Διαφορετική αντίληψη για τα ζητήματα και το είδος των των συζητήσεων που είχαν χθες στο Κάιρο οι αντιπροσωπείες έχουν τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι ανακοινώσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, όσον αφορά στις διμερείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και αντιπροσωπειών που έλαβαν χώρα χθες στο Κάιρο.
Δεν είναι σαφές ακόμα πως οι διαφορές αυτές επιδρούν στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό. Τα μηνύματα, σε αυτή τη φάση, δεν περιέχονται στις ανακοινώσεις αλλά είναι σύμφυτα του ευρύτερου κλίματος και της ταχύτητας της προόδου. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν επιτύχει την απαιτούμενη συναντίληψη.
Τα σημεία
Οι Αιγύπτιοι είδαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών, ενώ ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε κυρίως τη συνάντησή του με τον ομόλογό του. Έτσι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνει λόγο συζητήσεις, ενώ οι Αιγύπτιοι για διαβουλεύσεις. Τεχνικά, αμφότερες οι ανακοινώσεις είναι ορθές. Πολιτικά και διπλωματικά όμως, υπάρχει μεγάλο χάσμα.
Ειδικότερα, ενώ από Ελληνικής πλευράς την ανακοίνωση κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και αναφέρεται σε γενικά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εστιάζει στα ζητήματα της Λιβύης.
Από την άλλη πλευρά, για την Αίγυπτο την ανακοίνωση κάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Ahmed Hafez αναφέρεται σε διαβουλεύσεις επί ζητημάτων διμερούς συνεργασίας (που συνεπάγεται την αναγνώριση ύπαρξης προβλημάτων).
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται κυρίως στη συνάντησή του με τον “φίλο” υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στις διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών. Έτσι διασφαλίζεται πρακτικά ότι οι δύο ανακοινώσεις δεν επικαλύπτονται. Παράλληλα όμως καθίσταται σαφές το διαφορετικό επίπεδο χειρισμού των θεμάτων.
Εντύπωση προκαλεί και το μήνυμα “χαιρετισμών” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρόεδρο Αλ Σίσι.
Η διαφορά στο επίπεδο και τη ρητορική των ανακοινώσεων καταδεικνύει έλλειψη συναντίληψης, συνθήκη που γίνεται αντιληπτή από τρίτους και το διεθνή παράγοντα.
Η δήλωση Δένδια
Είχα ακόμη μία ευκαιρία να συναντηθώ εδώ στο Κάιρο με τον καλό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Sameh Shoukry και μετά να έχουμε μία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.
Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές. Και μπορέσαμε και είχαμε και μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Επίσης, διαβίβασα στον φίλο μου Sameh Shoukry την παράκληση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Sisi τους θερμούς χαιρετισμούς του.
Το Tweet του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου
Foreign Ministers of #Egypt and #Greece hold political consultations to address a number of bilateral cooperation issues, as well as, regional files that are a priority for the two countries ?????@NikosDendias@GreeceMFA pic.twitter.com/OusZ8siP8s
— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) April 18, 2021