Ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι διστάσεις που έχει προσλάβει η πανδημία του κορονοϊού στην Ινδία, ενώ η ταυτόσιμη μετάλλαξη του ιού απειλεί να εκτροχιάσει τη δυναμική εξόδου από την κρίση στην Ευρώπη και αλλού.
Η κατάσταση στην Ινδία είναι σίγουρα απελπιστική, τόσο σε επιδημικό όσο και σε κλινικό επίπεδα. Το σκηνικό όμως δεν είναι καλύτερη στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Γερμανία, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ο Καναδάς και η Ιταλία ακολουθούν κατά πόδας.
Η νέα δυναμική που προσλαμβάνει ο κορονοϊός στην Ευρώπη και παγκοσμίως, υπονομεύει την προοπτική επανεκκίνσης του τουρισμού και αναμένεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία δέχεται έντονη κριτική για τη χαλάρωση που επέδειξε μετά το δεύτερο κύμα και την απουσία πολιτικής για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
Η μια μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν τις συνδέσεις με την Ινδία, καθώς τα κρούσματα στη χώρα σπάνε διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ και οι αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν τους νεκρούς. Το σκηνικό που δημιουργείται θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση της Ινδίας να θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαγορεύοντας τις εξαγωγές εμβολίων.
Κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων
Πρέπει να σημειωθεί βέαια, ότι τα κρούσματα ενά εκατομμύριο κατοίκων συνδέονται άμεσα και πρέπει να εξετάζονται ως αναλογία των τεστ. Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί η Ινδία δεν διεξάγει ανάλογα τεστ με τις άλλες χώρες που καταγράφουν αντίστοιχα πλήγματα. Όπερ σημαίνε ότι η πραγματική κατάσταση στην Ινδία είναι χειρότερη απ αυτή στη Γερμανία και τον Κανααδά.
Τεστ ανά χίλιους ανθρώπους
Αυξάνεται το ρίσκο
Ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών εμβολίων και άλλων υλών από την Ινδία θα μπορούσε να δυναμητίσει το εμβολιαστικό πλάνο δεκάδων χωρών παγκοσμίως. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Βέβαια, αν η παραγωγή της Γερμανίας και του Βελγίου υπολογιστεί σωρευτικά, τότε υπερβαίνει αυτή της Ινδίας τον Μάρτιο. Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ παράγουν περισσότερες δόσεις εμβολίων από την Ινδία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών από την Ινδία δεν θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμα και στην Ευρώπη.
Η παραγωγή εμβολίων ανά χώρα
Οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια
Καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε δραματικά υψηλά επίπεδα, το σύστημα Υγείας της Ινδίας καταρρέει. Η Ινδία αντιμετωπίζει έλλειψη οξυγόνου το οποίο αναζητά τώρα διεθνώς. Οι εξελίξεις αυτές ανεβάζουν τις τιμές και περιορίζουν την προσφορά. Το σκηνικό που δημιουργείται θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων και να προκαλέσει ασφυξία διεθνώς.
Σε μια προσπάθεια να προληφθούν έκρυθμες καταστάσεις παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να στείλουν ανθεωπιστική βοήθεια και οξυγόνο.
«Ασθενείς πεθαίνουν χωρίς οξυγόνο», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα του BBC, ενώ τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο, με το Νέο Δελχί να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν είναι μονοδιάστατη. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί έτσι επαναπροσέγγιση με τον Ναρέντα Μόντι, ο οποίος έχε προσεγγίσει αρκετά τόσο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, όσο και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Έκρηξη κρουσμάτων
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε στη χώρα καταγράφηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, άνοδος 58% σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς υγειονομικούς που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα (της επιδημίας covid-19)», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Η κίνηση της Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ουσιωδώς την κατάταση, αλλά θα ανασχέσει πιέσεις που ασκούνται στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι για να περιορίσει τις εξσαγωγές κρίσιμων φαρμάκων, εμβολίων και πρώτων υλών.