Να επαναφέρει το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην ατζέντα δια της πλαγίας οδού και με στρατηγική υπονόμευσης των ευρωπαϊκών ερεισματων της Ελλάδας επιχειρεί η Τουρκία, μέσω του εκπροσώπου του AKP.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την Ελλάδα για επαναπροώθηση περισσότερων από 80.000 προσφύγων τα τελευταία τρία χρόνια.
Η ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ, στόχο έχει να αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, υπονοώντας ότι έχει εκπέσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επαναπροωθήσει περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να υπογράψει μια σφαγή»
Επιτέθηκε στην Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες λέγοντας ότι η «ελληνική Ακτοφυλακή προσπαθεί να υπογράψει μία σφαγή ρίχνοντας βενζίνη και επιχειρώντας να τους κάψει».
«Θάψατε τις αρχές που αποκαλείται Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς σχέσεις στα νερά της Μεσογείου. Σώστε τους και μετά προσπαθήστε να μιλήσετε για άλλα ζητήματα. Έχουν προχωρήσει σε βίαιες πράξεις όπως η βύθιση σκαφών, η επαναπροώθηση περισσότερων από 80.000 προσφύγων σε δικά μας χωρικά ύδατα τα τελευταία τρία χρόνια. Δυστυχώς, οι διεθνείς φορείς και η ΕΕ σιωπούν μπροστά σε αυτά»
ανέφερε ο Τσελίκ.
Υπενθυμίζεται ότι, παρόμοιες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει κατά της Ελλάδας και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Κατά Δένδια
Ο ίδιος επιτέθηκε και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετά τις αναφορές του Υπουργού στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά φανατισμένο, ασεβή τρόπο» καθώς και ότι «κατηγόρησε το έθνος μας».
Ο εκπρόσωπος του AKP ανέφερε ότι για πρώτη φορά, ένας υπουργός Εξωτερικών μίλησε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αποκλειστικά της χώρας του, ενώ τον κατηγόρησε ότι σαμποτάρει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.
Που το πάει ο Τσελίκ
Οι δηλώσεις Τσελίκ όμως, δεν έρχονται μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια και το “θερμό” επεισόδιο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, την τετραμερή στην Κύπρο και την επίσκεψη του επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στην Ελλάδα.
Αν μη τι άλλο, η Άγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την έντονη κινητικότητα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τη σύσφιξη σχέσεων με τους γεωπολιτικούς ανταγωνιστές της Τουρκίας.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις Τσελίκ θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως προειδοποιητικές βολές στην Αθήνα.
Για την ώρα, οι δηλώσεις Τσελί δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις διμερείς διαβουλεύσεις, αλλά αποτελούν ένδειξη της τροπής που θα μπορούσαν να λάβουν.