Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής ασφαλείας του Κρεμλίνου.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του NATO, στο περιθώριο της οποίας ο Τζο Μπάιντεν θα έχει εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Την είδιση -που δεν διαψεύδεται μέχρι στιγμής- μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο τον σύμβουλο εξωτερική ασφάλειας του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ.
Ο κ. Ουσακόφ φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής και η τελική απόφαση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Παραδέχτηκε όμως ότι έχει συζητηθεί μια πρώτη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτήν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν για μια σύνοδο κορυφής κρίθηκε θετική και μελετάται.
Auditor’ note
Η προοπτική συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν δίνει νέα δυναμική στα ανοιχτά μέτωπα και αναμένεται να αυξήσει την ένταση βραχυχρόνια. Οι δύο πλευρές και αρκετοί παίχτες ακόμα αναμένεται να κινηθούν πιο επιθετικά για να λάβουν θέσεις και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση.
Σε αυτή τη φάση ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό και να αποκασταστήσει το status quo στην προτεραία κατάσταση όπου αυτό είναι δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, την Τουρκία και οι μαζικές απελάσεις Ρώσων από χώρες-μέλη του NATO.
Η ενίσχυση της εσωτερικής συσπείρωσης του NATO και η επαναβεβαίωση της θέσης των ΗΠΑ ως ο μείζον εκφραστής της πολιτικής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Τζο Μπάιντεν.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί τώρα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους στο NATO για την δέσμευσή του σε κοινούς στόχους και πολιτικές.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει θέσεις και να διαπραγματευτεί παραχωρήσεις, αποκομίζοντας οφέλη από τις διαπραγματεύσεις.