Την πόρτα στους εμβολιασμένους Αμεριανούς για το ευρωπαϊκό καλοκαίρι άνοιξε με συνέντευξή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κίνηηση που ενέχει αντιφάσεις και θα μπορούσε να δημιουργεί ακόμα και νομικά προβλήματα για την ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της στους New York Times ότι τα 27 κράτη μέλη θα δέχονται, χωρίς κανέναν όρο, όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα που «έχουν εγκριθεί» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Μέχρι στιγμής, ο EMA έχει εγκρίνει και τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις ΗΠΑ.
«Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον EMA», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως αυτό θα επιτρέψει ελευθερία κίνησης, στα ταξίδια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η συνέντευξη της φον ντερ Λάιεν εκπέμπει ταυτόχρονα πολιτικά, διπλωματικά και γεωοικονομικά μηνύματα και κινείται στην κατεύθυνση απόδειξης της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα όμως, θολώνει περαιτέρω το τοπίο, αναφέρεται στην εφαρμογή πιστοποιητικού εμβολιασμών από τις ΗΠΑ, τη χρήση του στην ΕΕ και κατ επέκταση στη Σένγκεν, διασφαλίζοντας ελεύθερη κίνηση πολιτών τρίτων χωρών, όταν κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζεται ούτε για τους Ευρωπαίους σε αυτή τη φάση.
Θα γίνει… μπάχαλο
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει προειδοποιήσει για τον διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, η Ελλάδα, που άνοιξε τη συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανακοίνωσε ότι θα αποδέχεται τουρίστες από τη Ρωσία εμβολιασμένους με το Sputnik -που δεν το έχει εγκρίνει ο EMA- χωρίς περιορισμούς. Επίσης, η πρόεδρος της Κομιισιόν δεν αναφέρεται στα παιδιά, για τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμα εμβόλια.
Οι αντιφάσεις αυτές δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και πως πλέον οι χώρες μέλη διαφοροποιούνται ουσιωδώς.
Οι ΗΠΑ, πάντως, μόλις προ μερικών ημερών ανανέωσαν τη λίστα των χωρών που περιλαμβάνονται στην οδηγία αυξημένου κινδύνου για κορονοϊό στην οποία συστήνουν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία.
Η ανανέωση της λίστας αυτής φαίνεται ότι αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέντευξη της φον ντερ Λάιεν, με την οποία επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι η ΕΕ συνεργάζεται και βρίσκει λύσεις, αλλά και να δείξει ότι αφουγγράζεται τις ανησυχίες των χωρών-μελών στο εσωτερικό.
Η επικεφαλής της Κομισιόν δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία επανέναρξης των εν λόγω ταξιδιών, η οποία προσδιορίζεται για το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αμερικανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κροατία που καλωσορίζουν εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε καλοκαίρι και από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα της τουριστικής τους βιομηχανίας, είναι έτοιμες να «αρπάξουν» την ευκαιρία και να ανοίξουν ξανά στην αμερικανική αγορά.