Δικογραφία που περιορίζει την υπόθεση στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται ο Μένιος Φουρθιώτης στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της ηθικής αυτουργίας σε παράνομες πράξεις, για την επίθεση στο σπίτι του, στοιχειοθετεί η ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες που μεταδίδουν τα ελληνικά media καθώς ο τηλεπαρουσιαστής και δύο ακόμη άτομα οδηγούνται στον ανακριτή, απ’ όπου αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.
- Το κλίμα, οι διαρροές, τα ερωτηματικά και η διαφθορά
Στη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι επικεντρώνεται η δικογραφία που στοιχειοθετεί η αστυνομία. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να αποδειχθεί στην προδικασία η γνωριμία του Μένιου Φουρθιώτη με τους δύο άλλους συλληφθέντες, για τους οποίους διαρρέεται ότι έχουν ποινικό μητρώο. Παράλληλα ο Μένιος Φουρθιώτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για συνωμοσία, συμμορία και ηθική αυτουργία σε πράξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και απώλεια ζωής.
Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση, υποβαθμίζει τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το ίδιο κεντρικό πρόσωπο και έχουν σχέση με την παροχή προστασίας από την αστυνομία και την καταχρηστική είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Παράλληλα, δεν είναι σαφές αν και σε πιο βαθμό επιβεβαιώνονται οι διαψεύδονται τα όσα είχε καταγγείλει και δημοσίως ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.
Κλίμα και επιπτώσεις
Μέχρι στιγμής πάντως, η αστυνομία επιδιώκει με διαρροές να δημιουργήσει κλίμα και να απομονώσει -ενδεχομένως- τους κατηγορούμενους, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει το νομικό υπόβαθρο της υπόθεσης κρίνεται ελλιπές και ενδεχομένως αδύναμο. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί απόρροια το πρόχειρου σχεδιασμού ή ενδεχομένως υποκρύπτει ευρύτερη διαφθορά. Αναπάντητα παραμένουν ερωτηματικά για την άτυπη “ασυλία”, ακόμα και προστασία που απολάμβανε ο βασικός κατηγορούμενος από τις αρχές. Διαρροές και πληροφορίες.
Σε αυτή τη φάση, η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιωδώς το πολιτικό σκηνικό, καθώς τροπή που λαμβάνει την απομακρύνει από τον πυρήνα. Όπερ σημαίνει ότι δεν αναμένεται να επιδράσει στο ρίσκο.
Διαρροές
Σύμφωνα με τις διαρροές που αποδίδονται από τα media στην αστυνομία, ο Μένιος Φορθιώτης κατηγορείται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στη δικογραφία αναφέρεται ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει καταβάλλει 40,000 ευρώ σε δύο ακόμη άτομα, ενώ στην υπάρχουν πληροφορίες για τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου. Έτσι αυξάνεται ο κύκλος των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε τέσσερα.
Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι επιθέσεις στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη φαίνεται ότι ήταν σκηνοθετημένες. Οι δύο εκ των τριών επιπλέον ατόμων αρνούνται την εμπλοκή τους στην επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή. Υπάρχουν όμως πληροφορίες που -δεν διασταυρώνονται- για παλαιότερη προσέγγιση του Μένιου Φουρθιώτη στους άλλους συλληφθέντες για άλλη υπόθεση, στην οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται άλλα media ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται να γνώριζε τους δύο εκ των συλληφθέντων μέσω εταιρίας security με την οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ή κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν εργαστεί ως προσωπική φρουρά του τηλεπαρουσιαστή.
Το κουβάρι κατηγοριών και στοιχείων παραμένει μπλεγμένο. Οι διαρροές για τους ισχυρισμούς των συλληφθέντων αξιολογούνται με επιφύλαξη, ενώ υπάρχουν και νέες πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων οι οποίες ενισχύουν το αποδεικτικό υλικό.
Από νομικής άποψης, πάντως, ακόμα και οι καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων θεωρούνται εξαιρετικά αδύναμο αποδεικτικό στοιχείο, όταν δεν υποστηρίζεται από περισσότερα και δεν προκύπτουν ξεκάθαρες αναφορές και συνδέσεις.
ΣτΕ: Δεν δικαιούται προστασίας ο Φουρθιώτης
Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απορρίπτει την αίτησή του Μένιου Φουρθιώτη με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε ορισμένα μέτρα τα οποία είχαν αποφασιστεί και διατεθεί για την προστασία του.
Με την προσβαλλόμενη από 31.3.2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έπαυσε η προσωπική φρούρησή του Μένιου Φουρθιώτη (4 αστυνομικοί, συνοδευτική μοτοσυκλέτα με αστυνομικό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο) και η φρούρηση της κατοικίας του, ενώ παρέμεινε η φρούρηση των χώρων εργασίας του.
Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Χριστιάνα Μπολόφη) με την υπ΄ αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του. Μένιου Φουρθιώτη, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».
Τι ισχυρίζεται ο Φουρθιώτης
Ο Μένιος Φουρθιώτης, μέσω του συνηγόρου του Πάνου Λαζαράτου επικαλούμενος την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ιδιοκτήτη ΜΜΕ, εκδότη και παρουσιαστή, υποστήριξε ότι υπήρξαν σε βάρος του απειλές (τηλεφωνικές και δια ζώσης), εξυβρίσεις, τηλεφωνικές οχλήσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές διαμάχες, απόπειρα διάρρηξης της οικίας του, τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βόμβας στο στούντιο τηλεοπτικού σταθμού κατά την διάρκεια εκπομπής του, κ.λπ. και για το λόγο αυτό ζητούσε κατ΄ επανάληψη την ενίσχυση της προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ.
Μάλιστα, στις 8.3.2021 και σε 3 ακόμη εν συνεχεία ημερομηνίες, ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές ζήτησε την διάθεση 8 αστυνομικών, δύο συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δυο αυτοκινήτων, καθώς και 24ώρη φρούρηση του σπιτιού του.