Την πιο αιχμηρή πτώση – διόρθωση του τελευταίου διμήνου πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς με αφορμή την επάνοδο στο ταμπλό των μετοχών της Πειραιώς Financial, «λύθηκαν» οι αναστολές σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς, οδηγώντας σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.
- Η Πειραιώς αποτέλεσε την αφορμή, αλλά
- …η αγορά χρωστούσε διόρθωση
- Τι λένε οι αναλυτές για τις ζώνες άμυνας του Γενικού Δείκτη
- Stress test για όλη την αγορά οι τρεις ΑΜΚ Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Aegean
Η επάνοδος στο ταμπλό της Πειραιώς ήταν η αφορμή και όχι η κύρια αιτία για τη διόρθωση της Δευτέρας στο Χ.Α., καθώς η αγορά μετά από δέκα ανοδικές εβδομάδες στις έντεκα τελευταίες και με εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έως τη μικρο-διόρθωση της Παρασκευής, ευρίσκονταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Έπρεπε να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, να κλειδώσει μέρος της κερδισμένης ρευστότητας και να μπορέσουν να ανέβουν στο «άρμα» της αγοράς και όσοι κωδικοί είχαν μείνει έξω. Μένει να δούμε βεβαίως που θα εξαντληθεί η διόρθωση, κάτι που θα οριοθετήσει και τη δυναμική για τη συνέχεια.
Πάντως, όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η αγορά είχε «μπουκώσει» ως προς το επάνω όριο, η δυναμική είχε εξαντληθεί, εξού και τα σημάδια κόπωσης σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, ακόμη και σε θετικές για το Γ.Δ. ή τον FTSE 25 συνεδριάσεις.
Η λογική της διόρθωσης
Είναι ίδιον της αγοράς που βρίσκεται σε σταθερά ανοδικό momentum να πραγματοποιεί τέτοιες μεγάλες και «σκληρές» διορθώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσουν το momentum, αλλά το ισχυροποιούν, το στερεώνουν και το ανατροφοδοτούν καλύτερα. Βεβαίως, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είναι ένα crash test για όλη την αγορά, που το προηγούμενο διάστημα μπόρεσε και κινήθηκε ερήμην των πιέσεων στη συγκεκριμένη μετοχή.
Οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου που θα «τρέξουν» στην αγορά έως το Μάιο (Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines) είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ζητούνται κεφάλαια περί τα 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.
Η μεγάλη εικόνα
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 875,76 μονάδες με πτώση 2,55%, σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε μόνιμα σε πτωτική τροχιά, με υψηλό στις 896,29 μονάδες (-0,26%) κοντά στο άνοιγμα και χαμηλό στις 873,34 μονάδες (-2,81%) στις 15:22 μ.μ.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.117,49 μονάδες με διόρθωση 2,69%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.261,95 μονάδες με πτώση 1,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» σε ποσοστό 5,63%. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και διαμορφώθηκε στα 72,35 εκατ. ευρώ με ελάχιστα πακέτα. Το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε ο τζίρος σε τόσο πτωτική συνεδρίαση, μαρτυρά ότι διαθέσεις γενικευμένου ξεφορτώματος δεν καταγράφηκαν. Απλώς αποσύρθηκαν εντελώς οι αγοραστές.
Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Κρίσιμη η ζώνη των 872 και 860 μονάδων
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκκης, «πλέον έγινε ανακοπή της τάσης σε ημερήσιο. Η ζώνη των 872 μονάδων είναι η κοντινότερη στήριξη, με τις 890 μονάδες πλέον να καθίσταται αντίσταση στην παρούσα φάση. Ο ίδιος σημειώνει πως «συνήθως μία μεγάλη τάση φαίνεται αν σταματήσει στο 38%, κάτι που συμβαίνει στα επίπεδα των 878 μονάδων. Αν το επίπεδο χαθεί (σ.σ. όπως έγινε τελικά) δεν σημαίνει ότι γυρνάμε πτωτικοί, αλλά στην παρούσα φάση η αγορά βγάζει μία καλύτερη διόρθωση.
Το ίδιο συνέβη και στην διόρθωση του Μαρτίου που η αγορά από τα υψηλά των 860 μονάδων διόρθωσε έως τις 829 μονάδες ήτοι στο 38%, πριν μας δώσει τιμές πάνω από τις 900 μονάδες πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο χρηματιστής, η ζώνη του 860 είναι και κύριο επίπεδο στήριξης σαν παλαιό υψηλό σε περίπτωση που χαθεί (σε περισσότερες συνεδριάσεις) το όριο των 878 μονάδων.
Αναφορικά με την ΑΜΚ της Πειραιώς ο χρηματιστής τονίζει ότι σίγουρα δημιουργεί ανακατατάξεις ειδικά τον τραπεζικό κλάδο. Μέσα στην εβδομάδα οι κάτοχοι θα πρέπει να δηλώσουν αν και με πιο ποσό θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Ουσιαστικά μετά το reverse spit /16,5 έχουν δικαίωμα να πάρουν 23 νέες μετοχές με 1,15 ευρώ περίπου( η ακριβής τιμή θα ανακοινωθεί). Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο bail in μιας και οι παλαιοί μέτοχοι θα βρεθούν πλέον με μηδενικό σχεδόν ποσοστό το μετοχικό κεφάλαιο.
«Κλείδωσε» εξ αρχής η Πειραιώς, έκλεισε με μεγάλο ανεκτέλεστο
Η επάνοδος της Πειραιώς στο ταμπλό ήταν… δύσκολη, καθώς η μετοχή κλείδωσε εξ αρχής στο limit down χάνοντας τελικά 29,97%. Εισήλθαν προς διαπραγμάτευση 50.367.223 μετοχές, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split (16,5 προς μία νέα) των μετοχών, σε αντικατάσταση των 831.059.164 παλαιών μετοχών της τράπεζας. Έτσι, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings στο Χ.Α. ανέρχεται σε 50.367.223 τεμάχια, με νέα ονομαστική αξία μετοχής 1 ευρώ, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής.
Η μετοχή εισήλθε με νέα τιμή στα 4,78 ευρώ, όμως έκλεισε στα 3,35 ευρώ, με όγκο 68.450 τεμάχια και τζίρο 229.307 ευρώ, ενώ έγιναν 149 πράξεις. Μάλιστα, έμεινε τεράστιο ανεκτέλεστο 2,2 εκατ. μετοχών στα 3,35 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έπεσε στα 168 εκατ. ευρώ!
Κόκκινο σύσσωμο σχεδόν το ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap μόνο οι Coca Cola HBC (+1,33%), Jumbo (1,23%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,52%) έκλεισαν θετικά, κάτι που χαρακτηρίζει την ευρύτερη εικόνα. Πλην της Πειραιώς, μεγάλες απώλειες άνω του 6% κατέγραψε η Ελλάκτωρ, άνω του 5% υποχώρησαν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Aegean Airlines, ενώ άνω του 4% έχασαν οι Eurobank και Fourlis. Πτώση άνω του 3% είχαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Lamda Development, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, ενώ πλέον του 2% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap έκλεισε με πωλητές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αυριανή συνεδρίαση.
Στο χώρο του Mid Cap μόνο οι Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης έκλεισαν ήπια θετικά, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως MIG, Τεχνική Ολυμπιακή, AVAX, Έλτον, Intracom Holdings, Attica Bank και Intrakat. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στο σύνολο της αγοράς μόνο 17 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 102 που υποχώρησαν χαμηλότερα.