Ώριμη και ανθεκτική συμπεριφορά έδειξε το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, η οποία ξεκίνησε με ισχυρή διόρθωση, κατόπιν ήρθε σταθεροποίηση και αφομοίωση δεδομένων, ενώ το τελευταίο διήμερο επέστρεψε στις ανοδικές συνεδριάσεις, καλύπτοντας και με το παραπάνω το χαμένο έδαφος.
- Άντεξε το crash test της ΑΜΚ της Πειραιώς το Χρηματιστήριο
- Εκ νέου προσέγγιση των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο
- Αντέδρασε (+13%) η μετοχή της Πειραιώς
- Εντυπωσιακή η Alpha Bank με ράλι +35% τον Απρίλιο
- Μετά τη διόρθωση της Δευτέρα, η αγορά αντέδρασε ώριμα
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στο υψηλό ημέρας και στις 899,58 μονάδες με άνοδο 0,65%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 890,89 μονάδες (-0,32%).
Η αγορά έβγαλε με επιτυχία το κρίσιμο crash test μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας αυτής της εβδομάδας, δείχνοντας ότι σταδιακά αποκτά βάθος και μπορεί να «σηκώσει» τόσο αυξήσεις κεφαλαίου, όσο και μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις. Μέσα σε δύο ημέρες η αγορά «βρήκε» κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ για την ΑΜΚ της Πειραιώς και για το μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, συνεχίζοντας το κρεσέντο του Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι το μήνα Μάρτιο η αγορά μπόρεσε και σήκωσε με χαρακτηριστική ευκολία τα μεγάλα ομόλογα των ΔΕΗ και Motor Oil πετυχαίνοντας μάλιστα υπερκαλύψεις έξι και πέντε φορές αντίστοιχα.
Η εβδομάδα
Μετά την ισχυρή διόρθωση της περασμένης Δευτέρας (-2,54%) και την τεχνική τακτοποίηση εν μέσω συσσώρευσης στις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης, την Πέμπτη η αγορά έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος σημειώνοντας άνοδο 2,09%, ενώ την Παρασκευή κινήθηκε εκ νέου προς τα πάνω.
Τι έδειξε η πορεία του τζίρου
Θυμίζουμε ότι η διόρθωση της Δευτέρας έγινε με «στέγνωμα» του τζίρου που κατήλθε μόλις στα 72,35 εκατ. ευρώ, φανερώνοντας ότι διαθέσεις γενικευμένου ξεφορτώματος δεν καταγράφηκαν. Την Τρίτη (+0,11%) η αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 94,80 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών», την Τετάρτη (-0,15%) ο τζίρος ανήλθε στα 109,42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 84 εκατ. «καθαρές» συναλλαγές.
Την Πέμπτη, το +2,09% ήρθε με τζίρο 90,10 εκατ. ευρώ με μόλις 2,84 εκατ. ευρώ πακέτα, ενώ την Παρασκευή καταγράφηκε μείωση συναλλαγών που κατήλθαν στα 68,07 εκατ. ευρώ, με τα 7,41 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ήταν μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων και περιορισμένων διακυμάνσεων με την αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας να συσσωρεύει.
Παράλληλα, σε όλες τις συνεδριάσεις η αγορά κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 870-875 μονάδων με ευκολία, μολονότι οι αναλυτές έδιναν ένα περιθώριο διόρθωσης τουλάχιστον έως τις 860 μονάδες, οπότε πλέον «καθάρισε» και ξεμπλόκαρε τεχνικά, «πατώντας» σε πληθώρα θετικών εξελίξεων τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και μικροοικονομικό επίπεδο.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Wake-up call για τους αγοραστές
Οι εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της οικονομίας από αρχές Μαΐου, η επίσπευση των εμβολιασμών με αφορμή το άνοιγμα τουρισμού και εστίασης, η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Πειραιώς και η σημαντική υπερκάλυψη του ομολόγου της Μυτιληναίος, ήταν γεγονότα που συνδυαστικά στήριξαν την αγορά.
Το άνοιγμα εστίασης και τουρισμού – φαίνεται πως συμβάλει στην καλυτέρευση του κλίματος με την αγορά να προεξοφλεί πιο γρήγορη μετάβαση στην ομαλότητα. Θυμίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ο κεντρικός καταλύτης και το κύριο βαρόμετρο της ελληνικής οικονομίας, οπότε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της χρονιάς διασωθεί, τόσο το καλύτερο για όλους.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έγινε με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών επενδυτών και όπως και να ‘χει δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ασχέτως με τις δικαιολογημένες ενστάσεις για τον τρόπο που έγινε η συγκεκριμένη ΑΜΚ, το σίγουρο είναι ότι η Πειραιώς Financial πλέον γυρίζει σελίδα έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά. Μετά από ένα 4ήμερο μεγάλων πιέσεων, η μετοχή αντέδρασε (+13,07%) την Παρασκευή, με όγκο 919.991 τεμάχια.
Ο όμιλος Μυτιληναίου πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη κοντά τέσσερις φορές στο «πράσινο» ομόλογο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%. Το ομόλογο ήταν κάτω από την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
Στην Ελλάκτωρ, η αγορά επικρότησε τη λύση του Γόρδιου Δεσμού με τη διαμάχη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και καύσιμα για την εξυγίανση με στόχο την επάνοδο του μεγάλου ομίλου στην κερδοφορία. Η μετοχή αντέδρασε με ράλι +14,64% την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 3,09%.
Η εικόνα στο ταμπλό
Συμπεριφορά απόλυτης leader έχει η Alpha Bank τελευταία, καθώς μετά τη διόρθωση της Δευτέρας (-5,40%), συμπλήρωσε 4ήμερο ισχυρής αντίδρασης κερδίζοντας 15,82%, με τους μεγαλύτερους τζίρους στην αγορά. Την Πέμπτη διακίνησε 21,7 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το ¼ των συναλλαγών, ενώ την Παρασκευή έκανε τζίρο 19,1 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/3 των «καθαρών» συναλλαγών!
Ανοδικά έκλεισαν την Παρασκευή στον Large Cap και μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος (έκλεισε στα 15,20 ευρώ που είναι νέα υψηλά 13,5 ετών), Lamda Development, Fourlis, Aegean Airlines και Τιτάν. Στον αντίποδα, πιέσεις 2,55% δέχτηκε η Eurobank.
Στο χώρο του Mid Cap που σε εβδομαδιαίο επίπεδο ξεχώρισε με άνοδο 3,26%, καλή εικόνα με άνοδο άνω του 4% είχαν οι Intracom Holdings και MIG, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Attica Bank και Πλαστικά Θράκης (με νέο πολυετές υψηλό στα 5,19 ευρώ), ενώ κέρδη είχαν και οι AVAX, Cenergy Holdings, Παπουτσάνης, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Επίλεκτος, Βιοκαρπέτ, Κορδέλλου, Φιερατέξ, Βιοτέρ, Κλουκίνας Λάππας, Quality & Reliability και Γενική Εμπορίου, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Yalco, ANEK, ΣΙΔΜΑ, Προοδευτική (αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω αδυναμίας δημοσίευσης αποτελεσμάτων), Lavipharm, ElvalHalcor, Δομική Κρήτης, Έλαστρον κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 78 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.
Η αντίδραση της Πειραιώς