Ένα άνευ προηγουμένου γενικευμένο… ανασκούμπωμα σε όλο το φάσμα του ηλεκτρονικού οικονομικού τύπου λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες, με τις αλλαγές να είναι τεκτονικές, προοιωνίζοντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική συνέχεια.
- Tσουνάμι των οικονομικών sites – Που οφείλεται, τι περιμένουν, ποιοι θα επιβιώσουν
- Που οφείλεται ο… όψιμος ζήλος για την οικονομική ενημέρωση
- Εξαγορές και νέα ονόματα
- Μεγάλη κινητικότητα δημοσιογράφων
- Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος και… Μαριάννα Λάτση έχουν δικά τους οικονομικά sites
- Λεωτσάκος, Δημητρομανολάκης, Παπαδογιάννης, παλιοί δημοσιογράφοι που έγιναν εκδότες
Μπορεί ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης να γνώρισε μεγάλη καταστροφή την τελευταία 15ετία με τη χρεοκοπία μεγάλων και ιστορικών οργανισμών και την εξαφάνιση της συντριπτικής πλειονότητας των εκδοτικών εισηγμένων από το ταμπλό του Χ.Α., όμως το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον ηλεκτρονικό τύπο, με αιχμή τα οικονομικά sites.
Νέα sites ιδρύονται, παλαιά και ισχυρά ενδυναμώνονται σημαντικά, ενώ είναι η πρώτη φορά – σ’ αυτό το χώρο – που γίνονται πολλαπλές… μεταγραφές δημοσιογράφων, θυμίζοντας… ποδοσφαιρικές μετακινήσεις!
Κορυφαία ονόματα τους τελευταίους μήνες άλλαξαν επαγγελματική στέγη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πληρώθηκαν ακόμη και ρήτρες και δόθηκαν κλειστά συμβόλαια για εγγυήσεις. Πράγματα και καταστάσεις που ο κλάδος δεν τα έχει ζήσει τα τελευταία πολλά χρόνια και τουλάχιστον είναι πρωτόγνωρα σ’ ό,τι αφορά τον ιντερνετικό – διαδικτυακό χώρο.
Ο Μελισσανίδης στη Ναυτεμπορική
Πρόσφατα το «χτύπημα» Μελισσανίδη στον πλειστηριασμό του σήματος και του τυπογραφείου της Ναυτεμπορικής έκανε αίσθηση στην αγορά και «ξύπνησε» τα… αίματα. Μέσω της εταιρείας Zofrank Holdings Co ltd απέκτησε τον ιστορικό τίτλο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», την ιστοσελίδα Naftemporiki.gr (μακράν πρωτοπόρο και πιο καινοτόμο portal στην Ελλάδα), καθώς και το πιεστήριο, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προ λίγων εβδομάδων, η Μαριάννα Λάτση εξαγόρασε το Πρώτο Θέμα και το Newmoney.gr έναντι τιμήματος μόλις 4 εκατ. ευρώ. Φυσικά, οι κινήσεις επιχειρηματιών στα media δεν είναι κάτι νέο. Προ τριών περίπου ετών είχαμε την είσοδο της Motor Oil στα τηλεοπτικά πράγματα με την εξαγορά ποσοστού στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης έχει επενδύσει στα media μέσω του καναλιού Open, της εφημερίδας «Έθνος» της οποίας τελικά ανεστάλη η έκδοση, ενώ διαθέτει και την ιστοσελίδα imerisia.gr.
Ιστορία 97 ετών
Η «Ναυτεμπορική» είναι η πιο ιστορική οικονομική εφημερίδα της χώρας. Η «γέννησή» της έγινε το 1924, όταν τα αδέρφια Γιώργος και Πάνος Αθανασιάδης, τύπωσαν ένα 4σέλιδο φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον», περιέχοντας όλα τα νέα για τα εμπορεύματα που διακινούνταν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Έτσι, γεννήθηκε η ιστορία του οικονομικού τύπου στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά οι σελίδες αυξήθηκαν και η ύλη εμπλουτίστηκε. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρία εισήχθη στις 8 Μαρτίου 2000, ενώ το 2007 εγκατέστησε νέα σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο Κορωπί αναλαμβάνοντας και την παραγωγή εντύπων τρίτων.
