Ανοδικά έκλεισε και ο Απρίλιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας πως η αγορά έχει μπει σε μια τροχιά επιστροφής στα προ Covid-19 υψηλά και στις 950 μονάδες, επίπεδα που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Ύστερα από το +5,73% του Φεβρουαρίου και το +9,17% του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,24% τον Απρίλιο, προσπαθώντας μάλιστα τις τελευταίες ημέρες να κατοχυρώσει και τη ζώνη των 900-910 μονάδων.
- Με κέρδη 5,24% ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο
- Ράλι 43,9% τον Απρίλιο για την Alpha Bank ξεχώρισε με έμφαση
- Πέμπτος ανοδικός μήνας το τελευταίο 6μηνο
Ουσιαστικά, το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει ανοδικά στους πέντε από τους έξι τελευταίους μήνες, καθώς ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι που έκανε Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 κερδίζοντας περί το 42%, τον Ιανουάριο διόρθωσε σε ποσοστό 7,36%, για να έρθουν οι τρεις τελευταίοι μήνες που έδωσαν σωρευτικά κέρδη +21,47%.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με γνώμονα τη σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας. Την Τετάρτη η Ελλάδα έστειλε προς τις ευρωπαϊκές αρχές τον οδικό χάρτη απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που από μόνο του και αν εφαρμοστεί σωστά, δύναται να αλλάξει καταλυτικά το προφίλ της χώρας.
Την ίδια ώρα, μια σειρά εξελίξεων που άπτονται του επενδυτικού προφίλ της χώρας και επηρεάζουν τόσο το χρηματιστήριο, όσο και την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια διεθνή ρευστότητα, έρχεται να συμπληρώσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον παζλ.
Την Παρασκευή 23 Απριλίου ήρθε η απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον απέχει δύο «σκαλιά» από το να πάρει επενδυτική βαθμίδα, κάτι θα γίνει μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης και… καραντίνας.
Εξελίξεις που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει
Το προφίλ της χώρας έχει αλλάξει σημαντικά, όπως αποδεικνύει η μεγάλη εισροή ρευστότητας προς ελληνικές εταιρείες, είτε μέσω ομολόγων (ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος και Eurobank), είτε μέσω ΑΜΚ (Πειραιώς), είτε μέσω placement (ElvalHalcor, Jumbo).
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial – παρά τις δικαιολογημένες επιμέρους ενστάσεις – έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και με πολύ μεγάλη υπερκάλυψη, ενώ το ομόλογο της Eurobank καλύφθηκε χθες σε ελάχιστες ώρες, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 2,6 φορές με ελκυστικό επιτόκιο. Συνάμα, εφοπλιστικά κεφάλαια εισέρχονται εμμέσως στο Χ.Α. καθώς εταιρείες συμφερόντων της κας Μαριάννας Λάτση και Βαγγέλη Μαρινάκη εξαγόρασαν σημαντικά ποσοστά σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή αντίστοιχα.
Πρόκειται για εξελίξεις που μαρτυρούν ότι η χώρα αλλάζει σταδιακά επενδυτικό επίπεδο, βγαίνοντας από μια υπερδεκαετή ιδιότυπη επενδυτική και κεφαλαιακή «καραντίνα». Εντός αυτού του περιβάλλοντος, είναι θετικό ότι το χρηματιστήριο ανταποκρίνεται θετικά, οι κωδικοί αυξάνονται, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές και οι συναλλαγές κινούνται ανοδικά.
«Ξύπνησαν» και τα μικρομεσαία «χαρτιά» τον Απρίλιο
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, έχει ενδιαφέρον ότι δεκάδες τίτλοι του μεσαίου και μικρότερου χώρου έδωσαν καλές αποδόσεις το μήνα Απρίλιο, έχοντας συνάμα ανεβάσει σημαντικά όγκους και τζίρους. Ο Mid Cap είχε άνοδο 7,92% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας αυτό που επισημαίνουμε πιο πάνω, ενώ σε επίπεδο 4μήνου προηγείται στα κέρδη με απόδοση 21,16%. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο 4μήνου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 12,53%, ο FTSE 25 κερδίζει 14,37%, ενώ ο τραπεζικός είναι στο +18,44%.
Στο χώρο του Large Cap κυρίαρχη ήταν η Alpha Bank που ενισχύθηκε κατά 43,9% δεσπόζοντας σε όλο το Χ.Α., η ΕΥΔΑΠ κέρδισε 12,6%, ο ΟΠΑΠ +10,6% και ο Μυτιληναίος +10,2%. Στον αντίποδα, λόγω της ΑΜΚ η Πειραιώς Financial υποχώρησε κατά 69,9%.
Στο χώρο του Mid Cap, η AVAX μετά το +41% του Μαρτίου ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 26,7% τον Απρίλιο, η Intracom Holdings κέρδισε 23,4%, η Έλτον +16,2%, η Cenergy Holdings +12,5% και η Πλαστικά Θράκης +10,7%.
Στις ακόμη πιο μικρές αποτιμήσεις, ξεχώρισαν μετοχές όπως Yalco +75%, Μπήτρος +38,5%, Κορδέλλου +30,8%, Doppler +30,8%, Αλουμύλ +26%, Sato +25,5%, Ιντερτέκ +25,4%, Μουζάκης +25%, Byte Computer +24,8%, Revoil +24,6% κ.ο.κ. Οι μέσες συναλλαγές το μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 86,64 εκατ. ευρώ, έναντι 99,55 εκατ. ευρώ το μήνα Μάρτιο, που όμως είχε περισσότερα πακέτα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.
Τα στατιστικά της Μ. Πέμπτης
Τη Μεγάλη Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 910,37 μονάδες αμετάβλητος, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 919,05 μονάδες (+0,95%). Ο τζίρος έφτασε στα 75 εκατ. ευρώ με τα 3,91 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Στο χώρο του FTSE 25, 14 μετοχές είχαν πτώση και δέκα άνοδο, ενώ η Fourlis έκλεισε αμετάβλητη.
Κέρδη άνω του 2% είχε η Εθνική Τράπεζα και ο Τιτάν, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση 11,43% είχε η Πειραιώς Financial που την η άλλη Παρασκευή 7/5 θα υποδεχτεί τις νέες μετοχές της ΑΜΚ, οπότε αναμένονται νέες πιέσεις. Πτώση – διόρθωση σε ποσοστό 4,28% είχε η ΕΥΔΑΠ που πρωτύτερα είχε καλή εικόνα στο μήνα, η Ελλάκτωρ έχασε 3,57%, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap, το -29,90% της Attica Bank κυριάρχησε, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της για κάποιες ώρες. Πτώση είχαν και οι Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom Holdings, AVAX, Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη και Intrakat. Κέρδη είχαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, BriQ Property και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 49 με πτώση.