Έντονη διπλωματική και πολιτική κινητικότητα εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς μετά τις διαρροές από τον Λευκό Οίκο και τα δημοσιεύματα για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να βρει σημεία επαφής και να ανασχέσει τη δυναμική που έχουν προσλάβει οι διμερείς σχέσεις.
Δημοσιεύματα τουρκικών media που αναπαράγονται και από την ΕΡΤ, αλλά με επιφύλαξη, έχουν αναφορές για έντονη πολιτική και διπλωματική κινητικότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ότι επίκειται επικοινωνία Ερν
Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ στο ert.gr αναφέρεται ότι “τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μάλιστα αναφέρονται σε έντονη κινητικότητα επαφών μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων”.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες – ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής – πληροφορίες, θα υπάρξει επικοινωνία επίσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ με τον Σύμβουλο Εθνικης Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει διαρρεύσει ότι το Σάββατο επίκειται ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν που θα αποκαλεί τη σφαγή των Αρμενίων γενοκτονία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε άλλωστε δεσμευθεί προεκλογικά για την αναγνώρισή της.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor επισήμανε την υψηλή σημειολογία μιας τέτοιας κίνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη στρατηγική και τα πολλά και διαφορετικά μέτωπα τα οποία θα ενέπλεκε ο Τζο Μπάιντεν. Με δεδομένο ότι ο Πούτιν προανήγγειλε την αποκλιμάκωση στα σύνορα με την Ουκρανία και ο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ενεργοποιούνταν στο πλαίσιο του NATO για την ανάσχεση της ρωσικής προκλητικότητας στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμάται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της σφαγής ως γενοκτονία και να επιλέξει άλλες, επίσης σκληρές διατυπώσεις.