Φρένο στην επιβολή περαιτέρω ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία βάζει η Γερμανία ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απέρριψε χθες Κυριακή το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, που παραμένει στη φυλακή.
Ο κ. Μάας εξήγησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες πως αμφιβάλλει εάν και κατά πόσον νέες κυρώσεις θα οδηγούσαν σε βελτίωση της κατάστασης του επικριτή του Κρεμλίνου.
«Νομίζω πως θα είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα», εκτίμησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία στέλνει μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν σκοπεύει να δώσει στην αντιπαράθεση εκδικητικό χαρακτήρα. Ενδεχομένως, το Βερολίνο να αναμένει αντίδραση από τη Μόσχα σε αυτές τις δηλώσεις. Ο χρόνος όμως στον οποίο θα απαντήσει η Ρωσία είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
Βέβαια, ο Αλεξέι Ναβάλνι σταμάτησε την απεργία πείνας αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κρατουμένων και παρότι δεν επιτράπηκε να τον δουν οι γιατροί του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επί μήνες τη Μόσχα να αποφυλακίσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου να εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω παραβίασης των όρων αποφυλάκισής του έπειτα από προηγούμενη καταδίκη του. Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισής του διότι βρισκόταν στη Γερμανία, όπου ανέρρωνε έπειτα από δηλητηρίασή του που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, τονίζει η υπεράσπισή του.
Δεν δουλεύουν οι κυρώσεις
Ο κ. Μάας θύμισε ότι η Ε.Ε .έχει ήδη χρησιμοποιήσει εργαλεία αυτού του είδους σε βάρος της Ρωσίας, για να τιμωρήσει τις ενέργειές της στην υπόθεση δύο φορές: μετά τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και μετά τη σύλληψή του αφού επέστρεψε στη ρωσική επικράτεια.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία θα παραμείνουν σε ισχύ όσο δεν δίνεται λύση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Όμως δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σε αυτή τη συγκρουσιακή φασαρία. Αυτό που θέλουμε είναι διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία», σημείωσε.
Η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία και η σχέση μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας σημαίνει πως χρειάζεται διάλογος. Δεν πρέπει να μείνουν έτσι, επέμεινε και «για να αλλάξουν, χρειάζεται να μιλάμε ο ένας με τον άλλο».
Οι σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ
Οι δηλώσεις Μάας στέλνουν ταυτόχρονα μήνυμα και στην Ουάσιγκτον, το οποίο όμως παραμένει κρυπτογραφημένο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επικοινωνίες της Άγκελα Μέρκελ με τον Τζο Μπάιντεν, με τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ και ΗΠΑ – Γερμανίας να μην έχουν διαφοροποιηθεί -ακόμα- ουσιωδώς από την περίοδο Τραμπ.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στο στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (JCPOA), από την οποία τις είχε αποσύρει μονομερώς ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε τη χώρα του στον ΠΟΥ και στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Σημεία τριβής στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας παραμένουν ο αγωγός Nord Stream 2, η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, οι επιθέσεις hackers και ο ρόλος του NATO. Εκφάνσεις των προσδτριβών αυτών απαντώνται στις σχέσεις αμφοτέρων με την Τουρκία, στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τον Καύκασο.