Τη “φίμωση” και τον άγριο απριόρι εκφοβισμό των λοιμωξιολόγων επιτυγχάνει η διάταξη που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, εν τη απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ενώ υποτίθεται ότι κατοχυρώνει το ακαταδίωκτο, στην ουσία εγγυάται τη διώξή τους αν τολμήσουν να μιλήσουν για όσα έχουν συμβεί.
Διάταξη με την οποία προστατεύονται “αόρατα” τρίτα πρόσωπα και “στραγγαλίζει” τους λοιμωξιολόγους πέρασε χθες η Βουλή εν τη απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αν και εκ πρώτης όψεως φάνηκε ότι στόχος της διάταξης είναι να διασφαλιστεί το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που συμμετέχουν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εν τούτοις, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η φίμωσή τους, υπό την απειλή της μήνυσής τους για συκοφαντική δυσφήμηση.
Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρεται ότι:
«Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση»,
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν ούτε στο πλαίσιο άλλης διαδικασίας, ενώ δεν μπορούν να τα ισχυριστούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε περίπτωση που βρεθούν διωκώμενοι γιατί τα αποκάλυψαν.
Έτσι, μετά τη διαρροή πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής τα οποία αποκάλυπταν έξωθεν παρεμβάσεις στη διαδικασία και επιβολές, τώρα, με τη νέα αυτή ρύθμιση, μπορεί ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από τα λεγόμενα των λοιμωξιολόγων, να προσφύγει εναντίον τους. Οι ίδιοι, δεν θα μπορούν να καταθέσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς αυτά είναι αφενός απόρρητα και αφετέρου οι ίδιοι δεν δύνανται να εξεταστούν ως μάρτυρες, ούτε για γνώμη που διατύπωσαν.