Μόλις μία ώρα προθεσμία θα έχουν στο εξής οι εταιρείες του διαδικτύου για να φροντίσουν για την απόσυρση τρομοκρατικού περιεχομένου από ιστοσελίδες που βρίσκονται επάνω στη δική τους υποδομή, από την ώρα που θα λάβουν τη σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, και αν δεν το κάνουν απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα.
Αυτό προβλέπεται από τους νέους κανόνες που ενέκρινε πριν μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διάδοσης περιεχομένου που προωθεί την τρομοκρατία στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ευρωκοινοβουλίου, είναι σημαντικό τέτοιου είδους περιεχόμενο να αφαιρείται εντός ωρών από τη δημοσίευσή του, λόγω της ταχύτητας με την οποία διαδίδεται.
Σε εταιρείες που συστηματικά και επανειλημμένως δεν συμμορφώνονται με τον νόμο ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα που ανέρχονται έως και στο 4% του συνολικού κύκλου εργασιών τους!
Οι ευρωβουλευτές διευκρινίζουν ότι το περιεχόμενο που διαδίδεται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς ή ερευνητικούς σκοπούς δεν θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικών, επιθετικών ή αμφιλεγόμενων απόψεων για ευαίσθητα πολιτικά θέματα. Υπογραμμίζουν δε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας θα πρέπει να θεσπίσουν μηχανισμούς καταγγελιών φιλικούς προς τους χρήστες και να διασφαλίσουν ότι οι καταγγελίες αντιμετωπίζονται πάραυτα και με πλήρη διαφάνεια.
Επιμένουν επίσης ότι οι διαδικτυακές εταιρείες που φιλοξενούν περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες, όπως το Facebook ή το YouTube, δεν θα πρέπει να επιφορτίζονται με την υποχρέωση να εντοπίζουν προληπτικά τρομοκρατικό περιεχόμενο, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίζονται αυτές οι πλατφόρμες, θα συνιστούσε σημαντική επιβάρυνση. Και σημειώνουν ότι η παρακολούθηση των πληροφοριών ή η ενεργός αναζήτηση στοιχείων που καταδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη της αρμόδιας εθνικής Αρχής.
Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτική χρήση φίλτρων ούτε αυτοματοποιημένων εργαλείων, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακρίβειες και στην επισήμανση ακίνδυνου περιεχομένου ως «τρομοκρατικού».
Πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ορίσουν μια αρμόδια Αρχή και να την κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δημοσιεύσει κατάλογο με όλους τους σχετικούς φορείς.
Μόλις οι εθνικές Αρχές επισημαίνουν τρομοκρατικό περιεχόμενο, θα αποστέλλεται διαταγή αφαίρεσης στις διαδικτυακές πλατφόρμες και αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να διαγράψουν το εν λόγω περιεχόμενο ή να απενεργοποιήσουν την πρόσβαση σε αυτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Προκειμένου να βοηθήσουν τις μικρότερες πλατφόρμες, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ένα είδος προειδοποίησης: Οι εταιρίες που δεν έχουν ποτέ λάβει διαταγή αφαίρεσης θα πρέπει να ειδοποιούνται 12 ώρες πριν από την έκδοση της πρώτης διαταγής αφαίρεσης περιεχομένου και να λαμβάνουν από την αρμόδια αρχή πληροφορίες σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προθεσμίες.
Η πρόταση για τον κανονισμό αυτό υποβλήθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2018, μετά από την έκκληση των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία επί του θέματος αυτού τον Δεκέμβριο 2020. Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2021.