Νέο μπλοκ ιδιωτών μετόχων συγκροτείται στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι επιδιώκουν συνδυαστικά και κατά μόνας να αποκτήσουν ρόλο στο νέο, υπό διαμόρφωση μετοχικό σχήμα, μεγενθύνοντας την επιρροή τους στη διοίκηση. Έτσι, εκτός από τον Πόλσον βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή των Μυστακίδη και Fund Bienville Capital.
Το σκηνικό αρχίζει πλέον να σχηματοποιείται, καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ κλειδώνει στο 26%, ενώ του Πόλσον στο 18%. Συνολικά, οι μεγάλοι ιδιώτες επνδυτές αναμένεται να αποκτήσουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του ΤΧΣ, συγκροτώντας έτσι ισχυρό αντίπαλο δέος, που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της διοίκησης.
Το Fund του John Paulson θα πλαισιώσουν τόσο ελληνικά κεφάλαια όπως αυτό ο Μυστακίδης, αλλά και διεθνή, όπω το Fidelity, το Capital, το BlackRock, η Schroders και το νορβηγικό Norges Bank. Στη λίστα δεν αποκλείεται να προστεθεί και το Libra Group, του εφοπλιστή Λογοθέτη, αν και οι σχέσεις του με τη διοίκηση δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Θέση αναμένεται να χτίσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος αυτή την περίοδο ενισχύει την παρουσία του οριζόζοντια στην ελληνική αγορά.
Στην πραγματικότητα, εδώ και καιρό στην βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό game of thrones για τον έλεγχο της νέας Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο υπαναχώρησης από την αμκ δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι.
Μικρότερες θέσεις, κάτω του 5%, αναένεται να χτίσουν τουρκικά και σαουδαραβικά funds, καθώς Funds πράσινων επενδύσεων από το Ισραήλ. Ρευστότητα για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ έχει εξσαφαλίσει και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος.
Πλέον είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μεγαλομετόχους, για τους όρους της ΑΜΚ είχαν σαφή στόχευση και όχι καταγγελτικό χαρακτήρα, γεγονός που αποδυνμώνει προοδευτικά τις όποιες αντίθετες φωνές αρθρώθηκαν.
Τεχνικές και σημαντικές λεπτομέρειες
Τα κριτήρια κατανομής για την τελική συμμετοχή του ΤΧΣ εντός του ανωτέρω εύρους θα ορισθούν στο έγγραφο (Offering Circular) που θα συνταχθεί για τους σκοπούς της Διεθνούς Προσφοράς όπως θα συμφωνηθούν, αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς.
Η διάρκεια της συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με βιβλίο προσφορών και δημόσια προσφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα) θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, με πιθανή ημερομηνία εκκίνησης την 21η Απριλίου.
Η Δημόσια Προσφορά θα διενεργηθεί επί τη βάσει σχετικού ενημερωτικού δελτίου στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.
Πολλοί μέτοχοι, καλύτερο risk profile
Ο νέος, πολυμετοχικός χαρακτήρας που αναδύεται μέσα από την αμκ της Τράπεζας Πειραιώς, θα είναι ευθυγραμμισμένος με τις αρχές τις εταιρικής διακυβέρνσηης, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό και οργανωτικό ρίσκο για την τράπεζα. Παράλληλα, η διοίκηση διασφαλίζει την ανεξατησία, ενώ εμπεδώνεται και η λογοδοσία της.
Όπως όλα δείχνουν, το μείζον ζήτημα που ήταν η επενδυτική ισορροπία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επιτυγχάνεται.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των υφιστάμενων μετόχων στην τράπεζα και τη διοίκηση και η προοπτική άμεσων και μεσοπρόθεσμων μετοχικών αποδόσεων αποτελούν μαγνήτη για την προσέλκυση και άλλων μη-επιθετικών επενδυτών. Σε αυτό συμβάλλει η διασφάλιση μεγάλης διασποράς, η παραμονή της Τράπεζας Πειραιώς (Piraeus Financial) στους δείκτες MSCI και η προοπτική διαχείρισης σημαντκών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτά, προσελκύουν ακόμα και βραχυχρόνιους επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενισχύουν την κινητικότητα στο ταμπλό. Έτσι διαμορφώνονται συνθήκες επενδυτικού ορθολογισμού, που θα περιορίζουν τη δυνατότητα χειραγώγησης τόσο της διοίκησης όσο και της μετοχής, βελτιώνοντας ουσιαστικά και οριζόντια το risk profile.
Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς