Ο κινεζικός πύραυλος που εισήλθε ανεξέλεγτος στη γη να μην συνετρίβη, τελικά, σε κατοικημένες περιοχές, αλλά στον Ινδικό Ωκεανό. Τα ερωτήματα όμως για τι σχεδιαστικικές αστοχίες που προκάλεσαν την ανησυχία αυτή, καθώς και για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης του διακρατικού και επιχειρηματικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση του διαστήματος είναι τώρα πιο επίκαιρα από ποτέ.
Ξημερώματα Κυριακής στα δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών έπεσαν απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου βάρους 21 τόνων. Λόγω της μεγάλης ασάφειας για τα σημεία εισόδου και την τροχιά πτώσης, σε επιφυλακή τέθηκαν και οι ελληνικές Αρχές
Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα απομεινάρια του πυραύλου της Κίνας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι Κινέζοι, μέσω διαρροώνστα media, υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση των δυτικών και οι ανησυχίες ήταν υπερβολλές και προπαγανδιστικές. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι αληθές, εν τούτοις δεν απαντά τα ερωτήματα για την ασάφεια των αναλύσεων τους για την περιοχή εισόδου και συντριβής. Κατ επέκταση θέμα εγείρεται.
Παράλληλα, όμως, τέτοια ατυχήματα γεννούν ανησυχία για τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των μέσων που έχουν τεθεί σε τροχιαά γύρω από τη γή ή και στο ευρύτερο διάστημα. Χιλιάδες άχρηστοι και απαρχειομένοι δορυφόροι συνεχίζουν να περιφέρονται στη στρατόσφαιρα και έξω απ αυτή. Οι περισσότεροι καταστρέφονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Συντρίμιας τους, όμως, μπορεί να πέσουν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.
Αυξάνονται ραγδαία τα διαστημικά… σκουπίδια
Μέχρι σήμεερα, καμία διαστημική υπηρεσία δεν έχει εκπονήσει σχέδιο εκκαθάρισης των σκουπιδιών από το διάστημα. Οι ειδικοί πάντως, συμφωνούν ότι το επίπεδο των διαστημικών καταλείπων (space debris) είναι τόσο υψηλό που θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετά χρόνια ακόμα και αν έπαυαν πλήρως οι νέες εκτοξεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαστιμικά σκουπίδια αποτελούν κίνδυνο και εμπόδιο για τη λειτουργία άλλων δορυφόρων, καθώς έχουν προκαλέσει συγκρούσεις και παρεμποδίζουν ή παρεμβάλλονται στη μετάδοση σήματος και την καταγραφή καθαρών εικόνων.
Ο Long March-5b
Τα συντρίμμια από τον πύραυλο Μεγάλη Πορεία (Long March) 5Β είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.