Ο «πόλεμος» των οικονομικών sites
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη στο χώρο του τύπου, δεν είναι άλλη από το «αλισβερίσι» στα οικονομικά sites και το… άγχος για το ποιος θα προλάβει να τοποθετηθεί σε μια αγορά που δείχνει να περιμένει… πολλά.
To τελευταίο εξάμηνο λοιπόν, είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη υπό διαμόρφωση νέα αγορά, το momentum της οποίας έχει αιφνιδιάσει πολλούς. Δεκάδες οικονομικά sites έχουν προστεθεί στην παλέτα ενημέρωσης του διαδικτύου, ενώ τα κυρίαρχα και μεγάλα, ενισχύονται ολοένα και περισσότερο. Εύλογο συμπέρασμα είναι ότι όλοι λαμβάνουν θέσεις, για το Ταμείο Ανάπτυξης. Η χώρα μέσα στην επόμενη 5ετία θα πρέπει να αξιοποιήσει ένα πρωτοφανές σε μέγεθος πακτωλό κεφαλαίων, σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μια πληθώρα έργων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Η οικονομική ενημέρωση, θα έρθει ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο, σε μια προσπάθεια να καλυφτεί αυτός ο πρωτοφανής οργασμός απορρόφησης κεφαλαίων. Άλλωστε και την τελευταία 10ετία της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων, η οικονομική ενημέρωση – για πρώτη ίσως φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου – πέρασε στο προσκήνιο και στην πρωτοκαθεδρία της ενημέρωσης, εκπαραθυρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική επικαιρότητα. Έννοιες όπως spreads, μνημόνια, ευρωομόλογα, δημοσιονομική επιτήρηση, τρόικα, «μαξιλάρι» ρευστότητας και πολλές άλλες μπήκαν στη ζωή του δημοσίου διαλόγου κυρίως την τελευταία 10ετία της χρεοκοπίας της χώρας.
Τελευταία εμφατική είσοδος είναι του OT.gr (Οικονομικός Ταχυδρόμος), του νέο «πουλέν» του διαδικτύου για τον παλαιό ΔΟΛ, την Alter Ego. Πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι δίνουν την υπογραφή τους, ενώ ως φαίνεται ο οργανισμός το προορίζει για την αιχμή του δόρατος σε όλα τα επίπεδα, καθώς είναι εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.
Οι νεότεροι
Το Powergames.gr βγήκε στον αέρα στις 8 Μαρτίου και αποτελεί το νέο οικονομικό site του ομίλου Παραπολιτικά, του Γιάννη Κουρτάκη. Ονόματα όπως Β. Μανδραβέλης. Φ. Κόλλιας, Κ. Χριστοδούλου κ.α. (όλοι προερχόμενοι από άλλα μέσα) υπογράφουν στις στήλες του.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 βγήκε στον αέρα το νέο οικονομικό portal της Καθημερινής, το Moneyreview.gr. Έχοντας προσεγμένο και «ξεκούραστο» στήσιμο κατά κοινή ομολογία, έχει ξεκινήσει με χαμηλούς τόνους, ενώ σταδιακά συνδράμουν και δημοσιογράφοι της εφημερίδας.
To Imerisia.gr, που ανήκει στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη, ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και είναι μια αξιοπρεπή παρουσία με μοντέρνο lay out, αν και έχουν υπάρξει κάποιες διαρροές στελεχών και συντακτών.
Το BusinessDaily.gr του Γιάννη Παπαδογιάννη με παρουσία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο είναι επίσης μια συμπαγής και σοβαρή παρουσία, «χτίζοντας» σταδιακά το δικό του κοινό.
Ο Mikrometoxos.gr είναι μακράν το πιο εξειδικευμένο περί του χρηματιστηριακού παιγνίου site, το οποίο είναι «παιδί» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, του εμπειρότερου και πιο καλού «παίκτη« της χρηματιστηριακής αγοράς την τελευταία 30ετία, εξ όσων δραστηριοποιούνται παράλληλα και στο χώρο των media. Πρόκειται για τον άνθρωπο που βρίσκονταν επί χρόνια πίσω από τις επιτυχημένες στήλες «In & Out» της εφημερίδας «Χρηματιστήριο». Μια κατηγορία μόνος του.
