Με σημαντική διασπορά και έντονη παρουσία ολοκληρώθηκε η διεθνής διαδικασία book building της Τράπεζας Πειραιώς, μέσα σε μερικές ώρες από την έναρξή της.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.
Επίσης, στο επενδυτικό roaster της Τράπεζας Πειραιώς προστίθενται διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments και η Nordea.
Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα φτάσει μέχρι τα 1,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 85% διατίθεται σε ξένους επενδυτές και το 15% σε εγχώριους επενδυτές. Η διαδικασία book building για τους Έλληνες επενδυτές θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Από τη διεθνή προσφορά τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από cornerstone επενδυτές:
- Πόλσον 265 εκατ.
- Helikon Investment 75 εκατ. και
- Αριστοτέλης Μυστακίδης 40 εκατ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο Τζ Πόλσον θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό που θα υπερβαίνει το 18%.
Το ΤΧΣ
Το ΤΧΣ έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να διατηρήσει ποσοστό όχι μικρότερο από αυτό που είχε να ήλεγχε πριν την μετατροπή των CoCo’s, ήτοι από 27%, έως και 33%.
Για τη διοίκηση και τους ιδιώτες μετόχους της τράπεζας καθοριστικής σημασίας είναι η υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της καταστατικής μειοψηφίας. Έτσι θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της διοίκησης και η επιρροή των ιδιωτικών κεφαλαίων στη χάραξη πολιτικής.
Για να επιτευχθεί αυτό απομακρύνθηκε άλλωστε και ο CEO του ΤΧΣ, Μάρτιν Τζούρντα. Εν συνεχεία οι αποφάσεις μεταφέρθηκαν στο γενικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή. Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου, Ανδρέας Βερύκιος και ο αναπληρωτής CEO, Ηλίας Ξηρουχάκης. Ρόλο έπαιξε και η Μαρίκα Φραγκάκη, η οποία αν και είχε παραιτηθεί, εν τούτοις παρέμεινε στη θέση της, εξυπηρετώντας στο σχέδιο διατήρησης της λειτουργικότητας του ΤΧΣ, ενόψει -τότε- της αποπομπής του Μάρτιν Τζούρντα.
Κεντρικό αλλά λιγότερο εμφανή ρόλο στις εξελίξεις είχε και το Selection Commitee, πρόεδρος του οποίου είναι Φρανσέσκο Παπαδιά.