Την εκτίμηση πως τα φετινά έσοδα του τουρισμού θα κυμανθούν μεταξύ των 7,5 και 9 δισ. ευρώ, ήτοι σε ένα εύρος 40-50% σε σχέση με το 2019 έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ την Πέμπτη 15/4 για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Τόνισε ότι με τα τωρινά δεδομένα είμαστε πιο κοντά στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων, ήτοι στην προσδοκία για 7,5 δισ. ευρώ έσοδα, όμως λόγω του ότι η κατάσταση μεταβάλλεται διαρκώς και εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, δεν αποκλείεται να πάμε και στο πάνω εύρος, ήτοι προς τα 9 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι, όπως φαίνεται, το πρώτο εξάμηνο είναι οριστικά χαμένο, οπότε τα πάντα για τη διάσωση (κατά το δυνατόν) της χρονιάς εξαρτώνται από το φαινόμενο του ελατηρίου που πιθανότατα λάβει χώρα από τον Ιούλιο και εντεύθεν στην αγορά του τουρισμού.
Εκτίμησε πως «πεποίθησή μας, μελετώντας τα στοιχεία, είναι ότι κάποια στιγμή θα δούμε τη μορφή ελατηρίου και μέσα στο 2021», εκτιμώντας παράλληλα ότι η φετινή σεζόν θα επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ η προσπάθεια ανάκτησης των εσόδων του 2019, θα ξεκινήσει από το 2022. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η έναρξη της σεζόν καθυστερεί πολύ, καθώς περιμέναμε να γίνει το 2ο τρίμηνο, όμως φαίνεται ότι χάνεται και αυτό, δεδομένου ότι οι διαδικασίες εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθυστερούν.
Ο τουρισμός στήριξε την οικονομία τη 10ετία της κρίσης
Αναφερόμενος ευρύτερα στο εκτόπισμα του ελληνικού τουρισμού ο κ. Ρέτσος τόνισε πως ο τουρισμός είναι αυτός που στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης, σημειώνοντας μια τρομακτική άνοδο από το 2013 έως το 2019, το οποίο ήταν έτος ρεκόρ, το κορυφαίο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, συμπλήρωσε, αν συμπεριλάβουμε όλη την αλυσίδα των τουριστικών επενδύσεων, τις μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό και όλες τις άλλες υπηρεσίες, τότε πάμε στα 25 δισ. που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ιστορικά ο ελληνικός τουρισμός.
Η πανδημία έφερε το τέλος εποχής
Ο κ. Ρέτσος έκανε και εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η πανδημία έφερε και το τέλος εποχής στο προηγούμενο μοντέλο του τουρισμού, κάτι που δίνει την ευκαιρία για μια ολιστική αλλαγή του μοντέλου, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κάνοντας μια αναδρομή για τη χρονιά – ρεκόρ του 2019, τόνισε ότι υπήρχαν προορισμοί που είχαν πλαφονάρει, είχαν ξεπεράσει τα όριά τους, δεν άντεχαν άλλο. Το καλοκαίρι του 2019 ήταν εμφανέστατο αυτό. Προορισμοί να μην αντέχουν πλέον τόσο τουρισμό. Μάλιστα, επισήμανε ότι διεθνώς το κοινώς αποδεκτό… δόγμα στον τουρισμό είναι ότι όταν ένας προορισμός δεν είναι ευχάριστος για τους κατοίκους του, τότε δεν είναι ευχάριστος και για τους επισκέπτες του. Αυτό, έφτασε να ισχύει για προορισμούς και στην Ελλάδα.
Ευκαιρία για ποιοτική αναβάθμιση
Έτσι, η πανδημία επιταχύνει όλες αυτές τις διαδικασίες και ωθεί πιο γρήγορα τις αλλαγές. Η συγκυρία είναι ιδανική ώστε με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης να επιταχυνθούν τα έργα που ήταν προγραμματισμένα για όλη την επόμενη δεκαετία, οπότε θα δούμε θεαματική βελτίωση των υποδομών τα επόμενα χρόνια.
Δημιουργώντας υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια, στα οδικά δίκτυα, στα δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ. δημιουργούνται προϋποθέσεις για να δεχτούμε τουρισμό με καλύτερους όρους. Επίσης, η βελτίωση των υποδομών, θα φέρει και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Επίσης θα δούμε επενδύσεις διασύνδεσης του τουρισμού με άλλα προϊόντα με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και καινούρια εμπλουτισμένα προϊόντα, προσαρμοσμένα στα μετά την πανδημία δεδομένα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο θα επιστρέψει, αλλά θα φέρει ένα καλύτερο προϊόν με μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία. Ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν με πολύ υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Ένας τουρισμός που θα έχει και πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην οικονομία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.
Αναφορικά με την κουβέντα που γίνεται για την ανάγκη παραγωγικού μοντέλου της χώρας λόγω του ότι ο τουρισμός έφτασε να «κηδεμονεύει» σημαντικά το ΑΕΠ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «όταν έχεις έναν ακμαίο και ισχυρό πυλώνα που στηρίζει την οικονομία, ο στόχος δεν μπορεί να είναι να τον μειώσεις, να τον περιορίσεις, αλλά να βοηθήσεις παράλληλα και τους άλλους τομείς να εξελιχθούν».
Η Ελλάδα δηλαδή θα πρέπει να ωθήσει και τους άλλους τομείς της οικονομίας να αναπτυχθούν, πιθανότατα σε συνάρτηση ή και σε συνέργειες με τον τουρισμό. Ο τουρισμός δε φοβάται, ενώ ο πολλαπλασιαστής που έχει και το διευρυμένο αποτύπωμά του, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και άλλων τομέων και στον ευρύτερο μετασχηματισμό της οικονομίας προς ένα βιώσιμο μέλλον.