένων κοινωνικών αναταραχών και εθμοτικών συγκρούσεων λαμβάνει η θρησκευτική βία που ξέσπασε στα Ιεροσόλυμα και τροφοδοτούνταν για αρκετές εβδομάδες. Ισραήλ και Χαμάς εμπλέκονται πάλι σε εχθροπραξίες με αποτέλεσμα μόνο τις τελευταίες ώρες 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων 9 παιδιά. Ρόλο στις εξελίξεις διεκδικεί πλέον και η Τουρκία.
Στη σκιά των προδιαγεγραμμένων εξελίξεων και ενώ η βία εξελίσσεται σε αιματοχυσία συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί, θα καταγραφεί για πρώτη φορά επισήμως η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, με το State Department να επιζητά τις κατάλληλες διατυπώσεις ώστε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά.
Τις τελευταίες ώρες από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοξευθεί πάνω από 200 ρουκέτες, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε βομβαρδισμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά. Παράλληλα, ένας ακόμη Ισραηλινός-Άραβας φέρεται να έχει σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά σε συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με το draft του ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει τις εκδιώξεις παλαιστινίων και τον εποικισμό, καθώς και από όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση ώστε να ανακοπεί ο φαύλος κύκλος της βίας.
Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση στο Ισραήλ καταγγέλλει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για εργαλειοποίηση της βίας, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο ανάφλεξης. Ο Νετανιάχου, αναγκάστηκε να παραδώσει άπρακτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η δίκη του που βρίσκεται σε εξέλιξη παράγει διαρκώς νέα στοιχεία.
Στο παιχνίδι και ο Ερντογάν
Παράλληλα, κίνηση για να εκμεταλλευτεί τη βία στο Ισραήλ και την αναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ κάνει η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν να τροφοδοτεί με δημοσιεύματα τον αντισημιτισμό, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τα ερείσματα που διαθέτει στην παλαιστινιακή κοινότητα και να αναδειχθεί σε εκπρόσωπό τους στα διεθνή φόρα. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι η ενίσχυση του γεωπολιτικού αποτυπώματος και της Τουρκίας και η διεύρυνση της ατζέντας των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Η αλλαγή πολιτικής του Τζο Μπάιντεν όπως αυτή σκιαγραφείται από τη στάση του έναντι της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και στο ζήτημα του Ιράν, οδηγεί σε de facto αναθεώρηση και ενίσχυση του γεωοικονομικού και γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα και τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία στη Βόρεια Αφρική. Γι αυτό άλλωστε η Άγκυρα επενδύει τώρα στην επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο, ώστε να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να παρακάμψει τις αντιδράσεις της ΕΕ και να της αποδώσει ρόλο στη Λιβύη και ευρύτερα.