Τετελεσμένη θεωρείται και επισήμως πλέον η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Fund CVC, καθώς η γενική συνέλευση της τράπεζας και το ΤΧΣ έδωσαν την έγκρισή τους στα σχέδια της διοίκησης.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν ζήτημα που είχε “ροκανίσει” δύο τουλάχιστον διοικήσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε αναχθεί σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αν και το τίμημα φαίνεται χαμηλό και οι ρήτρες που δέχθηκε η Εθνική Τράπεζα “βαριές”, εν τούτοις από την πώληση η Εθνική απελευθερώνει εποπτικά κεφάλαια 500 εκατ.
Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό, ο Παύλος Μυλωνάς επιχειρεί να κινηθεί με νέα δυναμική στην κατεύθυνση της εξυγίνασης του ισολογισμού και στην δημιουργία νέου δανειακού χαρτοφυλακίου, με έμφαση στην ενέργεια.
Πλέον και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αποεπενδύσει από τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, η Εθνική αποεπένδυσε από 7 θυγατρικές στο εξωτερικό – κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία – ύψους 50 δις ευρώ περίπου από πλευράς ενεργητικού.
“Τυφώνας” CVC
Το Fund CVC σαρρώνει την ελληνική αγορά επενδύοντας από τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο τα τρόφιμα και τα logistics. Συνολικά, το CVC έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από €750 εκατ. από το 2017.
Στις κτίσεις του CVC περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων
Νοσοκομεία:
- Metropolitan,
- ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ
- Ντυνάν
Ηλεκτρονικό εμπόριο
- Skroutz,
Τουρισμός
- e-Travel,
- D-Marin,
Τρόφιμα
- Δωδώνη
- Vivartia.