Μια πολύ καινούρια προσπάθεια είναι το FinUpNews.gr του Αντώνη Αλαφογιώργου, με το site να έχει καλή πορεία τους πρώτους μήνες, με ενδιαφέρον lay out και «γεμάτη» γκάμα ενημέρωσης.
Οι παλιότεροι
Το Euro2day.gr ένα από τα παλαιότερα, πιο παραδοσιακά και πιο συμπαγή οικονομικά sites επίσης έχει ενισχύσει το ρεπορτάζ του καλύπτοντας κάποιες απώλειες, αν και γενικά η φιλοσοφία του είναι σταθερή και συντηρητική, ενώ το Capital.gr μετά την απώλεια ολόκληρης της διευθυντικής ομάδας που μεταγράφηκε στο Insider.gr, έχει επίσης κάνει πολλαπλές μεταγραφές. Ελένη Μπότα, Λ. Στεργίου και Τ. Δασόπουλος οι πιο γνωστές προσθήκες.
Το Insider.gr ενισχύθηκε με τους Γ. Αγγέλη, Δ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Μαλιάρα και Δ. Καδά, όλοι προερχόμενοι από το Capital, ενώ πήρε και άλλους από την αγορά. Παράλληλα, τη Δευτέρα 27 Απριλίου παρουσίασε ολοσχερώς καινούριο σχεδιασμό, με πιο όμορφο και σύγχρονο στήσιμο.
Rush…
Το Liberal.gr του Θανάση Μαυρίδη, μετά το κλείσιμο της «Φιλελεύθερος» το Νοέμβριο του 2020, μετέφερε ένα σημαντικό τμήμα των αρθρογράφων (δημοσιογράφων, αναλυτών και χρηματιστών) στο νέο – εμβόλιμο – οικονομικό site Liberal Markets, ενισχύοντας σημαντικά το προϊόν του με μια καινοτόμα κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει. Παράλληλα, έχει καθιερώσει online στήλη ενημέρωσης για τα πεπραγμένα στο Χ.Α.
Το Bankingnews.gr του Πέτρου Λεωτσάκου έχει επίσης ενισχυθεί, έχει διευρύνει την ύλη του πολύ πέρα από το compact τραπεζικό ρεπορτάζ που ήταν τα πρώτα χρόνια, αλλάζοντας επιτυχημένα και το lay out του.
Το Newmoney.gr, το οικονομικό portal του Πρώτου Θέματος, (το οποίο εξαγοράστηκε προσφάτως από τη Μαριάννα Λάτση) επίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με την προσθήκη του Ν. Χρυσικόπουλου από το Capital και άλλων υπογραφών, έχοντας ενισχύσει σημαντικά το κομμάτι business και ευρύτερου επιχειρηματικού ρεπορτάζ.
Ένα από τα παλαιότερα οικονομικά site και σταθερή αξία στο χώρο είναι το Reporter.gr του Γρηγόρη Νικολόπουλου. Με σταθερές και μακροχρόνιες συνεργασίες έχει «χτίσει» ένα δικό του κοινό με καλό αποτύπωμα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις αλλά και την πολιτική.
Το Sofokleousin.gr είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που με τα χρόνια έχει «χτίσει» το δικό του κοινό, ενώ πλέον έχει πολύ ανανεωμένο και μοντέρνο lay out. Εκδότης είναι ο Μπάμπης Νιάκας, ο άνθρωπος που προ περίπου 27 ετών εξέδωσε την εφημερίδα «Χρηματιστήριο» δημιουργώντας σχολή, ενώ «έφτιαξε» πολλούς δημοσιογράφους στο διάβα των ετών.
Το Mononews.gr του Γιώργου Δημητρομανωλάκη επίσης έχει ενισχυθεί με κάποιες προσθήκες καθώς και νέες στήλες, κάνοντας άνοιγμα τόσο στις business όσο και στα θέματα life style και ευρύτερου γυναικείου ενδιαφέροντος.
