Προεκτάσεις που υπερβαίνουν τα στενά πλαίσιο των ρωσο-τεχικών σχέσεων έχουν οι απελάσεις διπλωματικών υπαλλήλων. Σε πρώτη ανάγνωση όλα φαίνεται ότι περιστρέφονται γύρω από την έκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη στην Τσεχία το 2018 και από την υπόθεση Σκρίπαλ, σε μια πιο ενδελεχή προσέγγιση φαίνεται το ευρύτερο μέτωπο NATO-Ρωσίας, καθώς και η αναζωπύρωση του μετώπου στην Ουκρανία.
Συνέχεια στο κατασκοπικό θρίλερ με τις χώρες-μέλη του NATO δίνει η Ρωσία, απελαύνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες σε απάντηση στην απέλαση 18 Ρώσων από την Τσεχία με την κατηγορία ότι επρόκειτο για κατασκόπους με συμμετοχή σε έκρηξη πριν από αρκετά χρόνια.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας.
Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε χθες την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν επίσης πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί δύο άνθρωποι.
Αμερικανικός δάκτυλος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 ρώσων διπλωματών και κατηγορούν την Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
“Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας”, πρόσθεσε.
Κόντρα NATO-Ρωσίας
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την Τσεχία Ρώσους πράκτορες έχουν απελάσει η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μαζικές απελάσεις Ρώσων έκαναν και οι ΗΠΑ. Η Μόσχα έχει απαντήσει σε όλες τις κινήσεις.
Χρονικά, η κλιμάκωση της έντασης σε διπλωματικό επίπεδο έρχεται ενώ η Ρωσία εντείνει τις πιέσεις στην Ουκρανία.
Auditor’s note
Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες-μέλη του NATO κλιμακώνεται σε πολλά μέτωπα. Αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο βρίσκεται η Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει εντείνει τις πιέσεις. Το Κίεβο με τη σειρά του ζητά ανοιχτά στήριξη από τη Δύση και εξετάζει σενάρια ταχείας προσχώρησης στο NATO. Στη διελκυστίνδα αυτή καταλυτικό ρόλο παίζει η Τουρκία, καθώς ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και βάση με τη Συνθήκη του Μοντρέ είναι μόνη χώρα-μέλος του NATO που μπορεί να στείλει βαρέα πλοία για να ανασχέσει την ρωσική προκλητικότητα.
Ή Άγκυρα επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μια είναι αναγκασμένη να αποδείξει την πίστη της στο NATO για να κατευνάσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και από την άλλη θέλει να αποφύγει μετωπική με τον Πούτιν. Μέχρι στιγμής, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πολιτική στήριξη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, ενώ παράλληλα έχει βάλει προσκόμματα στην διέλευση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ από τα στενά. Η στάση της Τουρκίας επιτυγχάνει να σώσει τα προσχήματα με τη συμμαχία. Είναι όμως σαφές ότι “αγοράζει” χρόνο για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει θέσει σε ναυτική πολιορκία δύο κεντρικά στρατιωτικά λιμάνια της Ουκρανίας.