Εμβόλιμοι
Με πιο πλούσιο οικονομικό section παρουσιάζεται και το News247.gr του ομίλου Δημήτρη Μάρη (24 Media), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, νέο οικονομικό portal ετοιμάζει η εταιρεία DPG του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Φυσικά, δεκάδες είναι ακόμη τα οικονομικοπολιτικής κατεύθυνσης site που διεκδικούν μερίδιο από την «πίτα» της αγοράς. Εύλογα, οι ανάγκες για δημοσιογραφικά… χέρια έχουν αίφνης αυξηθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εξειδικευμένους. Εύλογα, αρκετοί δημοσιογράφοι εργάζονται με ψευδώνυμα σε περισσότερα του ενός sites, κάτι σύνηθες και… παραδοσιακό στο χώρο της δημοσιογραφίας, ειδικά από τις εποχές της παντοκρατορίας του Τύπου. Υπάρχουν μάλιστα ονόματα που υπογράφουν ρεπορτάζ, αλλά στην ταυτότητα δεν αναφέρονται στη συντακτική ομάδα. Παράλειψη ή… έμμεση ομολογία του ψευδώνυμου;
Ποιοι θα επιβιώσουν;
Ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από την αγορά είναι το κατά πόσο είναι βιώσιμο ένα τόσο μεγάλο «δάσος» από οικονομικά portals, τη στιγμή που τα μοναδικά έσοδα έρχονται από τις διαφημίσεις, αντιθέτως με τον έντυπο τύπο που κάποτε κέρδιζε και από τις πωλήσεις. Στο internet, προς το παρόν, συνδρομές δεν υπάρχουν. Άρα τα μοναδικά έσοδα για τα sites είναι από διαφημίσεις – καταχωρήσεις. Παράλληλα, η διαφημιστική «πίτα» είναι συγκεκριμένη πάνω – κάτω, οπότε οι ελπίδες έγκεινται στις τεκτονικές αλλαγές που κάποιοι περιμένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με καλούς γνώστες των οικονομικών δεδομένων αυτής της κατηγορίας, τα μικρότερα, πιο συμπαγή και λιγότερο κοστοβόρα σχήματα, είναι και αυτά που μπορούν να αντέξουν αν και εφόσον δεν έρθει ο… πακτωλός των χρημάτων που κάποιοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν με μεγάλες… σέσουλες!
Κυρίως όμως θα επιβιώσουν, όσοι καταφέρουν να έχουν περιεχόμενο που θα ξεφεύγει από τα κοινής λήψης θέματα, που είναι (σχεδόν) ίδια στο 95% των sites. Το ρεπορτάζ θα έρθει ξανά στο προσκήνιο, επιστρέφοντας στον… τόπο του «εγκλήματος». Όποιος έχει ρεπορτάζ, καλά κείμενα και κυρίως είναι τίμιος με τους αναγνώστες του, έχει ελπίδες να επιβιώσει.
Ενδιαφέρον στοιχείο: Αναβιώνουν οι στήλες παρασκηνίου
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συνοδεύει την έξαρση των οικονομικών sites είναι η καθιέρωση στηλών… παρασκηνίου, κατά τα πρότυπα των πάλαι ποτέ σομόν οικονομικών εφημερίδων της δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000. Παρασκήνιο για χρηματιστήριο, πολιτική, επιχειρήσεις, με ολίγον (οικονομικό) gossip.
Τα περισσότερα sites έχουν καθιερώσει στήλη παρασκηνίου σε… μαύρο φόντο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Liberal πρώτο καθιέρωσε το black box, άμα του ξεκινήματος το Νοέμβριο του 2015. Πλέον βέβαια το black box του Liberal εγκατέλειψε το μαύρο φόντο, όμως παρόμοιες στήλες σε sites όπως newmoney και powergames είναι σε μαύρο φόντο, ενώ από τις 27/4 αντίστοιχες στήλες παρασκηνίου σε σκούρο φόντο καθιέρωσε και το insider.gr.
Είναι οι στήλες με (μακράν) τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα σε όλα σχεδόν τα sites όπως μαρτυρούν τα στοιχεία και τα νούμερα. Είναι οι στήλες που κάνουν τη… βρώμικη δουλειά «χτυπώντας» κατά βούληση, δίνουν «γραμμή», βγάζουν ειδήσεις, καθώς γράφουν απενοχοποιημένα!